≫ 

29 godina od smrti estradnog Karamazova: Evo kako Toma peva zabavnjake (PLEJLISTA)

Toma je pevač koji je opevao najviše ženskih imena: Ana, Aleksandra, Anđela, Branka, Danka, Duška, Jelena, Ljiljana, Marta, Mirjana, Marija, Nada, Nedžmija, Sanja, Fatima

  • 0

"Zbog čega sad tuga i bol na divnom nežnom licu tvom, umesto poljubaca svih, koje sam hteo da ti dam, al' nemam prava sad na to, jer bićeš žena druga mog. Kad odeš ti, ostaću sam, k'o neki pregaženi cvet, ti hitaš sad u novi svet, ja htedoh život da ti dam, al' nemam prava sad na to, jer bićeš žena druga mog. Da tebe volim davno znam, kad odeš biću tako sam, a srce ne smem da ti dam. Najlepši dan postaće siv, prolećna noć bez mirnog sna, veruj mi, draga, nisam kriv što te toliko volim ja. Al' nemam prava sad na to, jer bićeš žena druga mog. Blizu je čas odlaska tvog, oprosti što te volim ja, što ljubav htedoh da ti dam. Ne skreći sad sa puta svog, ne tuguj što ću biti sam, postani žena druga mog." (Enriko Masijas - Aca Korać)

Pesmom i singlom "Žena druga mog" iz 1963. započela je diskografska karijera Tome Zdravkovića. Bila je to Diskosova singlica sa tri prepeva ("Žena druga mog", "Esagerata", "Deca zemlje") i Tominom autorskom pesmom "Što te večeras nema". Tomin prvenac je prošao relativno nezapaženo, sve dok nije postao veliko ime. I druga Tomina ploča iz 1968. bila je zabavnjačka ("Ciganka", "Marta", "Anđela", "Nikad neću da te zaboravim").

- Ciganka" je probila led i pogurala me prema vrhu. Ušao sam u Jugoton i postao jedan od prvih pevača koji je na singlici snimio četiri svoje autorske kompozicije. Posle 13 godina pevanja prešao sam iz kafane na estradu, ušao u društvo sa Đordem Marjanovićem, Duškom Jakšićem, Slavkom Perovićem, Cunetom... Oduvek sam hteo da budem pevač zabavnih pesama, da pevam na festivalima - govorio je legendarni Toma.

Snimio je Toma još nekoliko zabavnih pesama i ploča: "Ja nemam baš nigde nikog na ovom svetu", "Voli me do sutra", "Duška", "Dok tebe nisam sreo", "Kamena stena", "Rogonja", "Ružan kao đavo", "Tomi, ludi Tomi", "Život je reka"...

I na albumu "Dotak'o sam dno života" iz 1984. godine nalazi se nekoliko pesama u šlager ruhu u muzičkoj režiji i aranžmanu Ace Koraća i koncertmajstora Zvonimira Skerla. 

- Toma je pevačku karijeru započinjao u Kruševcu, u hotel "Parizu". Posle nastupa u jednoj prigradskoj kafani, pita toma čistačicu: "Tetka Dano, kako je?" Ona veli: "Nikako, mala plata, teško živim". Toma zove gazdu i kaže: "Milisave, naplati za tetka Danu za tri meseca doručak i kafu". Bio je to najširi čovek sa nejvećom dušom - kaže pesnik Atanasije Savić, pisac pesme "Svirajte noćas samo za nju".

Toma je pevač koji je opevao najviše ženskih imena: Ana, Aleksandra, Anđela, Branka, Danka, Duška, Jelena, Ljiljana, Marta, Mirjana, Marija, Nada, Nedžmija, Sanja, Fatima. 

- Toma je bio zaljubive prirode. Zaljubi se u jednom danu u jednu, sutradan u drugu, i tako redom. Zove me i kaže: "Kompiri, ja se ženim sa Cetinjankom Nadom, juče sam je upoznao na plaži u Bečićima!". Kod Tome je to bilo kao dobar dan. Pozvao je mene i Oliveru Kararinu da mu budemo kume na venčanju, a venčanje i svadba na Ostrvu cveća. Mi ih lepo venčamo, napravimo pravu terevenku, a posle dva dana čujemo da je došlo do razvoda - priča Anđa Govedarović.

Toma Zdravković Printskrin: Youtube/Jugoton Music

Opevao je Toma sve što je odbolovao, opevao je i braću Cigane u desetinama svojih pesama, a naročito u jednoj zahtevnoj romansi: 

"Stari Cigan tužne pesme svira, na srcu mu leži teški jad, on se seća onog divnog doba, divnog doba kad je bio mlad. Zašto, Cigo, tužne pesme sviraš, kakav tebe muči teški jad, zar je prošlo ono divno doba, divno doba kad si bio mlad. Svirao sam mnoge tužne pesme, i vesele, divno beše tad, na mom srcu osta samo tuga, teška tuga, patnja, jad i bol".

- Toma je čudo, on je više pojava nego ljudsko biće. Tomu sam prvo upoznao preko pesme "Sudbino", bolje rečeno spoznao, a kasnije i zavoleo kao najrođenijeg. Ja sam bio rob njegovih srasti, poslušan kao dete, njegov "kompir" i "indijanac". Znao je da me probudi u četiri ujutru, da odemo u cvećaru i da svakoj dami koja prođe poklonimo cveće. Eh, kako bi tek Toma pevao da je imao ciganske krvi - slavuji bi ćutali! Svi smo ućutali i u trenucima njegovog poslednjeg ispraćaja. Imao sam tužnu privilegiju da se od Tome oprostim, i da doživim to čudo od nevremena na Tominoj sahrani, tu oluju i povijanje jablanova, i taj smiraj i tu tišinu kad su anđeli primili njegovu dušu - priča Zoran Kalezić za Muzičku apoteku.

Na dvadeset devetu godišnjicu Tomine smrti poslušajte desetak zabavnih pesama iz njegovog opusa. 

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA