≫ 

Tako je pevala Zorica Grba: "Moga Mila pogodila šljiva" (PLEJLISTA)

Pevala je lepše i od najizvikanijih zvezda, a živela je tako povučeno i skromno. Iz tog sićušnog stvorenja izvirao je raskošan glas. Preminula je 14. januara 2000, ne dočekavši pedesetu

  • 1

"Moga Mila pogodila šljiva,

nije s grane nego iz kafane,

pa mi dečko besan jer mu sokak tesan,

probudio komšiju da mu nađe kapiju.

Joj Mile, okani se šljive,

joj, joj, Mile, okani se šljive.

Moga Mila pogodila šljiva,

ne s drveta nego iz bureta,

za sve što mu fali krivi su ostali,

za sve čega nema kriva mu je žena.

Moga Mila pogodila šljiva,

ne sušena nego prepečena,

pa ga šljiva terala, jezik mu je vezala,

pa ga šljiva vodila gde kopriva rodila."

(Mića Živojinović)

Ovo je ubedljivo najslušanija pesma iz opusa Zorice Grbe (1952 - 2000). Emituje se u "Karavanu", traži se na narodnim veseljima, živi u narodu i posle ranog upokojenja Zorice Grbe.

- "Moga Mila pogodila šljiva" je jedna od mojih najizvornijih i najonarođenijih pesama. Napisao sam je u duhu i ruhu našeg šumadijskog izvora, da bude i poetski i šaljivo i pevljivo.

- Ovaj tekst mi je dao i posebnu inspiraciju za melodiju, udahnuo mi je u dušu neku posebnu živost, neku radost koja se peva - kaže Mića Živojinović, kompozitor i tekstopisac najslušanijih pesama iz opusa Zorice Grbe.

- Nisam sreo tako muzikalno stvorenje. Čula je izuzetno, pevala slatko i medeno. Imala je apsolutni sluh, prelepu boju glasa, izuzetan raspon, retku veštinu vladanja gornjom i donjom tercom. Imala je sve što treba za uspeh u pevanju, sem smisla za estradu.

Zorica Grba je jedan od rekordera po broju snimljenih pratećih glasova na pločama svojih kolega i koleginica.

- Sećam se, jedva sam je ubedio da snimi "Moga Mila pogodila šljiva". Tekst joj se činio neozbiljan i pomalo autobiografski. Srećom, Brana Đokić je uradio vrhunski aranžman (foršpil ove pesme iskorišćen je i u legendarnoj pesmi "Odakle si sele").

- Zorica je žrtvovala svoje ploče zbog snimanja pratećih vokala za svoje kolege. Samo izuzetno muzikalni ljudi znaju koliko je teško prilagoditi se boji glasa i stilu pevanja drugih izvođača. Zorici je bilo drago što može da pomogne kolegama, pa makar kasnila i sa snimanjem svojih albuma.

Diskografska karijera Zorice Grbe trajala je od 1973. do 1990. Snimila je deset singlova i tri albuma sa Vitom Životićem, Novicom Uroševićem, Ljubom Kešeljom, Draganom Aleksandrićem, Hasanom Dudićem, Mićom Živojinovićem, Danilom Miškovićem, Borom Dugićem, Mišom Markovićem, Timetom Petrovom, Novicom Nikolićem Patalom, Rajkom Marinkovićem Budžom, Dragom Cvetkovićem.

Muzička apoteka Zorica Grba

Foto: Promo

Bora Dugić je bio oduševljen pevanjem Zorice Grbe, pa joj je na prvom albumu iz 1982. napisao i komponovao dve prelepe pesme "Lolo moja mangupe" i "Cigansko ćemane".

Karijera Zorice Grbe sudbinski je povezana za njenog pet godina starijeg brata Zorana Nikolića iz Salakovca kod Požarevca. Sa bratom Zoranom snimila je 1973. godine i svoju prvu singl ploču sa pesmama Vite Životića "Ne idi" i "Prolazi mladost".

Pesme su prošle potpuno nezapaženo, Zorica se udala, vezala za porodicu, htela da batali snimanje. Srećom, Vita Životić je bio uporan i odvodi Zoricu u PGP. 1975. izdaje svoj prvi solo singl u srebrnom tiražu sa Vitinim pesmama "Ljubi, ljubi, vremena ne gubi" i "Ljubi noćas i za sutra".

Najveće diskografsko-estradne uspehe postigla je na prestižnim festivalima narodne muzike, naročito na "Hit paradi" 1978. i 1979. i "Ilidži" 1980. U zastrašujućoj konkurenciji Ilidžanskkog festivala odnela je nagradu za interpretaciju pesama "Dve jabuke rumene" Miće Živojinovića" i "Ti si moja ljubav i stara i nova" Ljube Kešelja. Krajem 70-ih postiže i veliki uspeh sa pesmom "Lepa ženo ne znam ti ni ime" na ploči Ace Stefanovića.

Pevala je lepše i od najizvikanijih zvezda, a živela je tako povučeno i skromno. Iz tog sićušnog stvorenja izvirao je raskošan glas. Preminula je 14. januara 2000, ne dočekavši pedesetu.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DervenD

    13. jun 2023 | 01:58

    Zorica i Tomica,dva dragulja koja ce vecno sijati.Mene bum imena,lazne popularnosti i hvalisanja nikada me nisu mogla prevariti.Zorica i Tomica bili su preskromni za vremena u kojima su ziveli.Postali su,verovali ili nje,popularniji posle njihovog odlaska na nebu,gde caruju.Vecnaja pamjat i slava.Onaj ko oseca u biti muziku nikada ne moze biti prevaren.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA