≫ 

Pesma i priča o Vesni stjuardesi: Kako je "Devojka iz grada" završila na "B" strani ploče

Iako je Obren očekivao da "Vesna stjuardesa" povuče ploču i bude glavni hit, pokazalo se da publika i kritika ne misle tako

  • 1

"Jarko sunce, mesec, zvezde i plava nebesa,

pozdravlja vas i pita vas Vesna stjuardesa.

Moli sunce, pita mesec, svaku zvezdu sjajnu,

da l' naručje ima nebo, nek' otkrije tajnu.

Ko li ruke pruži svoje i naručje dade,

da ublaži bol - na zemlju živa Vesna pade.

Živa sreća u nesreći, tajna u prirodi,

u kojoj se mlada Vesna po drugi put rodi.

Primiše te punim srcem braća i sestrice,

prijatelji naši Česi, Srpske Kamenice.

Pomogoše i svi mole da ti bude leka,

i da tvoja svadba bude svadba ovog veka.

Milioni ljudi sveta sve bi za te dali,

da bi jednog dana s tobom Vesna zaigrali.

Mladi momci i devojke, brat, otac i mati,

na svadbi će Vesni svojoj srećni zaigrati.

Nek' prangije zoru grme, nek' plamte nebesa,

nek' se čuje, udaje se Vesna stjuardesa.

Na svadbenom putu, Vesna, tamo ćeš otići,

Češke, Srpske Kamenice, ponovo obići.

Poljubićeš svaki kamen, veliki i mali,

gde su tvoji prijatelji večito ostali.

Uzdahnućeš svaku stopu i tuge i sreće,

suzom sete zalij braći namenjeno cveće."

(Obren Pjevović)

Ovo je pesma sa "A" strane singla Miroslava Ilića od pre pola veka, Obrenova posveta Vesni Vulović (1950 - 2016), preživeloj stjuardesi JAT-ovog aviona. Vesna je 26. januara 1972. godine preživela pad sa 10000 metara bez padobrana!

- Obren mi je dao đačku svesku sa desetak napisanih pesama i rekao: "Biraj koju hoćeš. Kada ih odabereš i uvežbaš, sninićemo ploču. Mislim da ćeš ti bolje od drugih otpevati onu odbačenu. Uživao sam u Obrenovim opisima žetelaca, kosača, prelja i običaja, ali, dah mi zastade kad pročitah "Devojku iz grada".

- Odmah sam se zaljubio u tu pesmu, opčinjen poezijom Dobrice Erića. Usledio je još jedan šok: Obren mi reče da su je već odbili Cune, Aca Trandafilović, Dobrivoje, a jedan pevač je snimio al' se nigde ne čuje - pričao je Miroslav Ilić u radio izdanju Muzičke apoteke.

Tih dana Obren je bio vidno uzbuđen. Pričao je o drami JAT-ovog aviona koji se srušio iznad tadašnje Čehoslovačke. Rešio je da napiše posvetu preživeloj stjuardesi Vesni Vulović.

- Nekoliko dana smo uvežbavali "Vesnu" i "Devojku", snimili na magnetofonsku traku i spremali se za put u Beograd na snimanje. Imali smo novaca za put u Beograd i nazad. Kad smo stigli, uputismo se u Jugotonovo predstavništvo kod Radio Beograda. Obrad Jovović, šef predstavništva, posluša snimak i reče: "Mali interesantno peva, ali pesme nisu komercijalne. Probajte kod drugih!"

Umorni od pešačenja i iznervirani "prijemom" diskografskih čelnika, Obren i Miroslav odlaze kod jednog prijatelja da predahnu i da se dogovore šta dalje.

- Saznadosmo da je Vesna Vulović, preživela stjuardesa, u Beogradu i da se upravo vratila iz Čehoslovačke. Susret sa Vesnom bio je dirljiv. Gledao sam u oči svoju vršnjakinju, onako bolnu i polomljenu, kojoj je svaka naša reč blažila ranu. Ležeći u postelji, Vesna je saslušala traku i zaplakala: "Miroslave, ti prekrasno pevaš. Nadam se da ću jednog dana, kada ustanem, doći na tvoj koncert".

Ohrabreni rečima preživele stjuardese, Obren i Miroslav odlaze u predstavništvo Diskosa da ponude pesme za izdavanje.

- Obrene, napravio si pesmu koja će se dugo pamtiti, a ovaj momak mnogo lepo peva - primetio je urednik Diskosa Dobrivoje Doca Ivanković, slavni pesnik i kompozitor.

Muzička apoteka Pesma i priča o Vesni stjuardesi Foto: Promo

Iako je Obren očekivao da "Vesna stjuardesa" povuče ploču i bude glavni hit, pokazalo se da publika i kritika ne misle tako. Pesma je proglašena vrhunskim neukusom i pokušajem da se komercijalizuje sreća u nesreći.

"To što je ispevao pesmu posvećenu preživeloj stjuardesi, snimio na traku i odneo joj na poklon - gest je za svaku pohvalu. Međutim, u pesničko-kompozitorskom zanosu, Obren je otišao i dalje - pokušao je da komercijalizuje tragediju, što može da ostavi mučan utisak kod slušalaca. Jer, ako neko kupi ploču, pa sluša "Vesnu stjuardesu" i pri tom ima i malo ukusa, teško da će okrenuti i drugu stranu da čuje "Devojku iz grada", bolju pesmu, takođe Obrenovu, na Erićeve stihove" - pisala je Slobodanka Veselinović u "TV reviji".

Srećom, vreme i publika, ti poslednji kritičari, ne padaju na prvi utisak i ne haju za "A" i "B" stranu.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    26. jul 2021 | 08:53

    Neka je laka crna zemlja i slava Obrenu Pjevoviću.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA