Kokteli Zorana Starčevića: Kad se na istom albumu nađu Cune, Dragana i Dragan Stojnić

Od sredine 80-ih narodna muzika je obogaćena Starčevićevim zvucima gitare, njegovim melodijama, maštovitim foršpilima i aranžmanima, instrumentalima, kolima za igru i merak, stotinama hitova trajne vrednosti

  • 0

"Da se čudom mogu ponovo u detinjstvo malo vratiti,

za svoju dušu kad sam svirao, a nisam znao patiti.

Noćas za novac ovo radim kao što radi svako,

prazno me srce moje pita zar moraš tako.

Tek ponekad pogledam krišom kroz ovaj kafanski dim,

na sve one pijane ljude s kojim do jutra bdim."

(Zoran Starčević)

- Ovu pesmu sam pisao i komponovao specijalno za Kvaku. Želeo sam da i Kvaka bude deo mog pevačkog tima na mojim koktel albumima, rame uz rame sa u to vreme aktuelnim pevačima. Kvaka je to sjajno otpevao, otkukao u svom stilu, to je jedan pravi narodnjački bluz - kaže maestro Zoran Starčević.

- "Poslednji svirač" ispade Kvakina oroštajna i autobiografska pesma. Siguran sam da sam opravdao Kvakino poverenje, spojio sam moju žicu sa Kvakinom emocijom. Kad smo snimili pesmu, sećam se, Kvaka se zaplaka i reče: "Sine, ovo je moja autobiografija".

Od sredine 80-ih narodna muzika je obogaćena Starčevićevim zvucima gitare, njegovim melodijama, maštovitim foršpilima i aranžmanima, instrumentalima, kolima za igru i merak, stotinama hitova trajne vrednosti.

- "Ako me ostaviš" je jedan od mojih prvih hitova i festivalskih uspeha. Kao nepoznat kompozitor poslao sam pesmu na "Ilidžu" 1987. Žiri je prepoznao u toj pesmi specifičan stil i odredio Milana Babića za izvođača. Pesma je pobedila na festivalu, postala pravi evergrin i predodredila tu moju lirsku notu.

- Ubrzo su nastale i desetine drugih hitova za Kebu, Sinana, Snežu, Eru. Sećam se, na jednom snimanju Radojka Živković sluša moju pesmu "Plavo oko plakalo je" i kaže: "Vaše pesme me podsećaju na moje". To mi je jedan od najdražih komplimenata.

Muzička apoteka, Kokteli Zorana Starčevića Kokteli Zorana Starčevića, Foto: Promo

U periodu od kraja 80-ih do kraja 90-ih Zoran Starčević je objavio desetak koktel albuma pod naslovom "Svi za jednog, jedan za sve" : "Zadnji suzu isplakaću" (Šaban i Ljuba), "U snu ljubim medna usta" (Ceca i Keba), "Bre gidi džanum", "Ej sudbino" (Keba), "Kleo se, kleo" (Sneža Đurišić), "Žena kose duge", "Ni po groša prebijena" (Sinan), "Ako me ostaviš" (Milan Babić), "Gde je moja ljubav" (Novica Urošević), "Stari svirač" (Kvaka), "Ja imam srce za ceo svet" (Jašar), "Zenico oka mog" (Dragana Mirković), "Jelena" (Marinko Rokvić), "Srce jako steže grudi" (Sneža Savić), "Tri života, srca tri" (Nada Topčagić), "Na obali Drine" (Goca Lazarević), "Moj meseče" (Dobrivoje), "Srce od stakla" (Zoran Kalezić), "Nikog nema" (Milanče), "Ti si moja slaba tačka (Drljača), "Mara" (Ivan Kukolj Kuki), "Višnjičica (Maja Marijana), "Tamburaši, jače, jače" (Radiša Urošević), "Na slatkim mukama" (Zlata Petrović), "Još se moja pesma ne da" (Cune), "Sećam se" (Dragan Stojnić),

- Radeći godišnje po nekoliko albuma za najveće zvezde narodne muzike, osetio sam jednu vrstu praznine zato što fizički nisam mogao da ispratim one pevače sa kojima ne sarađujem a koji su po mom ukusu. Prosto, poželeo sam da svoje nove pesme podarim starijim kolegama.

- Ti koktel albumi su priličan izazov: deset pevača na albumu, a sa svakim imaš samo po jednu šansu. Cune, Milanče, Kvaka, Dragan Stojnić, Dobrivoje, Merima... Trebalo je imati petlju pa pozvati jednog Cuneta koji je pre mene snimio jedno hiljadu pesama i staviti ga na koktel album sa Draganom i Željkom Samardžićem. Ili se setiti jednog Milančeta, koji je tih 90-ih skoro batalio snimanje i estradu.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA