≫ 

Dragan Šainović Šaja: Zavet u amanet (PLEJLISTA)

Sve što Šaja stvara na planu instrumentalne i vokalne muzike zasnovano je na tom suptilnom spoju tradicionalnog i modernog

  • 1

"Nad doksatom sunce drema, kuća gde me više nema,

rekao sam uvek će, kada grane proleće,

gde je bilo dedovo da osvane njegovo,

stavljam zavet u amanet.

Na kredencu dunja miri, avlijom se božur širi,

kažem opet će, kada grane proleće,

ispod šimšira frula da zasvira,

stavljam zavet u amanet.

Lipovog mi starog hlada što se pita gde smo sada,

da se skupimo, bratski zagrlimo,

da nas spoji praštanje, ne zbog svađe kajanje,

stavljam zavet u amanet."

(Dragan Šainović Šaja - Dragan Živanović)

Biblija ima Stari i Novi Zavet, a narodna muzika je dočekala svoj Zavet, "Zavet u amanet". Ova pesma je ušla u finale festivala "Beogradski sabor" i najbolji je dokaz da prava narodna muzika ima budućnost i da nije baš sve ispevano.

- To nije pesma koja mi je poručena, to je pesma koja mi je od boga poslata. Sećam se svakog momenta nastanka "Zaveta". U želji da komponujem sasvim drugu pesmu za nekog drugog pevača, stavio sam tekst ispred mene i ruke na klavijaturu. Počeo sam da sviram nešto sasvim drugo, što nema blage veze sa tekstom ispred mene. Uzeo sam harmoniku, krenula je fraza koja mi se učininila poznatom, zapisao sam je na pomenuti tekst i ostavio u fioku.

- Tek posle četiri godine ćutanja u fioci, na nagovor kolege, poslao sam pesmu na konkurs festivala "Beogradski sabor". Učinio sam to teška srca, budući da sam upoznat kako funkcionišu brojni festivali po Srbiji. Poslao sam pesmu, a nisam odredio pevača.

- Dani su prolazili, a iz RTS-a mi javiše da je pesma ušla u najuži krug i da ostaje samo da odredim izvođača ili da to učini festivalski odbor. Prelomio sam čekanje i odabrao Nenada Manojlovića, mog dugogodišnjeg prijatelja i saradnika. Tako su se skockale sve kockice - priča Dragan Šainović Šaja, kompozitor "Zaveta u amanet".

Šaja je još u rodnoj kući u Ševaricama kod Šapca predodređen da svira harmoniku. Otac mu je obezbedio i harmoniku i učitelja.

- Moj uzor i muzički otac je Dragan Aleksić. To je narodni genije i unikat, od prsta do karaktera. To je čovek koji je svirao najmaštovitije na svetu, a radio kao seljak na svom imanju. Nisam ni bio svestan značenja njegovih reči: "Pamtite ovo dobro, nemojte da zaboravite". Tek kasnije sam shvatio da je on nama pokazivao kola koja je tada pred nama komponovao, koja su mu izlazila u momentu, a on ih nije beležio.

- Svoje najlepše dane proveo sam u Draganovom "internatu" u Mrčajevcima. Početkom 80-ih otac me odveo kod mog budućeg majstora i ostavio u sigurnim rukama. Dogovor je bio da ne putujem svakodnevno na relaciji Šabac - Mrčajevci, nego da ostanem svakog letnjeg raspusta po mesec dana.

Šajino odrastanje u muzičkoj radionici Dragana Aleksića protkano je egzotikom seoske idile i ćudima velikog majstora.

- U Draganovoj kući i dvorištu smo vežbali, spavali, odmarali se. Draganova supruga, baka Milica, nam je spremala hranu. Mi smo bili deca, sve nas je zanimalo, a najmanje harmonika. Kakav je to bio režim: ustajanje u sedam, umivanje, doručak, od osam do dva vežbanje, sledi ručak i odmor, od tri do pet sviranje, a od pet smo slobodni.

- U trenucima "slobodnog vremena" imali smo slobodu izbora: ili da čuvamo ovce ili da radimo poslove na njivi. Uživao sam da bdim kraj ovaca u blizini crkve u Mrčajevcima i da osluškujem kako se moj majstor domunđava sa svojim komšijom, legendarnim Obrenom Pjevovićem.

Muzička apoteka Zavet u amanet Printskrin: Youtube/RTS Najlepše narodne pesme - Zvanični kanal

Dragan Šainović Šaja je mnogo više od harmonikaša sa pedigreom. Dvadesetak godina je vlasnik studija, aranžer, producent i kompozitor "kulturiška" narodnjaka za Šabana Šaulića, Dejana Matića, Acu Ilića, Veru Matović...

- Današnje zvezde i zvezdice bi preko noći da budu Šabani, a i moji učenici na harmonici bi odmah da budu Kemiši, Pavkovići, Kodići. Ja sam kod mog majstora za prvih mesec dana naučio četiri kola i dve pesme, a sledećih godinu dana ih vežbao do sledećeg susreta.

- Od malena sam učio da sviram harmoniku, i to je jedino što sam znao da radim. Kada sam se oženio, bio sam na prekretnici: ako nastavim očevim stazama, onda će i moja deca da odrastaju bez oca, ako batalim tezgarenje i otvorim studio, biću uz decu i porodicu.

- Kada mi je supruga saopštila da je trudna i da će da mi rodi i treće dete, komponovao sam "Dobro jutro Srbijo", jedan od mojih najlepših instrumentala. Ja ne pijem, al' sam se opio uz harmoniku, komponovao i odsvirao iz prve. Bilo je tu par greščica, al' sam ostavio sve onako kako mi je izletelo.

Sve što Šaja stvara na planu instrumentalne i vokalne muzike zasnovano je na tom suptilnom spoju tradicionalnog i modernog.

- Svestan sam da živim i stvaram u doba interneta. Kad sam "Zavet u amanet" pustio u etar, javlja mi se moj prijatelj Ibro Bublin iz Sarajeva i kaže: "Ćuj, ba, Šaja, ubio si boga i oca. Ti si napravio šumadijski sevdalinku". Ja sam u stvri i gađao da napravim spoj Srbije i Bosne, Šumadije i sevdaha.

"Zavet u amanet" živi svoj život i van "Beogradskog sabora". Festival se odužio, nikako da se završi, a i ne zna se kad će. Za to vreme "Zavet u amanet" ulazi u narod baš onako kako se i peva - dostojanstveno, gospodski i neusiljeno.

- Ova pesma nije hit na prvu, a ima konstantan rast slušanosti. Ja sam svestan da ovo nije trendovska pesma. Čekajući i to famozno finale, svedoci smo svakodnevnih pohvala i oduševljenja slušalaca sa svih meridijana. U polufiinalnoj večeri dobili smo reči hvale i od velikog Ljubiše Pavkovića, koji retko hvali bez onog "ali".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DervenD

    28. maj 2021 | 03:41

    Kaze da je covek ucio kod v.m Dragana Aleksica,koji je zajedno sa Tomicom Miljicen na najlepsi nacin,najbolje opisao sumadiju na dugmicima,dirkama,svojim zlatnim prstima. Cik neka neko odsvira fitspil pesme "Srecan nek ti bude sine put" kao maestro Dragan Aleksic. Gledao sam finale Beogradskog sabora 2020 i vise sam nego razocaran. U izvestaju RTS-a pod naslovom "Ceda Markovic pobedio"izmedju ostalog pominje se "strucni ziri"-koji?Ranije su u strucnom ziriu bili profesori sa Muzicke akademije,pesnici,etno-muzikolozi....Bas me interesuje ko je od ovih u ziriu zavrsio Muzicku akademiju,ko je pesnik,ko je etno-muzikolog,ko je sve zavrsio bilo koji fakultet.Zasto nije bilo u ziriu maestra Lj. Pavkovica?Kad neko dobije nagradu,zasto je "poklanja",pa makar bila i u humanitarne svrhe(nagrade se nikom ne poklanjaju!).Dali se radi o nagradi za interpretaciji pok.Sabana Saulica ili pok.Sabana Bajramovica i ona se daje bas Nedeljku Bilkicu,mada je on kao interpretator izuzetan? Cestitam pobednicima,posebno Mikici Antolicu,pobedio je Jesenjina!Boban Prodanovic(Z.Minic) je stvarno imao pravi festivalski aranzman,kao i Vl.Panovic(Milena Lazarevic Popovic) i Dr. Aleksandric(Lj. Aleksanddric),ali se Aleksandricu ne moze oprostiti sto cesto govori da od Tomice Miljica nije bilo boljeg harmonikasa.Udruzenje estradnih umetnika na celu sa D.Golubovica toliko je postalo darezljivo,samo treba biti strpljiv,pa mislim da ce i Mica trofrtaljka dobiti koje priznanje,ovde ili gore!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA