≫ 

Duet Jasna i Kanarinac: Sve zbog carice srca

Jasnina i Draganova ljubavna odiseja počela je krajem 60-ih. Kanarinac je eksplodirao kao kantautor, a Jasna kao nova pevačka diva

  • 1
Duet Jasna i Kanarinac Foto: Promo

"Jedan dan da budem s tobom, jednu noć da delim s tobom,

to, to, to nek bude sve, jedan dan da budem s tobom pa nek srce mre.

U grudima gori vatra, srce ludo voli,

jedan dan da budem s tobom, pa nek vatra gori.

Čekam danas, čekam sutra, brojim dane, brojim jutra,

daj, daj, ispuni mi san, srce želi da je s tobom samo jedan dan.

Da l' je stvarnost il' su snovi, dušo moja, dane novi,

zora, zora, evo već rudi, da l' je stvarnost il' su snovi volimo se mi."

(Dragoslav Mihajlović Kanarinac)

Ovo je tek jedna od stotinak pesama koje je Dragoslav Mihajlović Kanarinac napisao, komponovao, otpevao i posvetio ženi svog života Jasni Kočijašević.

- Muzika je u mom životu mnogo više od pesme i igre, to je moj način razmišljanja, unutrašnji pokretač, umetnost nad umetnostima, neistražena a bliska. Ponekad mi se činila ukroćena, trebalo je samo ispružiti ruku... a opet, ostala je neuhvatljiva i izazovna - kaže Dragoslav Mihajlović Kanarinac.

- I muzika je kao ljubav: čeka trenutak da bude uhvaćena, ali ne i savladana. Dok sam pisao i komponovao pesmu "Ja te ludo volim" predodsećao sam da će se nešto lepo desiti. I desilo se, desila se ljubav, desila se CARICA MOG SRCA, dogodila se Jasna Kočijašević.

Jasnina i Draganova ljubavna odiseja počela je krajem 60-ih. Kanarinac je eksplodirao kao kantautor, a Jasna kao nova pevačka diva. Dučić je bio u pravu - muškarac se zaljubi gledajući ženu, a žena se zaljubi slušajući muškarca - pokazalo se na Jasninom i Draganovom primeru.

- Neke davne 1968, kada sam na jednom snimanju upoznala Dragana, ni slutila nisam da će naš put biti zajednički. Ubrzo smo se sreli na Ilidži, pobedili na festivalu svako sa svojom pesmom, i nastavili približavanje na putu ljubavi i muzike - kaže Jasna Kočijašević.

- Ja sam upoznala čoveka i kompozitora čije sam pesme prvo slušala, a potom i snimala, a on je upoznao mene, večnu inspiraciju svojih pesma. Draganove reči su bile toliko jake, da mi ni taj južnjački žargon nije zasmetao. Draganove najlepše pesme posvećene su meni i našoj ljubavi, i zato traju i trajaće toliko dugo.

- Za razliku od Dragana, ja sam počela kao pevač zabavne muzike, pevala sam Lolu i Terezu, što je nekako i bilo razumljivo za jednu srednjoškolku s kraja 60-ih. Izgleda da sam se sa Draganom definitivno prešaltala u narodnjačke vode, što mi i nije bilo teško, budući da baštinim korene svojih roditelja, i sevdah i sremačke bećarce.

Kanarinčeve pesme su pune životne radosti, poletne, razdragane, bez crnjaka i emotivnih patosara u samom tekstu.

- Moje pesme su jednostavne i pamtljive. Takvi su i nazivi mojih pesama: "Ja te ludo volim", "Budi mi devojka", "Verenički prsten", "Svadba", "Zbogom momkovanje"... I u životu i u pesmi treba da pobedi ljjbav, i posle svega - sreća.

I kao što Kanarinčeve pesme završavaju srećno, tako je i Kanarinčeva ljubav sa Jasnom krunisana svadbom. Mesto njihovog slavlja bilo je i Kanarinčevo rodno Lukovo, pa Niš i Nova Pazova, ali i naslovne strane vodećih novina i časopisa: "Kad se ženi ptiče Kanarinče", "Volelo se dvoje mladih".

- Moju sreću podelio sam sa milonima zemljaka. Moju svadbu ovekovečio sam pesmom "Svadba, svadba", koja je jedna od najprodavanijih ploča svih vremena na ovim prostorima. Od te ploče mogao sam da kupim nekoliko stanova u Beogradu, a eto, nama lepo sve ove decenije kod mojih u Nišu i kod Jasninih u Sremu.

I pored kuće pune ljubavi, dece i prijatelja, Jasna i Kanarinac grade i svoju drugu kuću, onu putujuću.

- Oni koji se bave našim poslom znaju šta znači provoditi život po hotelskim sobama, prelaziti hiljade kilometara, podnositi klimatsle razlike od hladne Evrope i Amerike do vrele Australije. Sve to utiče i na naše emocije i na naše zdravlje - primećuje Kanarinac.

- Ali, sve se to briše kada ugledamo lica naših zemljaka koji su prevaljivali i po nekoliko stotina i hiljada kilometara da nas vide i uživaju u našoj muzici. Kakav je to osećaj kada vas u zemlji kengura dočekaju ljudi sa šajkačom i pogačom, jelekom i opankom.

Jasna i Kanarinac pevali su i u duetu, mnogo više uživo nego na pločama. Naravno, pevala je Jasna na Draganovim pločama, pevao je Dragan na Jasninim pločama. Snimili su samo dve duetske ploče sa nekoliko pesama: "Niška banja", "Ej, čula jesam", "Ciganka mi gatala na travi", "Kojom majko da se ženim", "Cika caka", " Stari ringišpil".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    20. april 2021 | 23:40

    Predivni ljudi, umetnici, koji se pamte i vole. Zadovoljstvo ih je slušati i gledati. Posebno Jasnu, koja ima neverovatnu snagu, dar za prenošenjem svog umeča pevanja i svega u muzici, mladima. Taj njen karakterističan stil pevanja, ponašanja, samostalnog, a i zajednicko izvođenje sa Dragoslavom je nepeocenjiv. Još mnogo godina pevanja im želim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA