≫ 

Vesna Dimić i Biljana Petković: A sad malo duetskog i radijskog pevanja (PLEJLISTA)

Vesna i Bilja pevuše "kano sićani slavuji". Blago Srbiji dok slavuji pevaju, ali teško Srbiji kad slavuji zalaju

  • 2

Vesna Dimić i Biljana Petković - dve Beograđanke, dve vršnjakinje, dva člana KUD-a "Lola", dva radio pevača, jedan autentičan duet. I jedno malo pojašnjenje: radio pevač nije svako ko peva na radiju, nego samo onaj ko kulturom svog pevanja zahteva odgovarajuću kulturu slušanja.

- Ja sam iz muzikalne kuće. Radmila Dimić, moja baka, je bila radio pevač iz Carevčevog doba. I danas je radio pevač nešto veliko, pre svega zbog kriterijuma i selekcije. I moja prva audicija na Radio Beogradu imala je sve odlike rigoroznosti: tražila se dobra dikcija, tražilo se da znaš ukras koji ćeš da otpevaš u toj pesmi - kaže Vesna Dimić.

- Nekada davno to je bila profesija na vrhu društvene lestvice. I ja sam ušla u Radio Beigrad preko Žarka Milanovića, muzičara iz Carevčeve ekipe. Zahvaljujući Žarku snimila sam prve snimke, kasnije puštane u emisijama RTS-a. Kada na taj način uđeš na radio, to stvara obavezu da se sačuva nivo, i pevanja i repertoara - kaže Biljana Petković.

Vesna i Biljana pevaju sve živo, a pravu narodnu muziku zavoleše i pre radija, u kulturno-umetničkom društvu "Lola". Tu se upoznaše, sprijateljiše i pre petnaestak godina doneše hrabru odluku - da se okušaju kao duet.

- Kad sam došla na audiciju kod Žarka Milanovića, pevala sam pesmu "Ima dana kada ne znam šta da radim". Ja krenem, baš se onako unesem, isfilujem i produžim reč "kada", a Žarko me prekide posle prvog stiha: "Sve je to lepo, divna boja, intonacija, ali to se ne peva tako. Vi ste sada pevali o kadi u kojoj se kupate, a ne o vašem raspoloženju". Čovek mi je u stvari rekao da treba da pevam onako kako govorim - seća se Vesna svoje audicije na radiju.

Pravih dueta je sve manje u 21. veku, a pogrešnih voditeljskih najava dueta je sve više. Pompezno se najavi duet, a usledi dijalog, jedan peva strofu, a drugi refren, jedan kosi ulevo, a drugi kosi udesno.

- Mi smo duet u onom pravom smislu - dvoglas u pevanju. Baštinimo dela naših prethodnika (Đurić-Runjajić, Milošević-Aleksić, Ovuka-Bogićević, Radulović-Jovanović, Selimova-Želčeski, Braća Bajić) i donosimo nešto novo u tom izvornom ruhu. I jedan glas kad peva lepo je, a dva glasa to je već milina. Kažu da se naši glasovi lepo uklapaju, iako su to različite boje, različiti pevački temperamenti kada nastupamo kao solisti. Publika nas doživljva kao sestre, mešaju nas, al' nas čuju na pravi način - ističe Biljana.

Vesna i Biljana snimaju sa svim ansamblima i orkestrima RTS-a, RTVNS-a. Ove prelepe i muzikalne Beograđanke snimaju pesme sa motivima iz svih krajeva bivše Juge. Duetsko pevanje je toliko izazovno, da su "Maramica svilenica" snimili sa Velikim tamburaškim orkestrom Šumadija sa dva glasa uz tamburaše!

S druge strane, Vesna i Bilja obožavaju astalsko pevanje, na suvo, bez instrumenta. Mnogi svirači bi samo zasmetali Vesninom i Biljinom milopoju.

- To je po meni i najlepše pevanje, vrhunac interpretacije, ali i vrhunac uživanja u pesmi. Pošteno rečeno, gubi se to astalsko pevanje. Naravno, u tom pevanju ne možeš da popraviš greške, ali tu emociju koju tako doneseš, ne možeš ni uz najmaestralniju instrumentalnu pratnju - kaže Vesna.

- Jedino na manifestaciji Dani Vuleta Jevtića u Ribarskoj Banji, Vesna i ja smo negovale baš to astalsko pevanje, baš kao što je Vule nekada u kafani - dodaje Bilja.

Muzička apoteka Vesna Dimić i Biljana Petković Printskrin: Youtube/RTS Najlepše narodne pesme - Zvanični kanal

U poplavi i najezdi zvezda iz rijaliti Srbije, izgubi se osećaj za lepo pevanje. Lepota je obesčašćena gladnim očima voajera i hvalama prostaka. Što je više grandioznih audicija, sve je manje dobrih pevača.

- U vreme kad je moja baka Radmila Dimić polagala audiciju, pevači se uopšte nisu gledali. Žiri je bio iza jedne zavese, i samo su slušali glasove koje ne vide. Uopšte ih nije zanimlo kako pevač izgleda. Moja baka je položila tek iz nekog drugog, trećeg puta, da bi vremenom postala pevačka ikona Radio Beograda - ističe Vesna.

- Vesna je muzičkog uzora imala u svojoj kući. Ja sam to malo prošarala, upijala sam i Kseniju Cicvarić, Anđeliju Milić, ali i Zaima Imamovića, Zekerijaha Đezića. Moj uzor nisu samo pevači, nego i instrumentalisti poput Ljubiše Pavkovića. Kad Pavke svira, harmonika peva.

- Tako sam se i ja muzički usavršavala, iako nisam završila akademiju i muzičku školu. Ova vrsta muzike se uči i u kolevci, na poljima, ratištima, horovima, kulturno-umetničkim društvima. U početku sam žalila što nisam završila akademiju, a kasnije sam uvidela da bih na akedemiji nazadovala u ovoj vrsti muzike - kaže Biljana.

Duetsko i radijsko pevanje potisnuto je sa najgledanijih emisija, sve ga je manje i na RTS-u. Postavlja se pitanje kako izvornu muziku i duetski način pevanja približiti nekim novim klincima.

- Meni je mnogo stalo do ove vrste muzike, koliko god bila nekomercijalna. Ova muzika podrazumeva i odgovarajući ambijent i stajling. Ja pristajem da se modernizuje i stajling, samo da se sačuva ova muzika. Pevajući u kultnoj "Maderi", stecištu gospode i boema, jednom prilikom reče mi Tozovac: "Promeni ti stajling, ali otpevaj klincima Gde si dušo, gde si rano - kaže Vesna.

- Pokazalo se u emisiji Nene Kunijević "Leti, leti, pesmo moja mila" da je moguć spoj starog i novog. Naše najstarije izvorne pesme pevali su mladi pevači. To je dobar način da se pesma osveži. Pevalo se autentično sa radijskim orkestrima, po uzorima radijskim, a opet sa novim licima. To je veliki problem, jer narodna muzika se pretvara u neki folk, u nešto što nije, iz čega se izvlači samo lična korist - ističe Biljana.

Vesna i Bilja pevuše "kano sićani slavuji". Blago Srbiji dok slavuji pevaju, ali teško Srbiji kad slavuji zalaju.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Poslednji Mohikanci

    27. januar 2021 | 10:25

    Vesna i Biljana su primadone srpske narodne muzike i cuvari nase kulturne bastine. One, a ne tamo neke nabedjene "zvezde", su prava elita, jer elita su oni koji prenose i pronose kulturu jednog naroda.

  • JS

    27. januar 2021 | 12:34

    Kakvo je zadovoljstvo, slušati ovakvo pevanje. Imale su uzore, pravilno vaspitanje. Slušale su i ranije pravi melos, legende prave narodne muzike i sevdalinki. A nasledile dobar glas i stas. Žive bile, pružale nam i dalje mnogo lepih trenutaka i uživanja u njihovim glasovima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA