≫ 

Kompozitorski uspesi Radoja Mitrovića Barajevca: Veliki hitovi sa anonimnim pevačima (PLEJLISTA)

Barajevac nije pravio loše pesme. On je prvi kompozitor koji je podigao produkciju Diskos u lidera za dvojkaške narodnjake

  • 1

"Ja ne znam šta znači radost ili sreća, bez tebe mi sunce i ne sija više.

Niz lice moje sad suze liju, a vetar ih mojom kosom briše.

Obriši mi vetre suze, jer ne mogu rukom svojom,

jedna ljubav, jedna žena, ne zove se više mojom.

Ti nikada više nećeš biti moja, a isto taka nikada ni sama,

od mene si krila što se ne da skriti, a mnogima ti si svoje ruke dala.

Ne mogu da kažem čak ni ime tvoje, jer suzemi gorke natapaju glas,

mi žudimo sada svak na svoju stranu, a misli u pesmi noćas traže spas."

(Radoje Mitrović Barajevac - Mirjana Bukovčić Trišić)

Ovo je prvi, a možda i najveći hit Radoja Mitrovića Barajevca, jednog od najmaštovitijih harmonikaša i najplodnijih kompozitora u istoriji narodne muzike.

- Imao sam sreću da ovakav hit snimim na mojoj prvoj ploči iz 1975. godine. Barajevac me čuo i video kako sviram i pevam u restoranima duž Ibarske magistrale, i u jednom momentu rekao: "Ti ćeš mali sa mnom biti drugi Šaban".

- Barajevac je zakazao studio i za tri i po sata smo snimili ploču, bez uvežbavanja, bez producenta, na tri-četiri. Barajevac je verovao u moju boju i triler, a ja u njegov prst i kompozitorske vijuge. Posle sedam godina snimio sam ceo album sa Barajevcem i drugu, puniju verziju "Obriši mi vetre suze" - priča Toma Đordević Medoševac, jedan od prvih i najmlađih pevača Radoja Barajevca.

Radoje Mitrović je svom imenu i prezimenu dodao zavičajno umetničko ime - Barajevac. Radojevo rodno Barajevo od davnina je bilo poznato po dobrim muzikantima, naročito harmonikašima i violinistima. Upravo ta dva instrumenta i dominiraju u Barajevčevim foršpilima, melodijama i kolima. Kada se na harmoniku i violinu nakaleme lirski tekstovi, dobije se "Lipovički stil" narodne muzike, koji je Barajevac razvio do savršenstva.

Barajevac je usavršio svirku kod legendarnog Mije Krnjevca, a prve snimke na pločama ostvario sredinom 60-ih kao druga harmonika u ansamblu Buce Jovanovića. Krajem 60-ih formirao je svoj ansambl, zasvirao u kafanama, na svadbama i vašarima. Svirao je uživo u polučasovnim emisijama na Drugom programu Radio Beograda, odsvirao sa svojim ansamblom neke od najslušanijih pesama tog doba ("Jedna suza na tvom licu", "Lepa vodeničarka", "Uzmi sve što ti život pruža"). A onda je krenuo da juri pevače za svoje pesme.

- Barajevac je retko talentovan i retko plodan kompozitor. Imao je talenat da prepozna talenat, i to bez ikakve glamurozne audicije. Obilazili smo kafane, svadbe i vašare, i onako inkognito slušali pevače. Tako smo sticali pravu sliku o pevaču, koji se pokazivao na svom terenu i bez treme.

- Današnje grandiozne audicije imaju jednu veliku manu - spektakl sputava pevača da se pokaže u najboljem svetlu - priča za Muzičku apoteku Miodrag Ž. Ilić, legendarni tekstopisac i najplodiji Barajevčev saradnik.

Pored Miodraga Ž. Ilića, za Barajevca su pisali i drugi sjajni pesnici: Mirjana Bukovčić Trišić, Ruždija Krupa, Safet Kafedžić, Mirjana Ilić, Rade Vučković, Ljuba Nedeljković, Brana Cvetinović Laki...

Barajevac se pokazao i kao fleksibilan saradnik i jedan od najpoželjnijih kompozitora. Za kratko vreme, od sredine sedamdesetih do sredine osamdesetih, okupio je u svoje jato mnogo više pevača i od legendarnog Buce Jovanovića. Stotinak pevača snimilo je pesme i ploče sa Barajevcem!

Muzicka apoteka

Printskrin: Youtube/Diskos Official

Barajevac je bio velemajstor da sa anonimnim pevačima snimi velike hitove. Barajevčeve pesme su pobedile Barajevčeve pevače, neki su bili i ostali anonimusi, a neki postadoše i zvezde: Mitar Mirić "Ne zaboravi ovaj grad", "Sinan Sakić "Kulu gradim, vihor je obara", "Era Ojdanić "Oženjen sam kao momak živim", Toma Đorđević Medoševac "Obriši mi vetre suze", "Branka Ručnov "Dođi pod moj prozor", Šeki Turković "Dok sam te voleo", Šemsa Suljaković "Šta je bilo, nek je bilo", "Branka Stanarčić "U kolibi maloj od pruća i blata", "Ljuba Aličić "Reših da se ženim", Ljuba Nedeljković "Budi hrabra na rastanku", "Milan Babić "Šumadinka ječam žela", Mladen Petrović Kosmajac "Neću boli što ti drugi dade", Milena Petrović "Bilo je nezaboravno", "Miško Pavić "Ustaj sine, ustaj rano moja", "Janko Glišić "Majka Radu obećala mladu", "Marko Lukić "Digni glavu ispod belog vela", Meri Miljković "Vero, Vero, Veronika", Života Jovanović Zoki "Poslednji korak ljubavi naše", Žika Marinković Šumac "Ostariće srce u grudima", Žika Rakić "Šabački delija", Meho Hrštić "Od jeseni do jeseni", Milija Stanković Brole "Slušala si majku svoju", Duet Stevanović "Sećanje na tebe meni snagu daje", Mileta Marković "Sedam dana do našeg venčanja", Marica Lačnjevac "Zašto živiš dva života", "Nikola Urošević Gedža "Kriješ da si ljubomorna", Leo Martin "Ljubavi nema bez tebe", "Gordana Stojićević "Soba mala, prozor mali", Dobrica Nenadović "Prijatelj je pravi bogatstvo najveće", "Angel Dimov "Koliko je dalek naš korak od sreće", "Srećko Jovović "Sve bih dao da te zaboravim", Svetomir Ilić Siki "Romanka", "Hana Džemidžić "Tiho plačem da se ne probudim", "Velibor Adamović "Ne pitaj me, ne pitam te", Aca Danilović "Ti si žena udata", Ljiljana Marković "Pozovi me da ne živiš sam", Radmila Vasiljević "Dve ljubavi, a nijedna prava"...

- Barajevca sam upoznala na "Raspevanoj jeseni" Radio Šapca. Bio je 17 godina stariji od mene, onako naočit i napit, jedva je pristao da me čuje kako pevam. Uze harmoniku i poče da svira Zaimovu pesmu "Konja vodim, peške hodim". Bila je to moja prva audicija kod budućeg supruga. Majka mi nikad nije oprostila udaju za čoveka njene generacije.

- Ali, eto, živesmo lepo, ali kratko. Snimila sam sa Radojem desetak ploča, oko pedeset pesama. Svirao mi je kao za trajne snimke, brinuo se za me kao da mi je otac, sačuvao me od estradnog prljanja - pričala je u mojim radio emisijama Branka Stanarčić, Barajevčeva supruga.

Radoje Mitrović Barajevac (1936 - 1989) je za svog kratkog veka komponovao oko hiljadu pesama. I prosečnim pevačima komponovao je vrhunske pesme. Bilo je tu i loše otpevanih pesama, dikcijski i intonativno nestabilnih, ali nije bilo loših tekstova i melodija. Barajevac nije pravio loše pesme. On je prvi kompozitor koji je podigao produkciju Diskos u lidera za dvojkaške narodnjake.

Ovo je sećanje na čoveka koji je živeo i umro za harmoniku i pravu narodnu muziku.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    21. oktobar 2020 | 08:22

    Bravo Gorane za izvanredan tekst o velikom Barajevcu. Ova muzika što neki kao stvaraju danas,nije za ništa. Na žalost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA