≫ 

71. rođendan Cveleta Radovanovića: Veran Buci Jovanoviću od prve do poslednje ploče (PLEJLISTA)

Cvele je stilski profilisan pevač, idealan tumač Bucine tihe sete. Sve što je snimio na pločama (tri singla, dva LP-ija, ukupno 23 pesme) komponovao je Buca Jovanović

  • 0

"Teško je kad si nekome ništa, a on je tebi sve,

za radost ne znam otkad ti meni reče ne volim te.

Pruži ruku na rastanku, reci nešto lepo barem sada,

budi moja još večeras i više nikada.

Veruj u sunce i kad ne sija, veruj u moje sne,

veruj u srce koje za tebe dalo bi, dalo sve.

Jedina zvezdo od sunca lepša bliži se oproštaj,

učini bar to što se može poljubac jedan mi daj."

(Buca Jovanović - Žika Rajković)

- Sa ove istorijske distance mogu da kažem da je pesma "Pruži ruku na rastanku" pobedila sve moje pesme, pa i moj prvenac i prvi večiti hit "Vrati se ljubavi moja". Imao sam tu srećnu privilegiju da na mojoj prvoj ploči snimim jednu od Bucinih najpevanijih pesama.

- Imao sam i najtužniju privilegiju da 1988. snimim album sa Bucinim poslednjim pesmama, objavljen godinu dana posle Bucine smrti - priča Cvetomir Cvele Radovanović, jedan od najboljih pevača Buce Jovanovića.

- Sećam se, onako na izdisaju i vidno oboleo, Buca je samo prošaptao: "Pevaj onako kako ti osećaš". Majstor Boba Spasojević, Bucin sestrić, je fenomenalno odsvirao ceo album. Na tom albumu je i Bucina poslednja i autobiografska pesma "Sve je teklo burno kao reka".

Cvetomir Cvele Radovanović je iskonski Šumadinac, i poreklom i muzičkim izrazom.

- Rođen sam 18. januara 1951. u selu Dragolju ispod Rudnika. U tom božjem raju sve peva lepše od čoveka, pa i ovce koje sam čuvao. Ja ih zagradim u neki obor, a one provale pa naprave štetu. Za to vreme ja osluškujem pesme sa vašara, svadbi i sa radija. Tako sam na jednom vašaru upoznao i mog idola Gvozdena Radičevića, smogao snage da mu priđem, zavolim njegove pesme, a kasnije i da ih pevušim uz harmoniku.

Saradnja Cveleta Radovanovića i Buce Jovanovića počela je 1976, baš kada je Buca krenuo u potragu za nekim novim Šabanom i nekim novim tumačem svojih tugovanki.

- Bucina tetka je pratila sina u vojsku. Na tom ispraćaju pevao sam sa ekipom muzikanata iz Aranđelovca. Ja pevam, a Buca se pita ko je ovaj. Pevao sam šumadijske i sevdalijske pesme, a kad sam počeo "Nisi došla kada sam te zvao" i "Dajte mi utjehu", samo mi je rekao nemoj ti to da pevaš. Posle sam saznao da je u svađi sa Šabanom.

- Čim smo se upoznali, ostavio mi je adresu i telefon i pozvao da dođem kod njega. Probali smo pesme, snimili na diktafon da ih vežbam do snimanja. Pitao sam Bucu koliko će to da me košta. Naljutio se zbog tog pitanja i rekao da dobrim pevačima ne naplaćuje. Tako me Buca uveo u diskografiju, razoružao moj strah i oduševio kao čovek.

Cvele je stilski profilisan pevač, idealan tumač Bucine tihe sete. Sve što je snimio na pločama (tri singla, dva LP-ija, ukupno 23 pesme) komponovao je Buca Jovanović.

- Buca raspiše note za ritam sekciju i gudače, odredi im intonaciju, i tu u studiju napravi foršpil. Kažu da je bio lenj za foršpile, mrzelo ga, a opet zvuče makar deceniju ispred svog vremena. Sve što sam radio sa Bucom, snimao sam iz prve.

Muzička apoteka Cvetomir Cvele Radovanović Foto: Promo, Pixabay

I zaista, Buca je prvi autentičan aranžer u narodnoj muzici. Puštajući u radio izdanju Muzičke apoteke Cveletove prve snimke sa Bucom, i najveći umetnici na harmonici ne poverovaše da su to snimci iz sedamdesetih.

- Kad smo snimili pesmu "Zelena polja", požurih da je odnesem na Radio Šumadiju iz Aranđelovca, da se pohvalim aranžmanom sa štrajh violinama i flautama. Prvi komentar ljudi sa radija bio je - ovo je kao da se mešaju stanice.

Imao je Buca u svom jatu stotine pevača, imao je i zvučnijih imena, imao je i komercijalnijih pevača, ali Cvele je jedan od retkih koji mu je ostao veran od prve do poslednje ploče.

- Voleo sam Bucu kao svoga oca, a on mene kao svoga sina. Još od našeg prvog susreta imao sam utisak da sam zagolicao velikog majstora. Čim smo se upoznali, pitao me kakvo ti je to ime "Cvetomir". Ja se ne dadoh, pa mu rekoh da su nam imena sličnog korena. "Da, ali Budimir je češće" - primeti Buca.

- Kad se pojavila moja prva ploča, Buca se obradovao više nego ja. Ali, kad je video kako sam se izbečio na omotu, samo je primetio; "Izgledaš kao da su te izveli na streljanje".

Snimio je Cvele i dva albuma sa izvornim pesmama uz Narodni orkestar RTS-a pod upravom maestra Ljubiše Pavkovića.

- Snimao sam sa najboljim majstorima, znam gde mi je mesto, pa se zato i ne pojavljujem u emisijama koje brukaju pravu narodnu muziku. Odbio sam učešće u Grandovim emisijama, razočaram se kad vidim kolege koje su ostavile traga u diskografiji a takmiče se u "Nikad nije kasno". To nije fer, time ponižavaju i sebe i svoje kompozitore.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA