≫ 

Godina dana od smrti Miše Markovića: Kako je "Branka" podigla Tomu

Naizgled banalan tekst, sa svega dvadesetak rečI u tri strofe i refrenu. Hitmejker Miša Marković je 1982. godine upakovao ovaj tekst u urbanu dvojčicu uz svetski aranžman Dragana Kneževića.

  • 2
Muzička apoteka  Miša Marković

Foto: Promo

"Pamtiš li ono leto, pamtiš li zvezdane noći,

kad si mi tiho rekla bez tebe neću moći.

Ej, Branka, Branka, Branka, reci mi Branka,

ko je kriv zbog našeg rastanka.

Pamtiš li onu jesen, pamtiš li davne noći,

kad si mi tiho rekla bez tebe neću moći.

Pamtiš li onu zimu, pamtiš li bele noći,

kad si mi tiho rekla bez tebe neću moći."

(Miša Marković)

Naizgled banalan tekst, sa svega dvadesetak rečI u tri strofe i refrenu. Hitmejker Miša Marković je 1982. godine upakovao ovaj tekst u urbanu dvojčicu uz svetski aranžman Dragana Kneževića. Tomi je ostalo samo da je otpeva.

- Poznato je da je Toma uglavnom samom sebi pisao i komponovao. Malo je poznato, međutim, da je u Tominom stvaralaštvu bilo i žestokih padova i promašaja. Sećam se manifestacije "Hit leta 1979" na kojoj je nastupila mešovita ekipa pevača narodne i zabavne muzike. Ja sam tada još uvek pevao zabavnu muziku, a Toma se taman vratio iz Amerike. Na naše zaprepašćenje Toma je veoma loše prolazio kod publike. Bilo je tu zviždanja, negodovanja, dobacivanja, naročito u izrazito srpskim sredinama - pričao je Miša Marković (1949 - 2020) u Muzičkoj apoteci.

- Putovali smo istim kolima, Toma je bio jako depresivan i ljut. Počeo je da pije i da se glasno pita: "Šta mi je sve ovo trebalo?" Meni i danas nije jasno šta se tada dešavalo s Tomom. Znam da je tek snimio pesmu "Zatvorite sve kafane". Priznajem, bio sam zatečen: Toma peva zatvorite sve kafane!?

Upravo tih godina, početkom 80-ih, Miša je počeo da komponuje za narodnjake. Svoj rokerski impuls preneo je u nove narodne pesme, udahnuo im zdravu dinamiku i lako pamtljive stihove. I Tomi je trebao hit.

- Toma se ipak vratio u kafanu, svoju poslednju utehu. Pevao je u kafani "Kum", a ja sam komponovao "Branku" i "Svirajte mi tiho, tiše". Pozvao sam ga telefonom, došao je u moj atelje, oduševio se i snimio pesme. Kad se pojavila ploča, pozvao nas je Obrad Jovović, zastupnik Jugotona u Beogradu, da nam pokloni prvi primerak ploče. Pitao sam Tomu da li je zadovoljan pločom, a on mi je rekao da ima dobre pesme, ali nema hita.

- Toliko mi je bilo krivo, da sam se Tomi uneo u lice i rekao: "Branka" će te vratiti iz mrtvih!" Onako besan i ljut skočio je na mene, krenuo da me udari, ali nas, srećom, razdvojiše ljudi iz Jugotona. Posle mesec dana, "Branka" je bila ne hit nego tornado.

- Kad je Branka već ušla u narod, sretnem Tomu u "Unionu". Toma se opet zaleteo prema meni, kao fudbaler klizećim startom, klekao na kolena i skršenih ruku rekao: "Izvini!". To je Tomina veličina - od agresivnog stvorenja pretvori se u dete koje moli za oproštaj.

Usledile su nove turneje i solistički koncerti. Toma je opet punio hale i stadione, radovao se s publikom kao malo dete.

- Moj prijatelj Rile organizovao Tomi koncert u Užicu i zove me sutradan da mi se pohvali kako su prodali sve karte, da će morati da pusti i stajanje i da se kaje što nije napravio pet dana. A onda me prijatelj Rile zove u dva sata posle pola noći i kaže: "Pita Toma da li možeš da mu pozajmiš deset hiljada maraka, ostao bez dinara". Bio sam u šoku - kako Toma nema dinara, posle tolikih koncerata? Naravno, ubrzo sam saznao da je sve pare spisk'o u užičkom hotelu za jedno veče. Kad mi je vraćao pare, poverio mi se: "Nikako ne mogu da prežalim što "Branka" nije moja pesma".

Uspeh Tome i Miše najbolje govori koliko je nesigurna stroga podela na narodnu i zabavnu muziku.

- I Toma i ja smo izraziti kantautori. I kad smo snimali zabavnjake, pravili smo karijeru narodnog umetnika. Relativna je podela na zabavnu i narodnu muziku, mnogo je sigurnija podela na pesme i pevače koje narod voli i koje narod ne voli.

Miša Marković je preminuo pre godinu dana na svoj 71. rođendan. Na današnjoj plejlisti su neke od najslušanijih Mišinih pesama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    21. septembar 2021 | 08:46

    Mišo, laka ti crna zemlja legendo i neka te anđeli čuvaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA