≫ 

Preminuo Branko Kosanić, unikat šumadijske pesme: "Kad prošetam preko Knića, Raškovića, Oplanića"

Odlazak Branka Kosanića pogodio je mnoge ljubitelje šumadijske pesme, naročito Slobodana Betulića Betulu

  • 1

"Veče pada, mala krevet sprema,

pa se brine zašto mene nema.

Spavaj mala, spavaj, dok te krevet grije,

dobar nikad zakasnio nije.

Veče pada, malu mori tuga

da me nije zadržala druga.

Već je ponoć, mala gubi nadu

da ću doći da je ljubim mladu.

Mala moja nemoj tugovati,

ja ću doći, tebe milovati."

(Slobodan Betulić Betula)

15. oktobra 2021. preminuo je Branko Kosanić, jedan od najboljih šumadijskih pevača. Mnogo je pevao, a tako malo snimao.

- Rođen sam 1944. u srcu Šumadije, u Kamenici kod Gruže. Rano sam ostao bez oca, odrastao sam sa očuhom, bio sam siromašno dete željno svega, ljubavi i pesme ponajviše. Obilazio sam sva veselja i sve priredbe, i tako sam još kao dete zavoleo narodnu muziku - pričao je Branko Kosanić u radio izdanju Muzičke apoteke.

- Služio sam vojsku u Banjaluci i oženio najlepšu Banjalučanku, moju suprugu Anđeliju koja mi je vratila veru u život, rodila sina i ćerku, produžila lozu. U Banjaluci sam još više zavoleo sevdah, pa mi je iz tog vremena ostao nadimak Branko Sarajevo.

Početkom 60-ih Branko Kosanić učestvuje na takmičenjima pevača amatera, mašta o karijeri radijskog pevača.

- Prvi javni nastup imao sam 1963. u emisiji Radio Beograda "Mikrofon je vaš" sa pesmom "Oj devojče Piroćanče. Bilo je to vreme kad nije bilo televizije, kad je radio bio zakon i kad su samo radio pevači mogli da snime ploču.

- Snimio sam desetak izvornih pesama za radio arhivu: "Moj Milane", "Tan, Tan, Tankosava", "Lepe li su nano Gružanke devojke", "Kolenike", "Obraše se vinogradi", "Tekla reka Lepenica", "Čuvam ovce kraj zelene jove", "Šumadijo, šumovita".

Sredinom 70-ih snimio je Branko i dve singlice za "Beograddisk" sa pesmama Dobrivoja Baskića: "Rasli smo zajedno u istoj mahali", "Zagrli majko svoga sina", "Hladovina ispod starog hrasta", "Ti si zlato moje".

- Da sam snimao više, možda bih i napravio karijeru. Ali, sam sam kriv što nisam napravio veće ime. Jednostavno, stalno sam imao posla, mnogo lepo sam živeo od pevanja. Diskografija i estrada me nisu zanimali. Ako je pesma poznata, a pevač nije, uglavnom je kriv pevač.

Branko Kosanić, Muzička Apoteka Foto: Promo

- Snimio sam četiri pesme sa Dobrivojem Baskićem, kompozitorom i tadašnjim urednikom Radio Kragujevca. Kasnije sam snimao sa Betulom, pevao na njegovoj "Čaši vode sa izvora".

Odlazak Branka Kosanića pogodio je mnoge ljubitelje šumadijske pesme, naročito Slobodana Betulića Betulu.

- Branko Kosanić je bogomdan šumadijski pevač, prirodni talenat, sa prelepom bojom glasa. Pevao je tako pitomo i slatko, mekano i toplo, bez urlanja i suvišnog trileranja, bilo ga milina slušati. Bili smo pravi majstori za pevanje u duetu, jer duet ne pravi prvi glas nego drugi glas - veli Betula.

- Branko Kosanić je i repertoarski bio jedan od najpotkovanijih šumadijskih pevača. Od njega sam naučio prve gradske pesme i romanse. Komponovao sam mu nekoliko lepih pesama: "Rado, Rado, volesmo se kradom", "Spavaj mala, spavaj", "Moju malu zabolela glava...

- Ceo vek smo proveli u kafani, zadnji nastup je imao u mojoj kafani "Dedina buvara" u Grivcu. U ponedeljak sam ga ispratio na večni počinak sa mojom harmonikom i našom duetskom pesmom "Spavaj mala, spavaj".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA