≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ljubo Kešelj o pesmama za Mitra Mirića: Moja deviza je požuri polako (PLEJLISTA)

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na današnjoj plejlisti su pesme Ljube Kešelja u opusu Mitra Mirića

  • 4

"Da li ćeš me i sutra voleti, kao što me draga voliš sada,

da li ćeš me i sutra želeti, kad mi inje po kosi napada.

Voli me danas više nego juče, a manje od sutra, i sve tako redom,

nek ljubavi ostane u tebi, da me voliš i sa kosom sedom.

Ljubav naša u danima ovim o srećnima tihu priču piše,

kada mladost i lepota prođu, ljubavi će trebati još više.

Mi nećemo večno biti mladi, godine će i mladost da prođu,

ostavimo ljubavi u nama i za stare dane kada dođu."

(Ljubo Kešelj - Braća Boljanović)

- Svaka moja pesma je mali životni roman, zahvaljujući vrhunskim tekstopiscima: Braći Boljanović, Mirjani Ilić, Mikiju Jovičiću, Žiki Radujeviću... Ja sam pesme merio, pisao sam muziku na tekstove onako kako ja osećam. Kad završim pesmu, onda prizovem nečiju intetpretaciju. Nikad nisam krojio po narudžbini, nego uradim, pa ponudim - priča Ljubo Kešelj za Muzičku apoteku.

- "Voli me danas više nego juče" nudio sam Angelu Dimovu, Ljubi Aličiću. Ponudio sam i Zorici Brunclik, i ona je odbila. Bilo je to samo godinu dana pošto je Šaban snimio "Dođi da ostarimo zajedno", pa su se kolege plašile da neće proći zbog slične teme. Posle svih odbijanja, ja sam rešio da je snimim.

- Na jednoj zabavi rudara u Tuzli, čekajući nastup, počeh da je pevušim uz harmoniku. U tom trenutku Mitar je polako odškrinuo vrata i, dok je kačio garderobu, saslušao pesmu. Posle dva dana zove me čuveni Ćole iz Diskosa: "Kume, čujem da imaš neku ludačku pesmu, juče, danas, sutra, prekosutra. Ja ga pitah kako zna za pesmu, a on mi reče kako je on "CIA naše diskografije". Dođe kod mene kući, presluša pesmu, i reče: "Kupljeno, pravi pesmu sa druge strane". Ja uradim i drugu, a još ne znam za koga. Posle nekoliko dana Ćole iz Diskosa dovede Mitra, i tako poče naša saradnja.

"Voli me danas više nego juče" podigla je Mitra na samom početku karijere i uvrstila ga u narodnjačke klasike. S druge strane, Ljubo Kešelj se profilisao u kompozitora sa izrazitim osećajem za šumadijsku dvojku.

- Vozim auto-putem, mešaju se radio stanice, a spikeri izgiboše od čitanja želja uz pesmu "Voli me danas više nego juče". Ušla je u narod kao namenska pesma sa lepom i večitom porukom.

Na istoj singlici iz 1980. našla se i pesma "Ne ostavi suze na mom pragu", vrlo slušana i vrlo parodirana ("mogu vrata da povuku vlagu"). Saradnja je krunisana i Mitrovim prvim albumom iz 1981. na kome se nalaze četiri Ljubine pesme: "Dan za danom proći će godine", "Hoću mesto u tvom srcu", "I tebi i meni srcu ljubav treba", "Dušo moja, zoro moga jutra".

- Mitar je tim albumom samo zapečatio svoj still. Poredili su ga Bilkićem i Lalićem, ali on je nešto posebno. Kao što je Zaim bard sevdaha, ali ga je Safet nadogradio savremenijom interperetacijom. Ili u svirci - tamo gde je stao Šerbo, nastavio je Jovica.

Muzička apoteka Mitar Mirić Mitar Mirić Foto: Nikola Tomić, Printskrin: Youtube/Diskos Official

Saradnja Ljube i Mitra nastavljena je devedesetih još jednom dugosvirajućom dvojčicom "Ako boga ima". Skoro svaka Ljubina pesma u opusu Mitra Mirića traje oko pet minuta.

- Milion sedeljki sam imao u Bosni kod bogatih zlatara, kujunžija, obućara, ćevapdžija. Okupi se društvo od desetak, dvadeset ljudi, gde se sedi i peva, pije i mezi. Polako se harmonika svira, svi pevaju, a ne zna se ko bolje peva. U takvom društvu, jedan kad peva ostali ćute i slušaju. I kad se peva horski, to je toliko tiho da se ne čuje kroz prozor. To kad naučiš, onda si najveći. Moja deviza i u pesmi i u životu je - požuri polako.

- Ja poštujem svaki napredak i trend. Ali, ono što je mene izgradilo, moju porodicu, moje pesme, moje potomstvo, desilo se u bivšoj Jugi. Eto, i Mitar kad dođe kod mene, traži samo nešto za mlade. Ja mu kažem: "Mitre, zakucaj nešto dvojkaško, da sve puca. On veli: "Pusti zakucavanje, daj nešto što će da prođe u diskoteci".

Na današnjoj plejlisti su pesme Ljube Kešelja u opusu Mitra Mirića.

Mitru za srećan 64. rođendan.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuki

    17. januar 2021 | 07:50

    Dobra stara muzika, danas se takva muzika ni čuti ne može, samo šund sa granda. Ima jedna radio stanica gde slušam ovakvu muziku, zove se Moj Radio!

  • BosnaE

    17. januar 2021 | 12:11

    Malo koja pjesma od Mitra nije bila hit,nije bitno da li je radio Keselj ili Urosevic. Covjek pjevo pa rasturo,sto i danas cini. Ima pjevac iz Temerina koji Mitra pjeva u originalu,a zove se Goran Topic-Talija.

  • Nedeljko

    22. april 2022 | 03:00

    Žive legende- mitar i kešelj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA