≫ 

Pevači i pesme legendarne sarajevske produkcije: Diskoton za vaš gramofon

Zagreb je imao Jugoton (počeo 1947), Beograd je imao PGP (počeo 1958), a Sarajevo je dobilo Diskoton tek 1973.

  • 1

"Plavim okom nežno si gledala, i bez reči sve mi jasno beše,

u tvoj pogled siguran sam bio, oprosti mi jer svi ljudi greše.

Jedino mi ostade od svega da se borim da te zaboravim,

što si dušu zagrejala moju, crna ženo sa očima plavim.

Neću više u sve da verujem, pogled oka dušu ti otkriva,

nisam znao da mi tol'ko značiš za sve vreme dok si moja bila.

Kad bih mog'o ponovo da vratim onaj pogled zaljubljene žene,

tvoje su ga odavale oči, što ga sada zaklanjaš od mene."

(Hasan Dudić - R. Popović)

"Crna ženo sa očima plavim" podigla je 1980. Hasana Dudića u estradne visine. Podigla je i sarajevski Diskoton u diskografskog giganta.

- Javili su mi iz Diskotona da su gotovi posteri za Zlatu i mene, i ja dođem u magacin da podignem sav taj reklamni materijal. Pojavio sam se kao Deda Mraz sa mnogo uobičajenih poklona za čelnike Diskotona i zaposlene. Primetih u magacinu jednog dečkića koji se tek zaposlio na izdavanju robe.

- Gleda one moje i Zlatine postere pa izusti: "O, da li ću ja doživeti ovako nešto?" Predstavio mi se kao Dino Merlin i rekao kako je upravo predao svoje pesmice i da čeka da mu programski savet izda odobrenje za štampanje prvenca - seća se Hasan Dudić zlatnih godina Diskotona.

Zagreb je imao Jugoton (počeo 1947), Beograd je imao PGP (počeo 1958), a Sarajevo je dobilo Diskoton tek 1973.

- Sarajevo je 70-ih i 80-ih bilo po mnogo čemu veći muzički centar od Beograda i Zagreba. Imao je legendarni festival "Ilidža", bio je i prestonica sevdaha, ali i centar talentovanih muzičara koji su došli iz svih krajeva Juge. Ja sam iz Šapca došao u Sarajevo da studiram ekonomiju, a u stvari sam diplomirao na sarajevskoj školi diskografije - priča Miodrag Ž. Ilić, legendarni tekstopisac i diskografsko-estradni mag.

- Jedino je Univerzitet u Sarajevu dobio dozvolu od tadašnjeg Ministarstva prosvete da studenti Muzičke akademije mogu da sviraju dok studiraju. Krenule su vikend žurke, pa su muzički akademci zarađivali od sviranja i pevanja, što je mnogo bolja varijanta nego da im se mrznu prsti dok raznose jogurt. Tako su nastale prve pesme Gorana Bregovića i "Bijelog Dugmeta", tako je počeo i Đorđe Novković sa "Pro Artama", tako su počeli i hitmejkeri narodne muzike Nazif Gljiva, Blagoje Košanin, Mijat Božović i mnogi drugi.

Prvu ploču za sarajevski Diskoton (broj 001) objavio je Muhamed Mujkanović 1973. godine sa pesmama "Grli me ljubi me" i "Sve je isto u mom kraju". Prve ploče za Diskoton i svoj prvi hit "Zelene oči bile su moje" objavila je i legendarna Hanka Paldum. Ubrzo su za Diskoton počeli da objavljuju i trubači Svetozara Lazovića Gonga, legende vlaške i šargijaške muzike, početnici iz svih krajeva Juge.

- Bio sam treća godina fakulteta kad je osnovan Diskoton. Počeo je sa radom u okviru Komunalnog preduzeća "Park" u Sarajevu, popularnog gradskog zelenila. Bila je suviše komplikovana pravna procedura osnivanja, pa se krenulo po sistemu ako prođe - prođe. Kad je prošlo, moj prvi kompozitor i Damjan Babić me angažovao da im pomognem oko marketinga - priča legendarni "Ž".

- Smislio sam emisiju "Diskoton za vaš gramofon" koja bi se bavila promocijom Diskotonovih izdanja na Radio Šapcu. Čelnici legendarnog radija su došli u Sarajevo na potpis prvog ugovora. Krenule su singlice kao buljuci, uz pomoć trgovačkih putnika i radio stanica krenuli su i prvi hitovi. Zahvaljujući Savi Terziću, muzičkom uredniku Radio Šapca, progurali smo i prvi megahit "Zelene oči" Hanke Paldum, iako smo mi uradili najavni džingl za pesmu "Sve sam tebi dala" sa druge strane te singlice.

Muzička apoteka Diskoton

Foto: Promo

Jedan od najtiražnijih pevača i kompozitora Diskotona svih vremena je Hasan Dudić. Od 1980. do 1990. komonovao je što za sebe što za druge desetine večitih hitova: "Došlo vreme izdaje me snaga", "Prekasno si u moj život došla", "Crna ženo sa očima plavim", "Nisam bio dete sreće", "Ta je žena varala me", "Emina", "Ti mi više nisi drug", "Dođi da mi ruke greješ"...

- Diskoton je imao velikog poverenja u mene kao kantautora i producenta. Iskustvo koje sam stekao u Beogradu sa velikanima diskografije Mićom Đorđevićem i Docom Ivankovićem počeo sam da primenjujem i u novootvorenij sarajevskoj produkciji. Posle uspeha sa pesmom "Crna ženo sa očima plavim" dobio sam poverenje da dovodim nove snage u Diskoton. Snimao sam u Beogradu sa elitnim muzičarima, a izdavao u Sarajevu. U Diskotonu sam "progurao" Halida Bešlića, Halida Muslimovića, Zlatu Petrović, Ferida Avdića, Muriza Kurudžiju, Hasibu Agić...

I Halid Bešlić je svoje prve singlove i albume snimio za Diskoton.

- Halid je bio simpatičan i iskren mladić sa Sokoca. Upoznao sam ga 1974. u kafani "Kod Cvjetina" u Šapcu. Ja sam već počeo da snimam, učio sam ga pevačkim cakama koje sam naučio od Šabana i Buce, naročito kako se pravilno uzima vazduh. Halidu je glas već bio načet u kafani, promukao od dima i visina.

- Kad sam peporučio Bešlića direktoru Diskotona Nenadu Biliću, rekao mi je: "Šta će mi taj žabac, možda mu snimimo samo kasetu". Potpisao sam da garantujem da se Bešliću snimi album. Napravio sam mu nekoliko hitova na njegovom prvom albumu za Diskoton: "Ta je žena varala me", "Ovo je pjesma samo o njoj", "Sam kroz život ja ne mogu dalje".

Sredinom i krajem 80-ih Diskoton postaje jedna od najkomercijalnijih diskografskih kuća u bivšoj Jugi. Impresivan je spisak pevača i pesama koji su snimali za Diskoton sve do početka rata u Sarajevu i u Jugi: Lepa Brena ("Hajde da se volimo", "Evo zima će", "Poželi sreću drugima", "Četiri godine", "Čik pogodi"), Halid Muslimović ("Oj jarane, jarane", "Znam za sve sam kriv", "Mene je učilo vrijeme", "Učini bar jedan pogrešan korak", "Hej ljubavi u dalekom gradu", "Hej kafano neću više"), Halid Bešlić ("Neću, neću dijamante", "Sjećam se", "Zagrli me nežno", "Budi, budi, uvijek srećna", "I zanesen tom lepotom", "Zlatne strune"), Haris Džinović ("Ostariću, neću znati", "Poznaćeš me i po mraku", "I tebe sam sit kafano", "Rano je za tugu", "Sjećaš li se one noći", "Odlaziš od mene", "Nek' mi bude zadnja časa", "Dante vina, hoću lom", "Krčmaru vina za svirače"), Hanka Paldum ("Zelene oči", "Ja te pesmom zovem", "Kani suzo izdajice", "Vetrovi tuge"), Ferid Avdić ("Tvoje oči plave", "Dijana ljubavi", "Izađi mala"), Zorica Brunclik ("Dajte meni onu istu čašu", "Ovaj život za mene ne važi"), Vera Matović ("Volim te k'o boga"), Biljana Jevtić ("Evo ti srce na dlanu"), Zoran Kalezić ("Željom moje srce gori", "Ne dam jutru bez tebe da svane", "Ne točite vina"), Mladen Tomić ("Sreo sam je u malom kafiću", "Sladana zbogom")...

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jova

    26. oktobar 2021 | 07:45

    Hvala na podsecanju na lepe, bezbrizne, a produktivne dane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA