≫ 

Sećanje na boemčinu, pevačinu i ljudinu: Bora Spužić Kvaka i njegova Nena Šapčanka (PLEJLISTA)

Sve je dao pesmi i ženama

  • 3

"Što te duže gledam, mlađa si i lepša,

i ako je kosa puna belog cveća,

sa tobom mi svaka jesen snagu dala,

i svako je proleće ispunila sreća.

Nemoj bore ti da skrivaš, godine mi nismo zvali,

od mladosti i života najlepše smo mi ukrali.

Pružila si uvek svoju ruku čvrsto,

i ako si znala da ja grešim često,

u svom bolnom srcu branila si ljubav,

i zauvek moje sačuvala mesto.

Ako si me nekad dočekala kasno,

svejedno je osmeh na tvom licu sjao,

kako ljubav boli i samoća guši,

utešit' sam hteo, ali nisam znao."

(Bora Spužić Kvaka - Nevenka Ilić)

Ovo je Kvakina "Pesma ženi", jedna od dvadesetak pesama koju stihovima potpisuje Nevenka Nena Ilić, velika ljubav neponovljivog srcelomca.

- Mi Šapčani smo svojatali Boru. Oženio se našom Šapčankom Nevenkom Ilić, družio sa sa nama mnogo više kao brat nego kao zet. Kvaka je nadaleko poznat kao boemčina i ljudina, a malo je poznato da je bio i veliki radnik. Kvale nije znao za umor i ne mogu. I kad je bio mrtav pijan, pravio je feštu. Ako ne može da stoji, on legne i peva na leđima. Spoji tri stolice, legne i peva, a u šatri "kod Ratka" na Šabačkom vašaru tri hiljade ljudi, deset konobara se sudaraju od posla, a pazar sakuplja u džakovima - priča Miško Pavić, legendarni šabački trgovac, Kvakin prijatelj i kolega.

- Kvaleta su stisli mnogi jadi, a volele najveće lepotice. I tast ga je voleo kao svoje dete. Posle razlaza sa Nenom, doveo je drugu ženu i živeo s njom u kući svog tasta! Kvaletova lepota zračila je iznutra.

Kvakina i Nenina ljubav krunisana je sa dvadesetak prelepih pesama od početka 70-ih do sredine 80-ih. Skoro na svakom izdanju legendarnog srcelomca nalazi se neka pesma sa potpisom Nevenke Ilić: "Gubim te" (hit leta '72.), "Ko to noćas peva našu pesmu", "Ti si proleće", "Ne želim više suze u oku", "Noć bez tebe", "Ti si prava žena", "Pesma ženi", "Izgubljene nade", "O, mladosti", "Čekanje", "Rođena u maju", "Uspavanka", "Kako si lepa", "Kolibo mladosti moje", "Sanjam te oče", "Daleko od majke", "Vrba plače", "Ljubav je kao pesma", "Ljubav i mimoze", "Volelo se dvoje tajno", "Rastanak", "Pesma o moru"... Tako je Nevenka Ilić krunisana u najplodnijeg Kvakinog autora, ispred Buce, Krnjevca, Zahara.

- Kvaka je kombinacija srpskog Šarla Aznavura i Iv Montana. Kakva energija i emocija u jednom napuklom i muzički neartikulisanom glasu! I fizički hendikep je preobrazio u svoju prednost, svaki put je nekim novim gegom fascinirao i omađijao slušaoce - kaže Milutin Popović Zahar.

- Na Beogradskom saboru 1977. dobio sam zadatak da aranžiram već gotovu pesmu "Nikom o tebi ne mogu da pričam". Međutim, meni se melodija uopšte nije svidela pa sam napisao potpuno drugu pesmu, ne sluteći da će nadživeti mnoge druge i moje i Kvakine. Posle dvadeset godina, kad je pesma već postala evergrin, prilazi mi čovek s leđa i stavlja najkrupniju deviznu novčanicu u džep. Okrenem se, kad ono Kvaka: "Ovo ti je za onu pesmu".

Bata Kvale je ekspert za narodnjačke kukumavke i patosare, pravi doktor ljubavne patologije, ekstremna varijanta Tome i Milančeta.

- Peva Kvale na "Pašinoj ravni", puna šatra do poslednjeg mesta. U jednom momentu Kvaka ostavlja mikrofon i ode u susednu šatru. Posle pola sata se vraća, šatra i dalje puna, gazda šatre van sebe od besa, a Kvale mu opušteno veli: "Otišao sam samo da proverim koliko me narod voli" - seća se Milanče Radosavljević.

- Bora je moja i Tomina generacija. Zajedno smo počinjali i mnogo se voleli, premda smo dva suprotna stila. Kvaka je bio ljudina, pevačina i boemčina. U kafani je bio neprikosnoven, kako god da ga baciš, on se snađe i dočeka - priča Andrija Bajić, predsednik Udruženja estradnih umetnika Srbije.

- Sećam se, posle završenog koncerta u Nikšiću svratili smo u kafanu na večeru. Kad je Kvaka zapevao, nekoliko mladića počne da mu dobacuje. Kvale je odmah reagovao, pozvao konobara, poručio litru vina za "veseli sto" i pozdravio ih tokom pesme. Provokatori su se odjednom preokrenuli, zagrlili ga i pevali s njim. Bio je to čovek prepun ljubavi, neviđen emotivac na estradi, okoreli dvojkaš i srcelomac. Često je govorio: "Daj da je otplačem".

Otišao je sa ovog sveta kao bogati siromah, na današnji dan, 9. marta 2002. Sve je dao pesmi i ženama. Kada mu je jedan vremešni gospodin zatražio recept uspeha kod žena, sažaljivo ga je pogledao i rekao: "Brale, kasno ti je sad da znaš recept".

Bata Kvaletu u spomen poslušajte desetak pesama sa plejliste.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA