≫ 

Kako su Kvaka i Zahar od promašene pesme napravili evergrin: Sve tajne "Tajne" (PLEJLISTA)

I Bora Spužić Kvaka je presnimio "Tajnu" na albumu iz 1990. sa orkestrom Milenka Božića. U RTS-ovom serijalu "60 najlepših pesama" ovu legendarnu pesmu pevao je Nikola Rokvić

  • 1

"Dane i dane, noći i noći, lice mi tvoje mira ne da,

dosta je samo da sklopim oči, već si kraj mene blistava sva.

Nikom o tebi ne mogu da pričam, niko za tebe ne sme da zna,

stojim na uglu prosjaku sličan, ljubavi željan u noći bez sna.

Znam da si drugom ruku dala, drugi te vodi kroz život tvoj,

tvoj vedri osmeh i kosa plava, za me su samo patnja i bol.

Večeri svake ovuda prođeš i on je uvek sa tobom znam,

al' ipak čekam da tebe vidim, mada sam posle još više sam."

(R. Radojević/M. Popović Zahar - Miroslav Savić/Ljubica Mrgić)

Ovako glasi tekst pesme "Tajna" koju je Bora Spužić Kvaka snimio i otpevao 1977. na festivalu "Beogradski sabor". Pesma je postala pravi narodnjački evergrin, i to posle značajnih promena i u melodiji i u tekstu.

- Dobio sam zadatak da na brzinu napišem aranžman za pesmu "Dane i dane, noći i noći". Međutim, ništa mi se nije svidela melodija, pa sam je potpuno izmenio, uradio i nov foršpil. Kvaka je to snimio i na "Beogradskom saboru" dobio prvu nagradu i publike i strućnog žirija - kaže Milutin Popović Zahar.

- Iskreno, ni sanjao nisam da će ta pesma nadživeti mnoge druge i moje i Kvakine pesme. Da se razumemo, nije to nikakva "Deveta simfonija", napravio sam i mnogo boljih pesama od ove.

- Ja sam samo rutinski hteo da ispravim jednu pesmu, koja nije imala blage veze sa Kvakinim stilom. Posle dvadeset godina, kad se pesma uveliko zavrtela i postala evergrin, prilazi mi Kvaka u Skadarliji, stavlja mi najkrupniju novčanicu u džep i kaže: "Ovo ti je za onu pesmu".

I posle 45 godina od nastanka "Tajne" traju rasprave u muzičkim krugovima ko je kompozitor, tekstopisac i aranžer ove prelepe pesme. Na Kvakinom singlu iz novembra 1977. potpisani su R. Radojević, Lj. Mrgić i M. Popović Zahar, uz orkestar Žarka Josipovića Škule.

- Ja čak i ne znam ko je sve potpisan na ploči kao koautor, ne znam ni ko je napisao prelepe stihove. Ali, znam da je pesma ušla u narod pre svega zbog Kvakine interpretacije. Kvaka je kombinacija srpskog Šarl Aznavura i Iv Montana. Tolika energija i emocija u jednom pevaču je fascinantna. Uvek sam se čudio kako je sa tako napuklim i muzički neartikulisanim glasom uspevao da omađija slušaoce.

Nešto slično Tajni, neuspešnu prvu verziju, tri meseca pre Kvakine, snimio je Mladen Tomić i otpevao na "Ilidži" 1977. pod naslovom "Još te čekam":

"Dane i dane, noći i noći, bez tebe nemam sna,

dovoljno je samo da sklopim oči i već si kraj mene blistava sva.

Nikom o tebi ne smem da pričam, niko za tebe ne sme da zna,

stojim na uglu prosjaku slićan, ljubavi željan u noći bez sna.

Tii si drugom ruku dala, drugi te vodi kroz život svoj,

a tvoje oči i kosa plava i meni su samo patnja i bol.

Ti svakog dana prođeš sa njim, uvek vas vidim to dobro znam,

mnogo sam srećan dok te gledam, mada sam posle još više sam."

Muzička Apoteka Foto: Promo

- Ja se naježim kad god čujem Kvaku, a iskreno me blam kako sam otpevao pesmu koja samo tekstom liči na "Tajnu". Tu pesmu i tekst sam dobio od našeg Sarajlije Miroslava Savića. Ispade da sam je ja snimio prvi, a Kvaka presnimio.

- U stvari, ja sam tu pesmu otpevao na "Ilidži", snimio na ploči sa ansamblom Ace Stepića, i nikad je više nisam zapevao, a Kvakina verzija je pobedila vek - iskren je Mladen Tomić, estradni šarmer i pustolov, pevač prve i neuspešne verzije "Tajne".

- Kvaka je jedan jedini, neponovljiv i kao kompletan muzičar i kao čovek. Imao sam tu sreću da kao debitant na "Ilidži" 1969. upoznam Kvaku i da sa takvim velikanom pevam u alternaciji pesmu "Sviraj cigane, pesme odavne". Bile su to godine kad smo pevali uživo, kad je orkestar svirao uživo, a "Ilidza" prenošena uživo na televiziji, u crno-beloj tehnici.

I Bora Spužić Kvaka je presnimio "Tajnu" na albumu iz 1990. sa orkestrom Milenka Božića. U RTS-ovom serijalu "60 najlepših pesama" ovu legendarnu pesmu pevao je Nikola Rokvić.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BosnaE

    30. jul 2021 | 07:42

    Vrlo posteno od Mladena Tomica. Kvaka je svaku pjesmu otpjevao srcem i svaka je pjesma evergrin. Pjesme koje nikad umrijeti nece. Cast mi je sto sam bio dobar drugar sa njim. Nek mu je vjecna slava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA