≫ 

Cvetin Todorović i njegovi "Culinci": Dar-mar harmonike i šargije (PLEJLISTA)

Početkom 80-ih formirao je Cvetin i grupu "Dar-mar" koja je nastupala širom bivše Juge

  • 1

"Svu noć vezem maramicu belu,

doći će mi dilber u nedelju.

Maramica bela, bela, ja cura sa sela,

nosim duge kose, hoće da me prose.

Ako dilber ranije navrati,

ja ću njemu maramicu dati.

Al' se mangup do kola prikrao,

maramicu moju je ukrao.

Zbog dilbera reći ću ja tati,

maramicu mora da mi vrati."

(Cvetin Todorović)

"Bela maramica" iz 1982. je jedna od stotinak pesama hitmejkera Cvetina Todorovića u šargijaškom ruhu.

- Moje rodne Culine su između Malog Zvornika i Ljubovije, dvanaest kolometara uzvodno od hidrocentrale, baš tamo gde je Drina najšira. Mnogo sam puta pregazio i preplivao Drinu, a tek koliko sam pesama otpevao, odsvirao i kompovao inspirisan njenom lepotom - priča hitmejker Cvetin Todorović.

- Na mom diskografskom prvencu iz 1978. nalaze se dve pesme: "Što nam nema sa Drine vedrine", izvorna pesma u mojoj obradi, i "Dođi da se pozdravimo", moja prva novokomponovana pesma. Pojavili smo se kao kvartet "Veseli Bosanci", moj brat Veličko i ja smo svirali harmonike, a naše supruge Milka Todorović i Ruža Jović su pevale.

Početkom 80-ih formirao je Cvetin i grupu "Dar-mar" koja je nastupala širom bivše Juge.

- Bilo je to vreme kada se u Bosni pojavio "Nervozni poštar", a u Srbiji "Rokeri s Moravu". U stvari, ja sam levim uhom slušao Bosnu, a desnim Srbiju. Čini mi se da sam uspeo da pronađem svoj autorski izraz između ta dva stila, i muzički i tekstualno.

- Pevali smo širom bivše Juge po kafanama, hotelima, svadbama, vašarima, ispraćajima, krštenjima, useljenjima. Ljudi su zakazivali veselja kad smo mi bili slobodni. Nikad neću zaboraviti ispraćaje u vojsku, dešavalo mi se da nekoliko dana zaredom sam sviram harmoniku i pratim vojnike. Onako promukao ulazio sam u šinobus i pratio vojnike skoro do kasarne. Ne čujem se, samo otvaram usta, a vojnici pevaju dok ja sviram.

I Cvetinove prve pesme sa suprugom Milkom Todorović imaju taj šargijaški prizvuk: "Bela maramica", "Voleli se, pa se i uzeli", "Momče mlado".

- To su pesme sa Milkinog prvog albuma iz 1982. koji je sto posto u tom izvornom šargijaškom ruhu. Album je snimljen uz pomoć pravih šargijaša iz čuvene "Kalesijske trojke", oslonjen na izvorne motive našeg podneblja.

Muzička apoteka

Foto: Promo

Posle Milke upoznao je Cvetin i Mirsadu Bećirović, bogomdanu za neke nove pesme bazirane na šargiji i šargijašima: "Sviđaš mi se srećo moja", "Drugarice, moja jaranice", "Idi, idi, mene ostavi", "Čobanica", "Milo moje", "Mali vrag"...

- Rođena sam u Tojšićima kod Kalesije. Moj tetak Ramo Novačinović svirao je u čuvenoj "Kalesijskoj trojci", kasnije su se pojavili i "Kalesijski zvuci", pa čuveni "Culinci" i "Dar-mar" Cvetina Todorovića. Igrala sam i folklor u "Loli", roditelji su hteli da me zaštite od kafane - priča Mirsada Bećirović.

- Kad se 1983. pojavila moja prva ploča sa Cvetinovim pesmama, nisam se skidala sa Radio Loznice koja je tada bila ubedljivo najslušaniji radio i s ove i s one strane Drine. Posle nekog koncerta svratila sam sa Cvetinovom ekipom u neki restoran između Loznice i Zvornika.

- Gazda me zamoli da otpevam neku od pesama sa mog prvog albuma. Bože, kad su gosti shvatili da sam to ja, ona što je svaki dan slušaju na radiju, napraviše srču do kolena. I evo, posle 40 godina, te pesme se opet vraćaju u život.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA