≫ 

Sećanje na Nina i noći koje nemaju svanuća: Neizlečivo zaljubljen u pesme i žene (PLEJLISTA)

Nino je muzički eksplodirao sa prvim granatama u zaraćenoj Jug. Na drugom albumu snima svoju ličnu kartu i večiti hit "Što mi noći nemaju svanuća"

  • 2

"Što mi noći nemaju svanuća, što kafana postade mi kuća, što su meni noćas tako važna, ta dva oka, dva bisera lažna. Cele noći ti si mi u glavi, gde da idem, kome da se javim, sreće nemam, a nemam ni nade, neko drugi od mene te krade. Oči su mi uvele od tuge, ubiše ih ove noći duge, progledaće opet oči moje, samo usne da ljube ih tvoje." (Zoran Matić)

- "Što mi moći nemaju svanuća" podigla je i mene kao kompozitora i tekstopisca i Nina kao pevača. Ispalo je po sistemu - nije kome je nuđeno, nego kome je suđeno. Nudio sam je i Miroslavu Iliću, Marinku Rokviću, Aci Iliću, odbili su je i veliki harmonikaši i šefovi orkestara sa obrazloženjem da je suviše naivna, jednostavna, u tri tona. Eto, ja uspeh sa tri tona. Mnogi celog života traže ta tri tona, pa ga ne nađu. Dobra pesma pobeđuje u svakom vremenu - kaže Zoran Matić, hitmejker, autor Ninovog najvećeg hita.

Amir Rešić Nino (1964 - 2007) bio je jedna od najvećih folk zvezda 90-ih godina prošlog veka. U ludilu "turbo folka" izdvojio se jedan prodoran momak napadačkog stila pevanja. 

- U stvari, ja sam rastao kao veoma stidljivo dete u mojoj rodnoj Bosanskoj Dubici. Bio sam nekako povučen, pravi melanholik. Onda mi se rađa brat, vatra živa, koji me pokreće u život van škole i knjige. Upisujem se u kulturno-umetničko-društvo, izlazim u kafane, upijam narodnjake - pričao je Nino.

Nino je muzički eksplodirao sa prvim granatama u zaraćenoj Jugi. Prvi album izdaje 1991, baš kad se zaratilo, i prolazi skoro nezapaženo. Već na drugom albumu snima svoju ličnu kartu i večiti hit "Što mi noći nemaju svanuća".

Trećim albumom iz 1993. zakucao je svoje mesto na estradnom vrhu - sa osam snimljenih pesama imao je osam hitova: "Zbogom, mala", "Usne vrele kao žar", "Ne brini se", "Ne voliš me više ti", "Da li veruješ", "Daj mi tvoje crne oči", "Od kada te pored mene nema", "Vatra i vino". I četvrtim albumom iz 1994. overava svoj estradni bum: "Šta ću, mala, s tobom", "Udahni duboko", "Zaćutale sve gitare", "Donesi divlje mirise"... Krajem devedesetih snima i svoju najslušaniju namensku pesmu "Ti si, ćerko, tatin sin". I oni koji ne pamte Nina iz 20. veka, znaju ga po pesmi "Donesi divlje mirise" koja doživljava pravu eksploziju u 21. veku.

Kad se Juga u krvi raspadala i kada je kutija šibica vredela nekoliko milijardi bezvrednih dinara, muzički gurmani su odvajali od usta za Ninove CD i kasete. Ne bez razloga - svaka Ninova pesma je priča za sebe, stilski drugačija od ostalih. Repertoarski je jedan od najraznovrsnijih folkera svih vremena: snimao je rumbice, balade, grekose, orijentale, šumadijske i urbane dvojčice, pevao je i sevdah i zabavnjake. 

Nino Rešić Nino Rešić/Printskrin: Youtube/thanatorz

Sećam se, vodio sam festival u Obrenovcu gde je Nino nastupio u revijalnom delu. Otpevao je tri svoja megahita, a onda je opleo po staritetima. Pevao je i hitove iz 60-ih. Opčinio je i legendarnog Miću Stojanovića sa pesmama "U ranama srce moje" i "Harmoniko moja". Pevao je punog srca, napadački, predajući se publici do kraja. Vladao je besprekorno i scenom i repertoarom. Pričao je šuškavo i slatko, pevao je još slađe.

Voleo je pesmu, a žene još više. Imao je problem sa lakim zaljubljivanjem - zavoli po nekoliko obožavateljki na jednom nastupu, pa ne može da se odluči. Dođe u moju radio emisiju, pa mi mazne koleginicu! A onda pati, pa se leči starudijama iz moje arhive. Čim izbunarim neku zaboravljenu pesmu, Nino se oduševi. Tako je presnimio nekoliko stariteta: "Oči su moje mutne od dima", "Ja je zovem meni da se vrati", "Pevaj, prijatelju", "Bilo je lepo i tebi i meni", "Sve si mi zabranila", "Idi, moram da ti kažem".

Bio je veran svojim kompozitorima (Zoranu Matiću, Perici Zdravkoviću, Zlaji Timotiću, Stevi Simeunoviću, Futi i Marini), a tako neveran svojim ženama. Zbog žena je menjao veru i ime. Posle samoubilačkog pijanstva i duhovnog lutanja, preminuo je pre 13 godina, 18. oktobra 2007.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA