≫ 

Branislav Cvetinović Laki, pisac legendarnih sentiša: Laki napiše, a Milanče otplače (PLEJLISTA)

Tužne pesme najlepše su kad je zima - primeti Šekspir. I Lakijevi stihovi slikaju neke hladne dane, požutelo lišće i jesen ljubavi

  • 0

"Život nas je rastavio draga kad smo istoj nadali se sreći,

gledao sam suze sina svoga kad ni zbogom nije znaoi reći.

Pozdravi draga sina, miluj mu kosu u noći,

piši mi da li pita za mene i da l' će skoro u školu poći.

Sećaću se uvek onog dana kada nas je sudba rastavila,

morao sam daleko da odem i ostavim i dragu i sina.

Vratiću se samo da ga vidim, čekaću ga u sokaku našem,

da ga pitam da li me se seća, da od bola i od sreće plačem."

(Aca Stepić - Branislav Cvetinović Laki)

"Pozdravi draga sina" je prvi hit u karijeri Milančeta Radosavljevića, jedna od dvadeset pesama koje je Branislav Cvetinović Laki napisao za Milančeta.

- Bilo je to vreme kada su snimali najbolji pevači i stavarali najveći autori. Naravno, bilo je to vreme lepog života, velikih ljubavi, ali i bolnih rastanaka i razvoda.

- I te 1975. godine, baš kao i danas, neki su govorili da je sve ispevano. Eto, ja se setih i sina kao čeda jedne velike ljubavi, otvorih temu na kojoj će Kvaka doktorirati - priča Branislav Cvetinović Laki, pisac antologijskih sentiša.

- Ovo je jedan od retkih tekstova koje nisam proživeo. Ali, opet, rekoše mi ispisnici: "Napisao si je kao da si nam držao sveću". Ispalo je da sam bio vesnik pesama na temu alimentacije.

Tužne pesme najlepše su kad je zima - primeti Šekspir. I Lakijevi stihovi slikaju neke hladne dane, požutelo lišće i jesen ljubavi.

- Rođen sam 28. septembra 1948. u Dragojevcu kod Šapca, u Posavini, u dolini Save. Ja sam jesenji čovek, jesen je moje najlepše doba, moje najlepše pesme nastale su u jesen.

- I danas se rasplačem kad čujem Tozovčevu "Violino ne sviraj". Obeležila je moju prvu ljubav, moju prvu patnju zbog rastanka, i moje prve stihove zbog izgubljene ljubavi. U takvom raspoloženju nastala je i moja prva snimljena pesma "Moj život je tužna priča" iz 1970. Podigla je Zorana Kalezića, i od jednog zabavnjaka načinila autentičnog narodnjaka.

Laki je rođeni pesnik. Pisao je odmalena, a dolaskom u Beograd upoznaje mnoge kompozitore, upoznaje i lepoticu Slavicu, upoznaje i pevačku ikonu Gvozdena Radičevića .

- Slavica je bila prelepa devojka iz Višnjice. Kad prođe Terazijama, autobus zastane, a putnici se zagledaju u lepotu njenu. "Slavicu" sam napisao za gospodina Gvozdena Radičevića, znajući da će je maestralno doneti.

- Kad sam mu pokazao moje prve stihove, uputio me na pravu adresu: "Pokaži ti stihove Buci Jovanoviću, pa ako ih Buca prihvati, i ti nešto vrediš.

Na Lakijeve stihove komponovali su najveći kompozitori narodne muzike: Aca Stepić, Ilija Spasojević, Doca Ivanković, Buca Jovanović, Dragan Aleksandrić, Veroljub Jovanović, Radoje Mitrović Barajevac.

- Najplodnije sam sarađivao sa Ilijom Spasojevićem. Ika je bio specijalista za mlađe pevače, fleksibilniji od Buce, pa je i sa anonimcima pravio velike hitove.

Muzička apoteka Branislav Cvetinović Laki pisac legendarnih sentiša Printskrin: Youtube/PESMA KAO LEK – TV DUGA PLUS

- Naš Šapčanin Janko Glišić je na svojoj prvoj ploči snimio pesmu "Poranila majka stara", koja je odmah ušla u narod i ostala za sva vremena. 90-ih godina na jednoj svadbi, harmonikaš dočekuje goste, majka naručuje pesmu "Poranila majka stara", vadi sto maraka i kiti harmonikaša. Pomislih u sebi: "Moja plata pet maraka, a u ovoj pesmi i u ovom bakšišu ima i nešto moje".

Napisao je Laki nekoliko lepih pesama i za Šabana Šaulića, napisao mu je i "Uvenuće narcis beli", prvi hit posle Šabanovog razlaza sa Bucom Jovanovićem.

- Doneo sam narcis mojoj devojci koja je radila u jednoj radnji na Zelenom vencu. Kad sam stigao, devojke nije bilo, a njen šef mi reče: Ponesi cveće, uvenuće! Milena je otišla". Ja sam otišao u "Beograđanku", napisao tekst za deset minuta. Dolazi moj zemljak Šaban Šaulić da popijemo viski i da me pita imam li neki tekst. Naravno, uhvatio sam se za ovaj, najsvežiji. I, eto, narcis je uvenuo, a pesma o narcisu, o mojoj i Mileninoj ljubavi živi.

Pisao je Laki za desetine pevača i kompozitora, a nekako se stilski specijalizovao za Milančeta Radosavljevića.

- Milanče i ja smo srodne duše. Ja sam ceo život radio u kafani kao ugostitelj, a Milanče je ceo život pevao u kafani. Taj njegov promukli i plačljivi glas je idealan za moje setne tekstove.

Savo Radusinović je postao popularan već posle prve ploče i Lakijeve pesme "Šesnaest ti leta beše" iz 1978.

- To je pesma posvećena mojoj prvoj ljubavi. Imala je šesnaest leta, da je imala osamnaest možda bi se i udala za mene. Otišli smo svak na svoju stranu, a minulu ljubav oplakasmo pesmom.

Laki je izraziti srcelomac, majstor tužnih ljubavnih priča. Lakijevi stihovi izvađeni iz melodije dostojni su i najprobirljivije antologije ljubavne poezije: "Uvenuće narcis beli", "Da sam znao u tom času da nem želje behu iste", "Kajaćeš se jednog dana kad ti svega bude dosta" (Šaban), "Za ljubav sam mladost dao", "Jedna žena plave kose", "Pozdravi draga sina", "U večeri kada sunce zađe", "Otišli smo, ti ostade majko", "Ti živiš negde daleko", "Ti si htela i što nisi smela", "Ti odlaziš, bol ostavljaš meni", "Ti ne znaš kako je mojoj duši", "Selo moje mesto najmilije", "Šta mi vredi što sam s drugom", "Kad zasvira drgačevska truba" (Milanče), "Moj život je tužna priča", "Kad procveta jasmin u proleće", "Ako odeš, nek ostane ljubav" (Zoran Kalezić), "Šesnaest ti leta beše" (Savo Radusinović), "Slavica je njeno ime" (Gvozden Radičević), "Poranila majka stara" (Janko Glišić), "Pruži ruku dok ti ruku pružam" (Žika Šumac), "Voz polazi, draga plače" (Miroslav Mišić), "Vije se kolo Užičko" (Cvele Radovanović), "Za drugoga udaješ se draga", "Da me voliš isto ko ja tebe", "Od jeseni do jeseni" (Meho Hrštić), "Pijem vino i rakiju vruću" (Miljko Vitezović)...

Sve što je voleo i propatio, to je i opevao. Voli da čuje i svoju pesmu, a najlepše se veseli uz neke tuđe.

- Kad ih platim u kafani, onda budu moje. Kad se pre pola veka pojavila pesma Žiće Kojića "Nek uvenu ruže", ja sam se napio i potrošio celu platu. I kasnije, kad god sam bio u Žićinom društvu, ispostavljao sam mu račun za tu pesmu, al' nikako da se naplatim.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA