≫ 

Aca Matić (1939 - 2011), pevač "Krčmarice", "Šeherzade", "Fate dušmanke": Majstor lepršavih pesmica

Bio je nemirnog duha, pa je brzo napustio školu, igrao fudbal, ušao u kafanu

  • 3

30

"Krčmarica rumena k'o ruža, najlepša je čaše kada pruža,

vita stasa kao bela vila, lepotom je krčmu začinila.

Hej, krčmarice, još vina natoči, da pijemo sve dok traju noći,

život teče, život brzo prolazi, posle svake noći zora dolazi.

Tvoje vino greje naše grudi, i u život novu nadu budi,

nek' za ljubav svako noćas pije, rujno vino srcu najmilije.

Pune čaše zoru dočekaju, jer za brige i tugu ne znaju,

a sudbina svakom deli sreću, krčmarice za tobom umreću."

(Radoslav Graić - Predrag Kojdić)

"Krčmarice, još vina natoči" - kakva pesma, kakav je to hit! Snimljena je 1970. u sporijoj verziji na singlici Beograddiska uz ansambl Danila Blagojevića, i 1983. na Jugotonovom LP-iju u novijoj i bržoj verziji uz ansambl Dragana Aleksandrića.

"Krčmarica" je od pevača skromnog "avaza" stvorila zvezdu, a Radoslava Graića definitivno prešaltala u narodnjačke vode.

- "Krčmarica" je preko noći postala veliki hit, i to u godini kad je Šaban snimio "Utjehu", Safet "Hanku", a Hoki "Pijem da je zaboravim". U ovoj pesmi jako je bitan tekst, a naročito tekstopisac Predrag Kojdić.

- Ne samo da je napisao vrhunski tekst, nego me i upoznao sa Acom Matićem. Snimio sam sa Acom dvadesetak ploča, pedesetak pesama, bio sam mu i kum na venčanju - priča za Muzičku apoteku Radoslav Graić, kompozitor legendarne "Krčmarice".

Aca Matić je rođen u Kragujevcu 1939. godine. Bio je nemirnog duha, pa je brzo napustio školu, igrao fudbal, ušao u kafanu.

U diskografiju ulazi 1969. pesmom Dragana Bendekovića "Dođi, dođi, pa kaži" uz ansambl Radojke Živković. Pesma je ušla u kafane i legendarnu seriju "Muzikanti".

Diskografsku karijeru Ace Matića obeležio je jedan kompozitor - Radoslav Graić.

- Aca Matić je idealan za te moje lepršave pesmice, letnje hitove. Aca je pevao jednostavno, ležerno, opušteno, bez visina. Delovao je ozbiljno na slikama i omotima ploča, a bio je pravi boem i veseljak zaljubive prirode. Rado se venčavao, a nerado razvodio, ulazio u novi brak, a nije raskidao prethodni - dodaje legendarni Graja.

Aca Matić  Muzička Apoteka Printskrin: Promo

Aca Matić je imao glas malog raspona, a tako velike prepoznatljivosti. Sa tako skromnim glasovnim mogućnostima snimio je nekoliko ubitačnih hitova: "Hej, krčmarice", "Biljana", "Fato, mori, dušmanke", "Pred tvojom školom", "Šeherzada", "U malom parku", "Volesmo se samo jedno leto"...

Aca Matić je boem od duše i intelekta. Kad se pojavio u jednoj mojoj tv emisiji, odbio je da snimi plejbek za svoj večiti hit - "i sutra opet, tačno u dva, pred tvojom školom, čekaću ja, u nas će srećne gledati svi, kada me budeš ljubila ti". Obrazloženje: mogu ljudi svašta pomisliti - ja deda, a pevam kako je čekam ispred škole.

Ovaj boem i buntovnik skupo je platio svoj građanski nemar. U jeku komunističke kampanje protiv šunda u narodnoj muzici i bahatog bogaćenja estradnih delatnika, optužen je i osuđen za neprijavljivanje godišnjeg poreza.

Naravno, takvih poreskih izgrednika bilo je na hiljade u estradnom svetu, ali Aca Matić je jedini zaglavio iza rešetaka.

Kad se zaratilo u bivšoj Jugi, Aca Matić odlazi "preko bare" i otvara svoj restoran. Okupljao je pevače i prijatelje iz celog sveta, mnogo više trošio nego što je zarađivao, i propao u biznisu. Preminuo je na današnji dan, 29. oktobra 2011.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Caki

    29. oktobar 2020 | 08:21

    Video sam ga u Torontu. Kafana koju je otvorio nije imala veliki promet. Bankrotirao je I zavrsio u domu za stare. Veliki umetnik.

  • Boža zemunac

    29. oktobar 2020 | 08:53

    Hvala Gorane za izvanredan tekst i priču o Aci Matiću, velikanu naše narodne muzike. " Krcmarica " je bila moja druga singlica koju sam kupio ( prva je bila Kvakina "Pođimo u krčmu staru ").Tako sam i zagotivio narodnjake. Normalno i moj pokojni otac mi je u tome pomogao jer je voleo pravu narodnu muziku. Pevajući Acine pesme nisi mogao da omaneš. U to vreme si mogao da uzmeš gomilu para pevajući njegove pesme. Ja sam najviše voleo da pevam " Fato, mori, dušmanke ", "Dođi, dođi pa kaži " i "Biljana ".Veliki hit je bila i pesma " Pred tvojom školom ".Na žalost nisam imao tu čast da upoznam Acu Matića. Majstore i boemu, laka ti crna zemlja i neka te anđeli čuvaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA