≫ 

Bio je prva truba radija i prba truba Krnjevčevog ansambla: Sećanje na Miroslava Matušića

U znak poštovanja prema Miroslavu Matušiću , u okviru Smotre izvornog narodnog stvaralaštva "Homoljski motivi", održavaju se i "Dani trube Miroslava Matušića"

  • 0

I u carstvu trube ima puno majstora, kraljeva i careva. Ima i samozvanih majstora, ima i lažnih kraljeva i careva. Miroslav Mile Matušić je po mišljenju mnogih, od Carevca do Krnjevca, istinski car trube, iako nikad nije pobedio u Guči, niti se ikad takmičio za laskavu titulu Prve trube Sabora u Guči.

- Moj otac je prva truba sveta, pa i okoline. Ono što je on svirao, to niko nije mogao. Mogao je da svira sve od bluza i džeza, Luja Armstonga i ostalih svetskih faca, ali ono što je Miroslav mogao, to ni svetski džezeri nisu mogli - priičao je u Muzičkoj apoteci Velizar Matušić, maestro na harmonici i sin slavnog trubača.

- Matušići su iz sela Brodice kod Kučeva. Moj otac Miroslav je rođen 1925. i sa sedam godina je počeo da svira trubu sa lokalnim muzikantima i orkestrima. Pričao mi je da je oduvek imao želju da se druži i takmiči sa starijim i boljim od sebe. Sve je hvatao na sluh, pa i prve tonove koje je zapamtio od harmonikaša iz našeg kraja.

Odmah po završetku Drugog svetskog rata Miroslav Matušić je osnovao svoj porodični ansambl koji je proširio sa muzikalnim domaćinima iz Istočne Srbije.

- Miroslav je još tokom rata okupljao talentovane muzičare. Hteo je da napravi pravi orkestar, sa harmonikom, violinom, gitarom, basom. Pričao mi je otac da je mnoge domaćine iz našeg kraja spasao odlaska na Sremski front. Svirajući sa Miroslavom Stojanovićem, violinistom iz našeg kraja, upoznao je Miju Todorovića Krnjevca i otvorio estradna vrata.

1957. godine sa Krnjevčevim ansamblom snima svoje čuveno kolo "Brodičanka". Usledile su turneje po Bugarskoj i Izraleu, a "aber" o trubačkom čudu stiže i do Vlastimira Pavlovića Carevca.

- Miroslav je bio retko siguran i samouveren čovek. Pred Carevcem su uglavnom drhtali i pokazivali manje nego što su znali, a moj otac je oborio Carevca, i čim je zasvirao bio je primljen u Radio Beograd. Oduševio je svojim preciznim sviranjem, iako je bio muzički nepismen.

- Sa Carevčevim kolegama Vlastom Jelićem i Brankom Belobrkom nastavio je da snima trajne snimke za arhivu Radio Beograda. Voleo je da svira i narodna veselja u našem kraju, naročito sa harmonikašima.

Miroslav Matušić (1925 - 1991) je prva truba Radio Beograda, prva truba Krnjevčevog ansambla, a nikad nije bio prva truba na Saboru u Guči.

Muzička apoteka Miroslav Mile Matušić

Foto: Promo

- Čim je postao prva truba Krnjevčevog ansambla i čim je počeo da snima ploče, Miroslav je postao profesionalac, i kao takav nije ni mogao da se takmiči u Guči. Naravno, moj otac je iz puke radoznalosti odlazio na Sabor u Guči, svirao pored takmičarske bine, bio atrakcija "izvan zavese".

Krajem 60-ih i početkom 70-ih truba Miroslava Matušića ukrasila je kultne TV serije "Ljubav na seoski način", "Građani sela luga", "Doktorka na selu". 1983. objavljeno je prestižno diskografsko izdanje Potpuri pesama na trubi po izboru Miroslava Matušića: "Pšeničice sitno seme", "Gde ćeš biti lepa Kejo", "Sinoć kad sam poš'o u lov na jelene", "Jutros mi je ruža procvetala", "Koje li je doba noći", "Čudila se aman ja", "Ah moj Aljo", "Ciganka sam mala", "Evo srcu mom radosti", "Kaleš bre Anđo", "Vlaška poskočica"...

Miroslav Matušić je otvario vrata radija i diskografije bez ikakakve zvanične audicije. S druge strane, u svojoj kući pravio je audiciju za svoj porodični ansambl.

- Kad smo bili mali, otac je okupio nas petoro dece u spavaćoj sobi: stariji brat Brana svirao je bas, mlađi brat Velja gitaru, ja sam prvo svirao gitaru pa harmoniku, starija sestra Radojka je pevala i svirala gitaru, jedino mlađa sestra nije bila muzikalna.

- I kasnije kad sam postao zreo muzičar, bio sam pod budnim čulima mog strogog oca. Znao je na dočeku Nove godine da me usred svirke lupi preko nosa. Tek kad prođe svirka saznavao sam da sam dobio batine zato što sam pogrešno odsvirao.

U znak poštovanja prema Miroslavu Matušiću , u okviru Smotre izvornog narodnog stvaralaštva "Homoljski motivi", održavaju se i "Dani trube Miroslava Matušića".

Legenda trube Miroslav Matušić preminuo je 13. aprila 1991.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA