≫ 

Ljiljana Aleksandrić o karijeri i slavi, duhovnim pesmama i crkvenom pojanju (PLEJLISTA)

- Leže mi duetske i horske pesme - rekla je Ljilja Aleksandrić

  • 2

"Star kaleme, drvo moje milo,

pod tobom je sokolovo krilo,

ispod tebe izvor voda živa,

golubica njom lice umiva.

Golubica hladnu vodu pije,

i devojka svoje lice mije,

izvor voda tiho žuborila,

a devojka sama govorila.

Star kaleme, pleminito drvo,

pod tobom sam uzdahnula prvo,

uzdisala mladost nabujala,

u naručju dragog šaputala.

Star kaleme, uspomeno trajna,

ispod tebe ostade mi tajna,

tiho vetre sa planine duvaj,

star kaleme uspomene čuvaj."

(Obren Pjevović)

Ovo je prava ženska pesma iz doba patrijarhata, najlepša posveta lepotama tradicionalnog života na selu. Pesmu je pre pola veka prva snimila Sida Marković, a pre nekoliko godina i Ljilja Aleksandrić.

- Ova pesma nije moja, ali kao da je moja. Što bi rekao čiča Obren "od mog je semena". Pre četrdesetak godina zovu me moji Mrčajevčani da povedem ekipu (Miroslava, Topalovića, Bekija) na jednu svirku. Usput svratim do Side Marković i zamolim je da se pojavi tačno u deset. Bila zima, bila atmosfera, bilo para, bilo boemštine, bilo pevanja iz duše. Tačno u deset pojavljuje se Sida, ja joj prihvatam kaput, dajem mikrofon i krećemo baš ovu pesmu. Čekao sam da se pojavi neko da "Star kaleme" ovekoveči i, eto, pojavila se Ljilja - kaže Dragan Aleksandrić, legendarni kompozitor i aranžer.

- Otkad znam za sebe volela sam muziku. Otac zida kuću u mojoj rodnoj Mačvi, ja se popnem na terasu, napravim binu, pevam i vodim program, a decu iz komšiluka posadim na klupe kao moju prvu publiku. Posle skoro pola veka, sretnem komšinicu koja me podseti na moje reči: "Videćete ko ću ja da budem". Ne sećam se da sam to rekla, a ipak mi drago što sam život posvetila pesmi - kaže Ljiljana Aleksandrić.

- Bila sam sedmi razred kada sam zapevala u Bijeljini na manifestaciji "Pesmom i igrom kroz Semberiju" i osvojila prvo mesto. Usledio je nastup na "Raspevanoj jeseni Radio Šapca" i moja prva snimljena pesma "Ti si moju ljubav krao" iz 1988.

Ljiljina muzikalnost se čuje na puškomet. Ima Ljilja glas od snage i emocije, od raspona i visine, sa besprekornom dikcijom i intonacijom. Ima i zavdan repertoar, ima i Dragana Aleksandrića, supruga i kompozitora.

- Kad sam se udala za Dragana, mnogi su mi oduševljeno prilazili, tapšali po ramenu. Živeći sa Draganom shvatila sam da isti ljudi koji te tako oduševljeno popnu na vrh, sa još većim žarom te srozaju na dno. Meni u životu mnogo više znači slava gospodnja nego ljudska.

Ljilja je pevala mnogo više nego što je snimala. Ipak, desetine Ljiljinih novokomponovanih pesama imaju snagu evergrina: "Znaš li zoro", "Tebi je mesto kraj mene", "Oteraj samoću", "Ruže sadim", "Jedno srce, jedna duša", "Neka ćute daire"...

- Pevala sam na jednom ispraćaju, sin putuje u beli svet. Kad sam krenula pesmu "Na put se spremam", zaplakaše i otac i majka, zaplaka sin, zaplakah i ja. Primetiše i moji bližnji koliko preživljavam svaku pesmu, pa mi rekoše: "U što ćeš ti da budeš dobra za plakanje na sahranama, kao plaćena narikača".

- Srećna sam što se bavim muzikom, koja je toliko beskrajna. Tek sad, na pragu pedesete, mogu da se pohvalim repertoarom za svakog gosta i za svaku priliku. Naročito se obradujem kad mi neko traži neku naftalinku, a ja je znam.

Ljiljana Aleksandrić Ljiljana Aleksandrić Printskrin: Youtube/volim pesme/RTS

Vrhunac Ljiljinog pevanja je duhovna muzika, naročito narodno crkveno pojanje.

- Leže mi duetske i horske pesme. To su pesme koje sam čula i upila u našim manastirima. Zavolela sam ih, postale su deo mene, a hvala Bogu ima neko ko će i posle mene da to čuje i zapeva. I najvećim grešnicima ovo deluje kao melem i smirenje. Sve više vidim sebe kao bakicu sa belom maramom koja peva u grupi pevača.

Ljiljinom pevanju instrument može i da zasmeta. Ovo se peva i sluša u tišini:

"Spasi Bože ljude svoje, spasi Gospodi,

krstom svojim ti nam svetli, krstom nas vodi.

Krst je sila i znamenje, krst je spasenje.

Spasi Boze i sav narod što ti se moli,

neka krstom svakoj muci brzo odoli.

Sveti Sava dade rodu videlo krsta,

da se krsti duhom svetim sa tri prsta.

Krst spasava verne ljude od svih povreda,

krst je sila, krst je slava, krst je pobeda.

Istočniče živonosni, Marijo slavna,

mi smo tobom svi ponosni, Marijo slavna.

Tebe slave angeli, i mi grešni na zemlji,

sveta majko boga Hrista, devo prečista."

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorica

    9. februar 2021 | 23:35

    Rasturila brak Draganu Aleksandricu. Mlada devojka se spandjala sa ozenjenog coveka. Bruka i sramota.

  • Macvanka

    8. februar 2021 | 07:54

    Kada je Ljiljana, kao devojka, pevala po svadbama u svom kraju, bila je jedina pevacica o kojoj se nije moglo cuti nista lose. Vazila je u to vreme za cestitu i ozbiljnu devojku, vrednu postovanja, kojoj bavljenje tim u narodu tada ozloglasenim i sumnjivim poslom za zensko celjade na selu, nije okrnjilo ugled i dobar glas, koji medju svojim zemljacima uziva sve do danas. Badovinci i Macva se ponose svojom Ljiljom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA