≫ 

Pesme Mlađe Nikolića: Evo šta je sve napisao jedan strojar unutrašnje plovidbe (PLEJLISTA)

Snimio je Mlađa oko 700 pesama sa svojim autorskim potpisom, pisao je i najtužnije i najveselije pesme, a za šaljive tekstove je specijalista

  • 4

Ljubomir Đurović "Još me peku suze tvoje", "Žika Ivković "Voliš li me isto kao nekad", Zoran Kalezić "Uzalud te tražim, uzalud te čekam", Snežana Đurišić i Raća Radojičić "Rasli smo pod istim krovom", Šeki Turković "Noćas, majko, oboje smo budni", Milanče Radosavljević "Ako drugog voliš, ne pitaj za mene", Miroslav Ilić "Nema kuće devojačke gde ja nisam bio", Milan Babić "Svakog dana, svake noći", Angel Dimov "Kako ću suze da skrijem", Usnija Redžepova "Oko Niša kiša", Aleksandar Stanojević Bokan "Jedna majka svom se sinu nada", "Pera Grubić "Povratak iz armije", Gvozden Radičević "Što se praviš da me ne poznaješ", Milivoje Đurišić "Tebi noćas daću sve", Branka Stanarčić "Ide Mile putićem", Milena i Mladen Petrović Kosmajac "Moj se dragi sviđa mojoj nani", "Ljuba Nedeljković "Pismo koje stići neće", "Rosa Osmanović "Sad sam opet srećna žena", Stojan Marković "Srešćemo se kada se ne nadaš"... Sve su to pesme Mladena Mlađe Nikolića, jednog od najdarovitijih narodnjačkih tekstopisaca.

- Ja sam po struci strojar unutrašnje plovidbe, prve klase, što je čin u rangu kapetana palube broda i pomoćnik, oficir i upravitelj stroja. Plovio sam na najvećim brodovima na Dunavu, pa preko Austrije, Mađarske, Češke, Moldavije, Rumunije, Bugarske i Rusije. Moji najbolji tekstovi nastali su na brodu u trenucima samoće i inspiracije - priča Mlađa Nikolić za Muzičku apoteku.

- U drugoj godini srednje škole, pronađem u časopisu "Čik" adrese pevača i kompozitora. Okuražim se i prvo odem kod najvećeg, kod Mije Krnjevca. Veliki Mija me nesebično pošalje i kod ostalih kompozitorskih velikana - Buce Jovanović, Ace Stepića, Ilije Spasojevića, Pere Tanasijevića. Tako sam počeo da pišem za narodnjake.

Pisao je Mlađa i muziku na svoje stihove. Jedno od prvih autorskih ostvarenja ovog majstora vodenih puteva je pesma "Pismo koje stići neće" na prvoj ploči Ljube Nedeljkovića.

- Godinu dana sam čekao da izađe ta ploča. Snimili smo pesme na traku i čekali na izdanje "Beograddiska", firme u povoju, specijalizovane za anonimuse. Pevače su potpisivali prvo prezimenom pa imenom. Imao sam tu nesreću da se baš tada pojavilo čuveno Titovo pismo. Pesma je snimljena, al' se skoro nije čula. Čak smo se i radovali što zatvor nismo zaglavili. Upitaše me Doca Ivanković i Radoje Barajevac: "Gde ti je uvo, gde si našao onog buldoga?". Samo godinu dana kasnije Ljuba Nedeljković je postao udarni pevač Radoja Barajevca - seća se Mlađa svojih diskografskih početaka.

Mlađa Nikolić je jedan od najzaslužnijih za ulazak u diskografiju Milanačeta Radosavljevića.

- Tražio sam Milančeteta da svira drugu harmoniku na ploči jednog mog pevača Mileta Maksimovića. Milanče je tada bio harmonikaš iz Bariča. Našli smo ga u restoranu "Park" u Železniku. Kad sam čuo kako svira na harmonici i peva Bucine i Šabanove pesme, nisam mogao da verujem, smrz'o sam se. Uključio sam mali diktafon i snimio Milančeta. Odneo sam snimak mom saradniku i velikom kompozitoru Aci Stepiću. Aca se oduševio, i tako smo snimili prve tri Milančetove singlice sa tri moje pesme: "Ako drugog voliš ne pitaj za mene", "Kako je tako je" i "Ti ode zauvek".

Napisao je Mlađa i najveći hit za legendarnog crnogorskog srcelomca Ljubomira Đurovića.

- Ljuba je nažalost otišao mlad, pa nije ni dočekao da čuje ekspanziju hita "Još me peku suze tvoje". Bio je vrhunski pevač, ljudina. Ljubina emocija, melodija i aranžman Ace Stepića i moji stihovi stopiše se u pesmu na koju sam ponosan.

Pesme Mlađe Nikolića Muzička Apoteka Napisao je za Šekija Turkovića "Noćas, majko, oboje smo budni"/Foto: Promo

Pisao je Mlađa i najtužnije i najveselije pesme. Pravi je specijalista i za šaljive tekstove. Svojim stihovima vratio je u život i legendarnu Micu Trofrtaljku.

- Mica se proslavila kao drumska pevačica. Osamdesetih je već dospela u krizu. Tražila je od mene da joj napišem pesme za želje i čestitke. Ja joj napišem u kući jedan tekst, a u studiju ponudim drugi, za koji sam ja mislio da je komercijalniji. Tako su nastali tekstovi "Nema loših sve se troši, i labavi ume da zabavi", "Hoće deda malo meda". Ipak, meni najdraži tekst za Trofrtaljku je: "Vedrim, vedrim i oblačim, hiljadama volti zračim, ne zovu me džabe Dara, Dara Nijagara".

Razočaran je Mlađa tretmanom tekstopisaca, kako od strane pevača, tako i od strane autorskih agencija.

- Danas je moderno reći za pesmu da je projekat. Ako je već tako, tekstopisac udara temelj, kompozitor zida, a pevač je fasada. Poenta pesme je da stvori sliku i dočara atmosferu. A to ne može samo prepotentni pevač koji kaže - a sad moja pesma!

Snimio je Mlađa oko 700 pesama sa svojim autorskim potpisom. Savršeno je svestan vrednosti svake svoje pesme, ali, ipak, za svoju dušu izdvaja sledeću pesmu:

"Stao sam na trgu velikoga grada, gde se sve preliva od raskoši svoje, ali misli moje negde su daleko, tamo gde ostaše oči plave boje. Plave oči, plava kosa, trčala je sa mnom bosa, dok smo poljem cveće brali i na vernost zaklinjali, znam još uvek kraj svog stada da me čeka da dođem iz grada. Gledam trotoare, a vidim sokake, i čujem slavuja kako zoru budi, povetarac blagi dok miluje klasje, od sreće se moje nadimaju grudi. Plave oči, plava kosa, trčala je sa mnom bosa, pevali smo s pastirima, igrali se s leptirima, znam još uvek kraj svog stada da me čeka da dođem iz grada. Ostaviću varoš, vratiću se selu, tamo mi je majka, tamo sve je moje, od jutra do mraka biću s ratarima, i ljubiću oči, oči plave boje. Plave oči, plava kosa, trčala je sa mnom bosa, opet ćemo na izvoru dočekati svaku zoru, znam još uvek kraj svog stada da me čeka da dođem iz grada".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    23. oktobar 2020 | 09:33

    Divan tekst. Samo nije napisano, gde je Mlađa i šta radi ? A fali i slika čuvenog tekstopisca.

  • Rajko

    26. oktobar 2020 | 02:17

    Ovde je i jos kako trebala du bude slika Mladena Nikolica a ne Sekija Turkovic i Ljubomira Djurovica. Ovo je dokaz kako tekstopisci ostaju. u senci. Mladen Nikolic je ostavio veliki trag i kao tekstopisac i kao kopozitor. Njegova pesma u intrepretaciji Ljube Mijatovic, Nije vazno cija je livada se mnogo vrtela na radiju. On je inance ovde kompletan autor. Pisao je i komponovao za Cvetu Popovic-Radisavljevic, Ostani jos tren, Ne diraj u proslost. Zbog ovakvih poteza veli broj legendarnih tekstopisaca prosli su paznje koju su zasluzili. Na primer, legendarni tekstopisac Miodrag Mica Milutinovic, iz sela Badnjevca kod Kragujevca da skori nikada nije bio u stampi. Jedini put kada se njegova slika pojavila u novinama je kada je Mira Vasiljevic dobila prvu nagradu na Beogradskom Saboru 1973 za pesmu Zri, zri tamnjanika a Mica prvu nagradu za tekst te pesme. U novinama Mira, Mica i Petar Tanasijevic kompozitor pesme. Panta Radivojevic dost saradjivoa sa Krnejvcem i pisaao pesme, Sliku tvoju ljubim , Toma Zdrvkovic, Suamdija u jsenje dane Mira Vasiljevic i dosta pesma za Radisu Urosevc na pocetku njegove karije kada je saradjivao sa Rajkom Markovica kompozitorom i harmonikasem. Marija Pijevac koje je saradjivala sa Antusom Gabricem i Radojkom Zivkovic. Njena poznata pesma, Svaka majka koja cerku ima koju je pevala legendarna Nada Mamula. Marijin tekst je Djul Halima poznata pesma Safet Isovica. Treba posvetiti paznje za ove velikane.

  • Zoran Petkovic

    23. oktobar 2020 | 17:29

    Pesmu "Ide Mile puticem" pre Branke Stanarcic otpevala je Rosa Osmanovic. Ona je tu pesmu snimila 1982.godine a Branka 10 godina kasnije. Obe za istu produkciju "Jugodisk". Rosa uz orkestar Novice Negovanovica (aranzer Nikola Stefanov), a Brankinu verziju je aranzirao Zoran Vlajic, ciji orkestar je i odsvirao tu Brankiinu plocu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA