≫ 

Čeda Marković, "Tatko za Vranje": Snimio stotine pesama, a samo jednu ploču (PLEJLISTA)

Čeda je poneo epitet "Tatko za Vranje", možda i zato što em peva tačno, em peva slatko

  • 4

"Zašto si mi tako zamišljena draga,

na tvom licu vidim jednu senku tuge.

Nemoj da ti sumnja obuzima srce,

nikad ne bih usne poželeo druge.

I da se vrate godine mlade, ja bi ih dao tebi,

i da se vrate godine lude, ja drugu voleo ne bih.

Najlepše si dane poklonila meni,

najlepše trenutke mom srcu dala,

pružala mi ruke, krila oči vlažne,

i kad niko nije, ti si verovala.

U noćima dugim čekala si mene,

volela me ludo uz sve moje mane,

od svega je jača tvoja ljubav bila,

podignimo čaše za buduće dane."

(Dragan Aleksandrić - Mladen R. Vuković)

Retkost je da festivalska pesma postane megahit, naročito u ponudi 21. veka. Ova pesma je u nadirućem momentu nekih stranih arija, zazvučala potpuno drugačije. I najveći muzički gurmani i najstariji poznavaoci narodne muzike slažu se u jednom - kao da je snimljena 80-ih.

- Ja sam čovek od radija i radijskog pevanja, iako mi je televizija donela popularnost, i to tek posle pesme "I da se vrate godine mlade". Televizija donosi zadovoljstvo gledanja: kako je neko obučen, kako se scenski ponaša, gestove, grimase, animacije. Radio donosi zadovoljstvo slušanja čistog pevanja i domaštavanja pesme - priča Čeda Marković, povodom pola veka umetničkog rada.

- Ja sam dve trećine karijere proveo pevajući na radiju: Radio Skoplje, Radio Priština, Radio Beograd, Radio Novi Sad. Meni je posebno drag i nekadašnji Studio B, u koji sam dolazio direktno iz "Beograđanke", "Romanitara", "Crvene Zvezde". Naravno, 30-ak godina sam bio prisutan i na "Vranjanskim večerima" u hotelu "Jugoslavija", petnaest dana svako veče. Po hiljadu i po ljudi znalo je da dođe petkom i subotom.

Vreme je pregazilo radio pevače. Pojavom ploča, kaseta, CD-a, gramofona, da ne pričam Jutjuba, izvorna muzika i njeni radijski tumači lipsavaju trčećim korakom.

- Da se ja pitam, ne bi tako bilo. Svako Srpče bi trebalo u osnovnoj školi da se edukuje i zavoli našu muzičku baštinu: da nauči da igra kolo, da prepozna i razlikuje izvornu, gradsku pesmu, romansu.

I pored poluvekovne kafanske i radijske karijere, Čeda Marković je sveopštu popularnost stekao tek u 21. veku. I pre nego što je osetio slast popularnosti, Čeda je plenio slatkoćom pevanja.

- Moje selo Žbevac, na desnoj obali Južne Morave, važi za najslađe selo u Srbiji, jedno selo, sa dve fabrike slatkiša. Moje selo je blizu Kosova, Makedonije, Bugarske, Sandžaka. Iz te mešavine krvi, običaja, jezika, stvoren je autentičan muzički izraz. Ovde je i u tursko doba bilo malo zuluma, a mnogo više derta i pesme.

Ono što može Čeda za astalom, na suvo, bez ijednog instrumenta, poredi se sa najvećim bravurama Safeta Isovića. Čedinom karasevdahu ni mikrofon ne treba. Doduše, i kad se lati mikrofona, drži ga na zavidnom rastojanju, odmiče ga, a čuje se još jače.

- Moj pevački uzor je upravo Safet Isović, reper za najjačeg pevača svih vremena. Mada, voleo sam i makedonske pevače: Aleksandra Sarijevskog, Nikolu Badeva, Kirila Mančevskog.

Čeda Marković Čeda Marković Printskrin: Youtube/RTS Najlepše narodne pesme - Zvanični kanal

30. Teško mu prijaju dobacivanja nekih kolega da se pomolio iz Stanišine senke.

- Staniša i ja smo imali divne odnose, i ljudske i profesionalne. Nastupali smo zajedno, posećivali se. Naš rivalitet je nametnut, a radi se o dva stila pevanja. Dolazimo iz istog kraja, pevamo sličan repertoar, ali dobri poznavaoci pevanja uočavaju dva stila.

Pored Vranja, u Čedinom opusu nalaze se i šumadijske pesme, narodni biseri Dragiše Nedovića, Miće Stojanovića, Obrena Pjevovića, Mije Krnjevca, Tozovca.

- Šumadija je karakteristična i ne može svako da je peva. Svestan sam da akcenatski ponekad i zabrljam. Nekad to simpatično zvuči, a nekad i zapara uši.

Kad je diskografija u pitanju, ima jedan podatak za nevericu: Čeda Marković je tokom poluvekovne karijere snimio samo jednu ploču!

- To je tačno, snimio sam samo jednu ploču, onu malu singlicu sa dve pesme: "Jelena ljubavi i "Golub leti visoko". Srećom, moje pesme su ostale kao trajni smimci, nakupilo se i ovih lepih novokomponovanih, pa s pravom očekujem trostruki CD PGPRTS- u ediciji "Zapisano u vremenu", kao krunu moje diskografije.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    29. decembar 2020 | 07:55

    Prelep glas, kad god prebacujem i cujem da peva, ostavim na tom kanalu👌

  • Mujo

    29. decembar 2020 | 08:56

    Ceda je legenda. Ziv bio.

  • iskreno

    30. decembar 2020 | 14:50

    Pravi pravcati narodnjak. Prijatan sa emocijom. Jednostavan kvalitetan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA