≫ 

75. rođendan Novice Negovanovića: Prve pesme i prva kola narodnjačke institucije (PLEJLISTA)

Novica i harmonika postaše jedno, harmonika je srasla sa Noletovim telom

  • 1

"Ah, zašto te pre ne sretoh, dok još s drugim bila nisi,

ima lepih devojaka, a najlepša meni ti si.

Za sve nam je sada kasno, odlazim, a znaj da patim,

drugog nađi za utehu, jer ja neću da se vratim.

Plakala si u naručju, lice ti je bilo bledo,

dok sam tebi govorio, imam drugu i s njom čedo.

Ah, zašto te pre ne sretoh, čija li ćeš ljubav biti,

srce moje sve do groba neće te zaboraviti."

(Novica Negovanović)

Ovo je pevački, u stvari kantautorski prvenac maestra Novice Negovanovića iz 1968. godine u izdanju "Sportske knjige iz Gornjeg Milanovca". Nekoliko godina kasnije pesma je u izmenjenom tekstu snimljena i za Jugoton. Ulaskom u Jugoton zagrmeo je Nole na talasima mnogih radio stanica -

- Čim se pomene radio, setim se Radio Beograda i mojih početaka. Kada sam snimio prve pesmice, mislio sam da će ostati lokalnog značaja. Međutim, kad sam sebe čuo na Radio Beogradu u emisijama Dragana Petrovića, poverovah da nešto vredim - priča Novica za Muzičku apoteku.

Novica i harmonika postaše jedno, harmonika je srasla sa Noletovim telom. Ta ljubav traje od detinjstva, od prve "Hohnerice" u rodnoj kući u Adranima kod Kraljeva, koja beše i teža i veća od petogodišnjeg nemirka.

U petoj godini je naučio prvu pesmu "Tri livade nigde lada nema", u petoj godini je zasvirao i prvo kolo. U sedmoj godini je pobrao i prve aplauze u Domu kulture u Adranima.

- 1966. počela je moja profesionalna i estradna karijera. Te godine pobedih na takmičenju harmonikaša u Sokobanji i poneh titulu Prve harmonike Jugoslavije. Na istom takmičenju postadoh i najbolji duet zajedno sa Draganom Matićem Žilićem.

- Posle pobede u Sokobanji, u Kraljevu me uporediše sa Titom, ja sam pomislio da ću da poletim, da će vrata sama da se otvaraju. Prolazile nedelje, meseci, prođe i godina, a mene niko ne zove.

- Srećom, moj zemljak Spasoje Dukić, u to vreme jedan od najtraženijih šumadijskih pevača, pozove me 1967. godine da mu sviram na ploči sa vodećom pesmom " Prolazi nam mladost". To je bila moja prva svirka na ploči.

- Ubrzo počeše i prve turneje, uđoh u ekipu velikog Miće Stojanovića, zajedno sa Lepom Lukić i duetom Selimova Želčeski. Obiđosmo sela i gradove, od Triglava do Đevđelije. I danas kad se upoznajem sa ljudima, imam običaj da pitam odakle si. Čisto da proverim da li ima mesta gde nisan zasvirao i zapevao.

Novica je kompletan muzičar, jakih genetskih predispozicija, jedan od retkih narodnjaka koji je na svakoj svojoj ploči snimio makar jedan hit.

- Kad sam snimio moju prvu ploču sa narodnim kolima (bilo je to pre 50 godina), trebalo je da se slikam za omot singlice. Odmah posle snimanja u čuvenoj "Petici" odvedu me u park ispred studija.

- Fino su me slikali, a ja ispadoh nimalao fin. Izgledam kao da me neko mnogo naljutio, a ja u stvari nisam spavao celu prethodnu noć. Kad god je pogledam, štrecnem se.

Muzicka apoteka Printskrin: Youtube/Jugoton Music

Počeo je Nole podjednako uspešno i kao pevač, i kao kompozitor i kao harmonikaš. Skoro svaka ploča donosila je pesmu ili kolo sa neograničenim rokom trajanja.

- Moram da zahvalim Nedeljku Bilkiću za moju pevačku karijeru. On je insistirao da posle ove ploče sa kolima, počnem da snimam za PGP i moje pesme.

- Mića Đorđević, jedan od čelnika PGP-a, reče Bilkiću: "Malo mu što svira, sad bi i da peva". Neđo je bio uporan, pa ode kod Obrada Jovovića, predstavnika Jugotona u Beogradu, i tamo me prihvatiše oberučke.

- Kad sam u Jugotonu zaređao sa hitovima i zlatnim pločama, počeše iz PGP-a da šalju emisare kako bi me ubeđuju da se priklonim njihovom jatu. Ubeđivao me Žika Nikolić, poznati pevač i glumac, govoreći da ću ovde imati bolju reklamu, a tu je i televizija.

- Ja prihvatim, i odmah snimim za PGP "Jedna reka u mom kraju". Moji tiraži u Jugotonu bili su u proseku oko 200.000, a prva singlica za PGP "samo" 50.000. Ali, eto, ponekad ni tiraž nije pokazatelj uspeha i trajanja jedne pesme.

Estrada podrazumeva svakodnevno dokazivanje i pomeranje standarda. Već posle prvih snimaka izgradio je Nole svoju stilsku prepoznatljivost, neke svoje ukrase i trilere. U jednom momentu je pokazao da može da svira i preko sakoa.

- Nerviralo me što mi kaiševi harmonike izgužvaju sako, pokvare naramenice. Da se to ne bi dešavalo, ja prvo skinem sako, pa stavim kaišvee preko košulje, pa tek onda sako.

- U jednom momentu, nekako mi desna strana sakoa preletela preko dugmića. Ja se setih, i probah da sviram preko sakoa. Kad sam video da mi dobro ide, postade mi praksa i deo šou programa.

I u osmoj deceniji Nole ne može bez harmonike. Doduše, i publici je draži sa harmonikom.

- Ja sam počeo na legendarnom Sokobanjskom festivalu harmonike. Zato reših da u mom Kraljevu organizujem festival sa primatom mladih naraštaja. Kraljevo ima četiri prve harmonike, što Jugoslavije što Srbije, i to, ovim redosledom: Novica Negovanović, Miša Mijatović, Vlada Panović (mnogo je dobar i ako svira klavirsku harmoniku) i Aca Sofronijević.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    30. novembar 2020 | 14:25

    Srećan rođen dan legendo. Živ i zdrav, veseo, raspoležen bio još mnooogo godina. Još neko dobro kolo i dobru pesmu, očekujwmo od majstora dobrih kompozicija. Još neka dobra pesma kao "Jedna reka u mom kraju."

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA