≫ 

Tokom rivalstva na vrhuncu, planirale su zajedničke koncerte na stadionima: Lepa o Silvani, Silvana o Lepi

Rivalstvo Lepe i Silvane svakako je prvo veliko estradno rivalstvo između dve pevačice narodne muzike

  • 7

"Ne pitaj me moja majko mila što sam s dragim na igranci bila,

na igranci i velikom prelu preko brega u susednom selu.

Vremena su prošla stara i sa njima običaji,

ne kriju se više nano kao nekad osećaji.

Ne ljuti se što sam bila sama, šta bih s tobom kraj moga dragana,

ovi momci više se ne stide da poljube kad starijeg vide.

Dok šetamo poljubi me samo, od toga se ne umire nano,

lepo njemu, a lepo i meni, biće tako možda do jeseni.

Ako žeeliš da ti zeta nađem, moram češće sama da izađem."

(Petar Tanasijević - B. Popović/M. Milutinović)

Tokom kratkog, žestokog i naduvanog rivalstva između Lepe i Silvane bilo je i pesama koje su korišćene kao pobednički adut i stvar prestiža.

- "Vremena su prošla stara" je pobednička pesma sa festivala Beogradski sabor 1971. godine. Ljuba Tadić je čitao stihove ove pesme na televiziji. Počastvovana sam i što se jedan Ivo Andrić lepo izjasnio o ovoj pesmi. Pohvalio je poetski tekst u jednoj novokomponovanoj pesmi koja, bez obzira što ne pripada izvornom narodnom melosu, sadrži sve elemente narodne tradicije - pričala je Lepa Muzičkoj apoteci.

Rivalstvo Lepe i Silvane svakako je prvo veliko estradno rivalstvo između dve pevačice narodne muzike. Sve je počelo već od kraja 60-ih, naročito sa prvim hitovima. Lepa je godinu dana mlađa, ali je pre Silvane snimila prvi hit, te legendarne "Putiće".

- Silvana i ja smo bile u odličnim odnosima, a novinari su i tada bili željni skandala i krvi. Mislim da nam je to rivalstvo prijalo, Silvana je bila vredna da mi bude rivalka, i ja njoj. Silvana je pre mene počela da peva, ali je posle mene postala popularna. Vrhunski je pevala sevdalinke, mada je snimala i šumadijske, grčke, moderne pesme.

- Bivalo je i kasnije rivalstava između mojih koleginica, ali ovo je bilo prvo. Kao kad neko snimi veliki hit, pa ga kasnije presnime mnogi. Original je original, i kad je rivalstvo u pitanju.

Na vrhuncu Silvanine i Lepine popularnosti stigla je i ponuda da velike rivalke naprave seriju zajedničkih solističkih koncerata.

- I to govori koliko smo se Silvana i ja poštovale, iako smo stilski različite. Dogovor je bio da krenemo sa zajedničkim koncertima po stadionima, da naplatimo naše rivalstvo, da se napravi prava navijačka atmosfera, jedni da navijaju za Silvanu, drugi da navijaju za mene. Taman smo se dogovorile, stigla je vest o strašnoj tragediji. Silvanine plakate su ostale kod moje kuće...

Muzička apoteka Silvana Armenulić i Lepa Lukić Foto: Promo

Vest o Silvaninoj tragediji Lepa je saznala od novinara.

- U gluvo doba noći došli su novinari da me intervjuišu, da ja kažem svoja saznanja šta se desilo, da li je neko pio, koji je razlog tragedije. Novinari "Novosti" su bili ubeđeni da sam već čula strašnu vest. Bila sam u tužnoj povorci na Silvaninoj sahrani, nosila sam venac...

- Ja od tada ne vozim, ušao je neki strah u mene i ne sedam za volan. Čim naiđe neki kamion setim se Silvane, pa reših da ne izazivam sudbinu.

Vrhunac Silvanine popularnosti je pojavljivanje u seriji "Ljubav na seoski način" iz 1970. sa Tominom pesmom "Šta će mi život". Usledio je i nastup u filmu Fadila Hadžića "Lov na jelene" iz 1972.

Novine su prenele Silvaninu izjavu: "Biće to konačan sumrak Lepe Lukić. Sa velikim naporom skrivam tugu koja me zbog toga mori. Ali, zar sam ja kriva što njen lični kompozitor priznaje da joj je pisao i šund pesme. "Dođe vrabac i na prozor čuk-čuk-čuk-čukne..."Ma, hajde, molim vas! Lepa ima divan glas, ali samo za šumadijski melos. Iz mojih pesama izvire ljubav, bez obzira da li su to narodne pesme, gradske, romanse ili zabavnjaci. Pored toga, danas za pesmu nije dovoljan samo glas. Traži se još i persona, kultura, šarm koji deluje na ljude."

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milan

    16. januar 2022 | 03:42

    Mira Vasiljevic bila uz rame Lepi i Silvani; ali je bila mnogo skromnija i posto je muzicki obrazovane vodila je racuna o svojioj karijieri, izjavama u novinama i nikada nije peval u kafani. Izdvajala se od ostalih pevacica njenog vremena.

  • Majat

    15. januar 2022 | 14:49

    Silvana sto svetlosnih godina odmakla u pevanju od Lepe. Da se ne lažemo. Lukićka ima svoju publiku i dugo traje ali ne može se porediti sa Silvanom. Silvana je sigurno jedna od, a možda i najbolja, folk pevačica od Triglava do Đevđelije svih vremena. Da nije poginula prerano Brena i Ceca bi sada prodavale povrće na pijaci.

  • Pakistanac

    15. januar 2022 | 07:52

    Silvana je bila mnogo bolja pevacica od Lepe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA