Ovaj čovek je napisao "Utjehu": Vlada Grujić, najplodniji tekstopisac Buce Jovanovića

- Moj prvenac je prošao relativno nezapaženo, pojela ga pesma "Jovane, Jovo, jedini sine" sa iste te ploče - rekao je Grujić

  • 1

"Na rastanku ružu si mi dala i prolila rijeku vrelih suza,

osta nada da se tješim njome kao melem srcu ranjenome.

Utjehu, dajte mi utjehu, za dušu slomljenu,

za ranu na srcu, za ljubav nevjernu.

Ja zbog tebe pijem svake noći jer nestaše naši topli snovi,

na mom stolu stoji svelo cvijeće kao spomen prohujale sreće.

U toj tužnoj pjesmi tražim tebe jer ja više nigdje nikog nemam,

lutam tužan i proklinjem dane mjesto sreće što stvoriše rane."

(Buca Jovanović - Vlada Grujić)

Mnogo puta ste čuli: Šabanova "Utjeha" ili Bucina "Utjeha". Tačno, "Utjeha" je i Šabanova zato što je otpevao najlepše na svetu, "Utjeha" je i Bucina zato što je komponovao, aranžirao, odsvirao i producirao ovu večitu pesmu. "Utjeha" je, ipak, i delo njenog pesnika. Ovo je priča o Vladimiru Vladi Grujiću, piscu "Utjehe" i ubedljivo najplodnijem tekstopiscu Buce Jovanovića.

23. januara 2008. dobio sam pismo na adresu nacionalnog radija Fokus na kome je osam godina emitovana moja autorska emisija Muzička apoteka. Pogledah u pošiljaoca i videh adresu: Vlada Grujić, Kamenovo, 12300 Petrovac na Mlavi.

- Poštovani Gorane Miloševiću, vi ste jedini novinar i voditelj koji je i moje ime pomenuo najavljujući pesmu "Dajte mi utjehu". Želim da Vam zahvalim što poštujete i nas tekstopisce bez kojih ne bi bilo ni tih pesama ni tih popularnih pevača - napisao je Vlada Grujić na početku svoga pisma i na kraju ere ovog načina komunikacije.

- Rođen sam 12. septembra 1947. u Kamenovu kod Petrovca na Mlavi. Niko se od mojih nije bavio muzikom, a svi smo obožavali narodne pesme. Rano sam počeo da pišem pesme, ali sudbina je ta koja piše romane. Dobijao sam pohvale od učitelja i nastavnika, predlagaše mi da upišem književnost, a ja upisah matematiku, velim sigurnije je.

Vladina lirska duša ubrzo je bila primećena i nagrađena. Na Matematičkom fakultetu u Beogradu upoznao je kolegu koji je stanovao u komšiluku Buce Jovanovića.

- Naravno, znao sam i za Bucu, znao sam i za njegov tada najveći hit "Poleti golube moj". Kolega mi je rekao da je Buca malo čudan, da ima veoma stroge kriterijume u odabiru pesama i pevača, da baca u korpu i pesme najvećih pesnika i tekstopisaca. Odlučih da probam, ako prođem kod Buce znaću da nešto vredim.

Muzička apoteka, Vlada Grujić, Utjeha Foto: Promo

- Odneo sam mu svesku sa "Utjehom" i desetinama drugih pesmama. Buca je pažljivo čitao i blaženo se osmehivao. Pružio mi je ruku i rekao: "Imaš i vrhunskih pesama, pravih pesničkih dela, imaš i prosečnih, ali nemaš nijednu pesmu za bacanje. Pisaćeš za mene, imaćeš svoj procenat od prodaje ploča".

1968. pojavljuje se i prva gramofonska ploča sa potpisom Vladimira Grujića u pesmi "U noći toj" za Bucinog pevača Milomira Delića.

- Moj prvenac je prošao relativno nezapaženo, pojela ga pesma "Jovane, Jovo, jedini sine" sa iste te ploče. Posle nekoliko meseci zove me Buca i kaže da je otkrio jednog klinca u Šapcu od koga će da napravi čudo. Bio sam zaprepašćen Bucinim predlogom da taj mali iz Šapca snimi moju pesmu na ijekavici! Buca mi je dao genijalno obrazloženje: "Ijekavica pojačava emotivni ton pesame, ijekavica joj daje sevdalijsko ruho".

Šabanov prvenac je planuo u 650.000 primeraka. Već sledeće godine Buca je na Vladine stihove komponovao za Safeta Redžića "Od ljubavi do rastanka" i prodao preko 800.000 ploča. Tako je krajem 60-ih rođen autorski tandem Buca Jovanović - Vlada Grujić.

- Kad je rođen moj prvi hit, rođen je i moj prvi sin Nenad. To mi je dalo snagu i za nove pesme. Lepo sam živeo, bile su to za mene nezamislive pare od prodaje ploča. Buca mi je savetovao da pišem samo za njega, da pređem u Beograd, ali ja sam ipak ostao veran porodici, dobio sam i drugog sina Nikolu, zaposlio se u fabrici namestaja "Javor".

- Kad sam počeo da zidam kuću, svraćao nam je i Šaban. Majstori zastanu da ga vide, i ne znajući otkud kralj u našoj avliji. Posle uspeha sa "Utjehom", Buca i ja smo snimali po dvadesetak ploča godisnje.

Vlada Grujić je samo za Bucu Jovanovića i njegove pevače napisao preko sto pesama: Šaban Šaulić - Dajte mi utjehu, Sjećam se te žene, Ovde su svirali tiho, Ne čekaj majko sina, Pitaju me zašto tugujem, Ja plaćam ljubavi danak, Nema je, drugovi, nema, Neka se pjeva, neka se voli, Duša me boli draga, Vida Pavlović - Teku časi bola, Ne spremaj majko darove, Nikada više, nikada, Raša Pavlović - Voleo sam je, Ljubav je kratka bila, Ne plači, čemu to, Kad godine prođu, Prico siva, Da znaš draga, Žića Kojić - Ljubav naša prođe kao varka, Odlazi jedno leto, Dragoslav Belić - Golube, golube beli, Najteže je izgubiti ljubav, Do poslednjeg daha, Sada si srećna žena, Silvana Armenulić - Majko, oprosti mi, Sumorna jesen, Dala bih ti mladost, Milivoje Đurišić - Devojka kraj reke, Sećanje imam jedino, Brižna si majko, Da li pamtiš, Lutam po danu, lutam po noći, Ljubav te moja traži, Nikola Urošević Gedža - Ljubavi nema više, Zašto smo se u životu sreli, Noć rastanka, Safet Redžić - Od ljubavi do rastanka, Azemina Grbić - Ne kaži mi zbogom ni danas ni sutra, Neka plaču oči tužne, Mira Vasiljević - Bolujem dragi, bolujem, Nikad neću voleti, Ljubavi zašto nisi večna, Plači moja mladosti, Vasilija Radojčić - Ti, samo ti, Vrati se, Nedeljko Bilkić - Svirajte, svirajte, Nikad neće biti kao pre, Slavko Petrović - Ne žuri srećo, Daleko smo u tuđini, Mirjana Bajraktarević - Ne zovi me, ja ti neću doći, Milutin Jevtić - U lutanju mladost prođe, Anđelka Govedarović - Dosta je bilo ljubavi, Stanite godine moje, Usnija Redžepova - Ne pitaj za moje ime, Prolazi sreća, Zvonimir Mitrović Zone - Hiljadu godina za ljubav je malo, Suzo, iz oka kani, Plakala je ona, Kad padaju tamne noći, Dan tvoje svadbe, Jelena Janković - Plačite tužne oči, Tužni su moji snovi, Izet Cirković - Vrijeme tiho ponoć otkucava, Svake me noći majka čekala, Pozdrav majci, Ako bih bio sunčev zrak, Safet Cimirotić - Svaki dan, svaku noć, Krčmar ga juri za dug, Šta mi vredi što sam mlad, To je moja bolna priča, Cvele Radovanović - U svakom uglu ostavi tugu, Sećanje na nju, Iz noći u noć sanjam te ja, Šeki Turković i Safet Isović - Ne pitaj me sejo rođena, Mustafa Ezić - Ne zovi me ja ti neću doći, Lepa Lukić - Kosaču moj, Marinko Rokvić - Lepše mi je kad ćutim i ljubim, Nedžad Salković - Voli me draga, voli me ti, Sena Ordagić - Vrati se sine, Drugo moja, Dževad Ibrahimagić - Nikad neće biti kao pre, Javorka Urošević - Zašto majci stvaraš tugu, Milomir Delić - U noći toj, Milija Stanković Brole - Ko beše kriv, Ljiljana Jovanović Likana - Sećanje na plave oči, Branka Šćepanović - Đevojko sa planine, Čula sam dragi, Mirjana Obradović - I posle mnogo godina, Čekala sam te, Ljiljana Čavoli - Rastanak bez suza, Trajan Todorović - Pesma i radost, Zlata Tankosić - Ne kuni me dragi, Ratka Ivanova - Oprosti mi majko, Zineta Ahmetagić - Ti si jedini čovek, Žika Nikolić - Znaj, svemu je kraj...

Nažalost, ogomna većina ovih prelepih pesama je u senci "Utjehe". Vladini sentiši tuguju na singlićima i albumima, čekaju da ih neko zavrti na Jutjubu ili radiju. I najveći poštovaoci Buce Jovanovića nisu znali šta mu je sve napisao Vlada Grujić. Pisac "Utjehe" preminuo je 11. jula 2015.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan Sinđelić Sinđa

    3. decembar 2021 | 18:49

    Još jedno bravo Gorane Milošević za ovu objavu za tekstopisca Vladu Grujić a i maga Budimir Buca Jovanović

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA