≫ 

Nino u pesmama Zorana Matića: Sećanje na noći koje nemaju svanuća

Kad se Juga u krvi raspadala, kad je kutija šibica vredela pet milijardi nekih bezvrednih šuški, muzički gurmani su odvajali od usta za Ninove kasete

  • 2
Muzička apoteka, Nino u pesmama Zorana Matića

Foto: Promo

"Što mi noći nemaju svanuća,

što kafana postade mi kuća,

što su meni noćas tako važna,

ta dva oka, dva bisera lažna.

Cele noći ti si mi u glavi,

gde da idem, kome da se javim,

sreće nemam a nemam ni nade,

neko drugi od mene te krade.

Oči su mi uvele od tuge,

ubiše ih ove noći duge,

progledaće opet oči moje,

samo usne da ljube ih tvoje."

(Zoran Matić)

- "Što mi noći nemaju svanuća" podigla je i mene i Nina. Ova pesma je moj najveći autorski hit i Ninova pevačka lična karta. Susretao sam neke kolege koje kažu Nino ima dva hita, jedan kafanski i jedan namenski. U stvari, i "Što mi noći nemaju svanuća" je namenska pesma, namenjena je svima - kaže hitmejker Zoran Matić.

"Što mi noći nemaju svanuća" dobila je na ceni baš kad je život pojeftinio, devedesetih godina prošlog veka. Kod Nina je došla iz neke druge i treće ruke.

- Uradio sam je i iskreno sam verovao u nju. Imala je i dovoljno jednostavnosti da bi bila hitična i dovoljno štosa da zaintrigira na duže staze. Nudio sam je Miroslavu Iliću, Marinku Rokviću, Aci Iliću, odbili su je i neki veliki harmonikaši i šefovi orkestra sa obrazloženjem da je suviše jeftina, naivna, jednostavna, u tri tona. Eto, ja uspeh sa tri tona, pronađoh svoja tri tona. Mnogi celog života traže ta tri tona, al' ih ne nađu.

- A onda mi je Zoran Bašanović preporučio jednu novu facu, doveo ga kod mene. Ubrzo sam ga preporučio u kultni "Lipov lad" i uverio se u njegove radne i kafanske sposobnosti. Nino krene u deset uveče, a ostavi mikrofon u pet ujutru. Oduševila me Ninova boja glasa i osećaj za pesmu.

Kad se Juga u krvi raspadala, kad je kutija šibica vredela pet milijardi nekih bezvrednih šuški, muzički gurmani su odvajali od usta za Ninove kasete. Ne bez razloga, svaka Ninova pesma je priča za sebe, stilski drugačija od ostalih. Repertoarski je jedan od najraznovrsnijih folkera svog doba: snimao je rumbice, balade, grekose, orijentale, šumadijske i urbane dvojčice, pevao je i sevdah i zabavnjake.

- Znaju to i moji bližnji, a tako je bilo i sa Ninom: kad sam sit i kad mi je sve potaman, teško mi je da napravim dobru pesmu. Ako u meni tinja neko nezadovoljstvo ili ljutnja, po pravilu izleti dobra pesma. Tako je bilo i sa pesmom "Što mi noći nemaju svanuća". Napisao sam je i komponovao pre 30 godina, početkom 90-ih, kada je sve u meni ključalo nekim nezadovoljstvom.

- Znao sam da sviram harmoniku tek toliko da mogu da postavim pesmu, a Ninu je i to bilo dovoljno. Nino je jedan od tih poslednjih pevača kafanaca koji su dobro razumeli i osećali harmoniku. Doduše, u novije vreme se napravi demo snimak, postavi melodoja, harmonija i ritam, tako da i oni koji ne vole harmoniku mogu da skinu pesmu.

Zoran Matić je podigao Nina sa desetinama svojih pesama na nekoliko albuma od 1992. do 2007: "Što mi noći nemaju svanuća", "Ti si ćerko tatin sin", "Obriši se suzo sama", "Mangup si ti, mangup sam i ja", "Zbogom mala", "Ružo mirisna", "Tebi ravno sve do mora", "Tvoje oko kao mastilo", "Trebaš mi", "Zaplakaće harmonike", "Natoči još jednu", "Kraljica Balkana", "Jedan na jedan", "Nazovi me", "Neka mi sude"..

- Ljudi koji pišu i komponuju imaju čudan osećaj kada čuju svoju pesmu. Retko kad naručim svoju pesmu. Kad se opustim sa drugarima naručim "Što mi noći nemaju svanuća", a kad je rođendan mojim ćerkama naručim "Ti si ćerko tatin sin". Ova druga je klasična namenska, ali sa kultivisanim štosom i porukom. Sećam se, Nino je odabrao devet pesama, a meni ostavio desetu da popunim album. Kad sam mu pokazao u studiju, Nino mi reče da neće da snimi namensku pesmu. Ja mu kažem, hoćeš, jer bez nje nećeš ni ovih devet. Kad je promovisao "Ti si ćerko tatin sin" u "ZAM-u", bila je prisutna i Ninova ćerka Sara. I dok je pevao na plejbek, Sara je utrčala u studio. Nino se snašao, uzeo ćerku u naručje, i pesma je odjeknula preko noći.

Nino je imao osećaj za dobru pesmu, verovao u dobru pesmu, u svakom vremenu. Pevao je punog srca, napadački, predajući se publici do kraja. Besprekorno je vladao scenom i repertoarom. Pričao je šuškavo i slatko, pevao još slađe. Preminuo je pre 14 godina, 18. oktobra 2007.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PIKO

    19. oktobar 2021 | 08:24

    Ostaće upamćen po dobrim pesmama. Legenda živi među nama..

  • Boža zemunac

    19. oktobar 2021 | 09:27

    Veliki pevač. Laka ti crna zemlja legendo i neka te anđeli čuvaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA