Podigao je Tomu, Nadu Obrić, Milana Babića: Sećanje na Blagoja Košanina

- Toma je bio pevač kome se verovalo, jedino što ja nikad neću poverovati da je Toma umro - govorio je Blagoje Košanin

  • 0

"Jesen je tužna u mome kraju kad žuto lišće odnosi sve,

jer nikog nema, ni tebe nema, da vratiš ljubav i naše sne.

Odlazi, odlazi, moja draga voljena,

kada ti, kada ti, želiš sada drugoga.

Kako sam nekad voleo tebe, delih sa tobom i noć i dan,

dadoh ti ljubav i mladost svoju, a sada tužan osatdoh sam.

Ti drugog ljubiš i grliš noćas, k'o što si mene ljubila ti,

kasno je sada za pravu ljubav, za tebe nismo jednaki svi."

(Blagoje Košanin)

"Odlazi, odlazi" je prvi narodnjački hit karijeri Tome Zdravkovića, pesma kojom je osvojio drugu nagradu publike na nikad jačoj "Ilidži" 1969.

- Izgleda da sam prvi uspeo da ubedim Tomu da se prešalta u narodnjake i da mu pronađem stilski adekvatnu pesmu. Probao je to i Buca Jovanović, pa kad mu nije uspelo prozvao ga "Španac". Toma je bio pevač kome se verovalo, jedino što ja nikad neću poverovati da je Toma umro - govorio je Blagoje Košanin.

Bagoje Košanin je jedan od najpismenijih narodnjačkih kompozitora. Rođen je u Ibarskom Kolašinu, 8. januara 1940. Posle završene Srednje muzičke škole u Prizrenu, upisuje Muzičku akademiju u Sarajevu. Sa muzičkim talentima iz cele Juge vredno je učio i još vrednije svirao po sarajevskim kafanama i igrankama. Sredinom 60-ih postaje jedan od pokretača i prvih kompozitora festivala "Ilidža".

Jugoslovensaka diskografija dobila je autentičnog autora koji na temeljima ovdašnjeg folklora stvara neki novi sevdah, neke narodnjake sa šlagerskim prizvukom: "Dugo te, dugo, očekujem", "Čuvaj me, čuvaj me", Oj ljubavi moja prošla", "Suze teku same" (Nada Obrić), "Bez ljubavi sve je pusto" (Nedeljko Bilkić), "Sve je samo varka" (Nedžad Salković), "Plakala si sinoć" (Meho Puzić), "Baš mi se ne da" (Milan Babić), "Bez tebe je gorko vino" (Duško Kuliš), "Sad mi trebaš više nego ikad" (Rizo Hamidović), "Ja te volim od života više" (Hamid Ragipović Besko), "Cele noći pijem druže" (Stanimir Petrović Lale), "Sa tugom prolaze dani" (Beba Selimović), "Ostavite tugu moju" (Silvana Armenulić)...

Blagoje Košanin kompozitor, Muzička apoteka

Blagoje Košanin, Printskrin: YouTube/Promo

- Uvek sam vodila računa da moj kompozitor bude i dobar čovek. Blagoja sam upoznala u predstavništvu Jugotona u Sarajevu. Bio je beskrajno veliki umetnik, a tako skroman čovek, miran kao bubica. S druge starne, ja sam džambas, i nekako sam stalno imala potrebu da ga štitim - kaže Nada Obrić.

Kako se raspadala Juga, tako se raspadao i Blagojev život. Sudbinu izbeglice ispričao je u mikrofon Muzičke apoteke 2008. godine na obeležavanju godišnjice ilidžanskog festivala.

- Proteraše me '91. iz mog Sarajeva, pa pobegoh u Prištinu. Proteraše me '99. iz moje Prištine, pa se vratih u Zubin Potok. Imao sam stan, auto, kancelariju, ugled, posao, porodicu, prijatelje, komšije... Izvukoh samo ikonu i kandilo, poneh svoje pesme i ključeve od kola, stana, kancelarije, ormara, ladice.

- Komšije su imale ključ od moga stana, a ja ključeve od njihovih stanova, pa kad neko ode da ima ko da obiđe. Sad, umesto brojanice, prebiram po ključevima koji nikad više ništa neće otključavati.

I baš kad je predosetio raspad Juge, Košanin je komponovao pesmu "Kafana je moja sudbina", poslednji hit Tome Zdravkovića. Doduše, skoro svaka pesma iz Tominog opusa zvuči kao lična ispovest ljubavnog stradalnika i boema. Tomi nije bio potreban ni kompozitor ni tekstopisac, a Blagoje Košanin je jedan od retkih autora koji je mogao da skroji pesmu po Tominoj meri.

- Nažalost, komponovao sam za Tomu i "Kafana je moja sudbina", njegov poslednji hit. Ta pesma je oslikala našu zajedničku sudbinu - kafanu. I kad je bio najbolesniji, Toma nije mogao bez kafane. I kad je mokrio krv, nije se odricao pića. Govorio je kako mu je koncerata preko glave i da više voli da peva pred stotinak gostiju u kafani.

- Maštao je Toma da otvori svoju kafanu i da peva kad mu se prohte. Govorio mi je kako mu najteže pada brijanje i krvarenje, plač supruge Goce i sina Saše: "Izdrži tata još dve godine da ja malo porastem, daću ti svoj bubreg i sve će biti u redu".

Tako je komponovao i tako je govorio Blagoje Košanin, profesor muzike i pedagog, muzički urednik i producent, kompozitor prvog i poslednjeg Tominog hita. Preminuo je 24. novembra 2013.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA