≫ 

Cvele Radovanović, tumač Bucine tihe sete: 70. rođendan vrhunskog, a neizvikanog pevača

Buca Jovanović, otac srceparajuće pesme, komponovao je za Cveleta i jednu od svojih najveselijih pesama "Kakva mala"

  • 3

"Sanjao sam noćas oči tvoje koje sam najviše voleo,

suze behu na jastuku mome, s'vatih da te nisam preboleo.

Vrati se ljubavi moja stazom što te do mene vodi,

kada ti najteže bude, kada te ostave mnogi.

Ruke moje još uvek te traže, želje i stara htenja,

živiš sada od mene daleko, bez ljubavi i bez poverenja.

Nikog neću ja moći da volim ko što sam tebe voleo,

svakog jutra na jastuku suze kažu da te nisam preboleo."

(Buca Jovanović - Rade Vučković)

- Rođen sam pre 70 godina u selu Dragolju ispod Rudnika. U tom božjem raju sve peva lepše od čoveka, pa i ovce koje sam čuvao. Ja ih zagradim u neki obor, a one provale pa naprave štetu. Za to vreme ja osluškujem pesme sa vašara, svadbi i sa radija. Tako sam na jednom vašaru upoznao i mog idola Gvozdena Radičevića, smogao snage da mu priđem, zavolim njegove pesme, a kasnije da ih pevušim uz harmoniku - priča Cvetomir Cvele Radovanović, jedan od najplodnijih, najomiljenijih i poslednjih pevača Buce Jovanovića.

- Bucina tetka je pratila sina u vojsku. Na tom ispraćaju pevao sam sa ekipom muzikanata iz Aranđelovca. Ja pevam, a Buca se pita koji je ovaj. Pevao sam šumadijske i bosanske pesme, a kad sam počeo "Nisi došla kada sam te zvao" i "Dajte mi utjehu", samo mi je rekao nemoj ti to da pevaš. Posle sam saznao da je u svađi sa Šabanom. Čim smo se upoznali, ostavio mi je adresu i telefon, i rekao dođi u ponedeljak kod mene. Probali smo pesme i snimili na diktafon da ih vežbam do snimanja. Pitao sam Bucu koliko će to da me košta. Naljutio se zbog tog pitanja i rekao da dobrim pevačima ne naplaćuje. Tako me Buca uveo u diskografiju, razoružao moj strah i oduševio kao čovek.

Cvele je stilski profilisan pevač, idealan tumač Bucine tihe sete. Sve što je snimio na pločama (tri singla, dva LP-ija, ukupno 23 pesme) komponovao je Buca Jovanović.

- Buca napiše note za ritam sekciju i gudače, odredi im intonaciju, i tu u studiju napravi foršpil. Kažu da je bio lenj za foršpile, mrzelo ga, a opet zvuče makar deceniju ispred vremena. Sve što sam radio sa Bucom, snimao sam iz prve.

I zaista, Buca je naš prvi autentičan aranžer u narodnoj muzici. Puštajući na radiju Cveletove prve snimke sa Bucom, i najveći šefovi orkestara ne poverovaše da su to snimci iz sedamdesetih.

- Kad smo snimili pesmu "Zelena polja", ja požurim da je odnesem na Radio Šumadiju iz Aranđelovca, da se pohvalim aranžmanom sa štrajh violinama i flautama. Prvi komentar ljudi sa radija bio je - ovo je kao da se mešaju stanice.

Teško je u jugoslovenskoj diskografiji naći pevača koji je toliko bio vezan za svoga kompozitora kao što je Cvele bio za Bucu.

- Voleo sam Bucu kao svoga oca, a on mene kao svoga sina. Primetio sam od našeg prvog susreta da sam zagolicao velikog majstora. Prvo me pitao kakvo ti je to ime - Cvetomir. Ja se ne dadoh, pa rekoh Buci da su nam imena sličnog korena - Budimir i Cvetomir. "Da, ali moje je češće" - primeti Buca.

Cvele Radovanović

Cvele Radovanović Printskrin: Youtube/PESMA KAO LEK – TV DUGA PLUS

- Kad se pojavila moja prva ploča, Buca se obradovao više nego ja. Ali, kad je video kako sam se izbečio na omotu, samo je primetio: "Izgledaš kao da su te izveli na streljanje".

- Imao sam tu srećnu privilegiju da na mojoj prvoj ploči snimim "Vrati se ljubavi moja", jednu od najpevanijih Bucinih pesama. Imao sam i najtužniju privilegiju da 1988. godine snimim album sa Bucinim poslednjim pesmama, godinu dana posle njegove smrti. Sećam se, onako na izdisaju, samo je prošaptao: "Pevaj onako kako ti osećaš". Majstor Boba Spasojević, Bucin sestrić, je to fenomenalno odsvirao, a ja imam i sa tog albuma pesme za ponos. "Pruži ruku na rastanku" pobedila je sve moje pesme", a "Sve je teklo burno kao reka" je bukvalno poslednja Bucina pesma, njegova autobiografska.

Buca Jovanović, otac srceparajuće pesme, komponovao je za Cveleta i jednu od svojih najveselijih pesama "Kakva mala".

- Ja sam snimio i nekoliko kola sa pevanjem: "Užičko kolo svadbeno", "Naše kolo". To se probilo na našim svadbama, u dijaspori, naročito u Americi na nekoliko radio stanica. Jedan slušalac je prokomentarisao: "Džabe što sam ja Bosanac, ali Užičko kolo je zakon".

Snimio je Cvele i desetak narodnih bisera sa Velikim narodnim orkestrom RTS-a pod upravom maestra Ljubiše Pavkovića.

- Snimao sam sa najboljim, znam gde mi je mesto, pa se zato i ne pojavljujem u emisijama koje brukaju pravu narodnu pesmu. Odbio sam učešće u Grandovim emisijama, razočaram se kad vidim kolege koje su ostavile traga u diskografiji, a takmiče se u "Nikad nije kasno". To nije fer, time ponižavaju i sebe i one za koje su snimali.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marks

    6. april 2021 | 16:03

    Izuzetan interpretator srpske narodne pesme! Prava je steta sto ovaj covek nije iskoristio raskosni potencikal svog glasa i ovom narodu u amanet ostavio jos lepih snimaka da svi skupa uzivamo. Za estradu izgleda trebaju "jaki laktovi" a on verovatno nije bio deo te price. Sve pohvale autoru za objavu materijala o ovom krasnom umetniku, najboljem zivom pevacu Sumadije!!!

  • Mik

    24. januar 2021 | 08:46

    Veliko ime i skroman čovek. Pevačka i ljudska veličina.

  • Dragan Sinđelić Sinđa

    18. januar 2021 | 20:03

    Bravo Gorane što objavljuješ ove velikane narodne muzike Cveleta Radovanović koji su sarađivali sa Velikim Budimirom Bucom Jovanović

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA