Šabačku himnu "Kad je deda lumpovao" komponovao je jedan Lozničanin

- Od centra Šapca do centra Loznice nema praznog prostora. Sve kuća do kuće i avlija do avlije, sve je to jedna ulica duga 55 kilometara - rekao je Zahar

  • 2

"Kad je deda lumpovao u šabačko staro doba,

paljeni su polileji u svih devet carskih soba.

Poljupce je čak iz Luvra slala Šapcu Mona Liza,

noćni život na Balkanu bio je k'o sred Pariza.

Kad je deda ludovao na tri šora i dva smera,

vozili su štap i šešir dva posebna fijakera.

Služile ga kelnerice nasmejane, ljupke, vešte,

ali deda i ne haje, pa odjuri sve do Pešte.

Treća zora kad osvanu i dogore nova sveća,

pre njega su kući stigle za baku tri korpe cveća."

(Milutin Popović Zahar - Dragiša Penjin)

Davno je Šabac ušao u pesmu - i epsku i lirsku, i varošku i seljačku, i cicvarićku i novokomponovanu. Šabac se da voleti, a Šapčani su poznati kao lokalpatrioti. Šabac je 1977. dobio i svoju himnu, i to od strane jednog Lozničanina - Milutina Popovića Zahara.

- Detinjstvo sam proveo u Loznici, ali sam neke od najlepših pesama posvetio Šapcu i Cicvarićima. Još u mojoj dvanaestoj i trinaestoj godini, završavajući nižu muzičku školu, zapanjivao sam se pričama o junacima sa Cera. Loznica i Šabac su dve ruke istog tela. Razlika je što je Šabac zbog blizine Save imao vrlo pozitivne evropske uticaje - priča Zahar za Muzičku apoteku.

- Nije nikakvo čudo što je Šabac imao jedno od prvih pozorišta i jednu od prvih biblioteka, prvi klavir. Imao je i Boru Janjića, legendarnog harmonikaša i pevača, prvog estradnog zavodnika oženjenog mojom komšinicom iz Loznice.

Komponovao je Zahar čitav ciklus pesama o Šapcu i Cicvarićima: "Kad je deda lumpovao", "Nema više Cicvarića", "Kad pevaju Čivijaši", "Nad Šapcom je mesečina", "Kočijašu, Čivijašu", "Nek odjeknu stare strune", "Lozničanka", "Vozi Cole čeze"...

- Pre desetak godina, u čast tridesetogodišnjiice šabačke himne "Poljupce je čak iz Luvra slala Šapcu Mona Liza", rekao sam da su Loznica i Šabac jedan grad sa najdužom ulicom na Balkanu. Od centra Šapca do centra Loznice nema praznog prostora. Sve kuća do kuće i avlija do avlije, sve je to jedna ulica duga 55 kilometara. Lozničanke su preferirale Šapčane da bi bile bliže Beogradu i svetu.

Još pre pola veka Zahar je izbunario i muzički obradio bisere iz opusa starih Cicvarića: "Angelina, bela Grkinja", "Od Vardari do Vardari", "Poranio Jovančiću", "Prošetali šabački trgovci", "U Ilije čaršilije", "Hoće čiča", "Kockare", "Pružilo se ravno polje", "Na Šabac je udario Švaba"...

Muzička apoteka Kad je deda lumpovao Foto: Promo

Zaharove pesme o Šapcu i Cicvarićima snimali su "Stari Zvuci", Braća Bajić, Goca Lazarević, Radiša Marković, Toma Đorđević, Duško Tešić... Čak je i Lepa Brena sa "Slatkim Grehom" na svom prvom albumu snimila jednu Zaharovu pesmu u ruhu šabačkog starog doba: "Moj deda je bio kavaljer, konjanik prvi u puku, kaldrmom zveckao sabljom, ljubio damama ruku. Nigde nema takvog junaka u celom svetu ni blizu, znao ga ceo Solun, sve dame u Parizu."

Niko Šabac nije opevao sa toliko ljubavi i sa toliko pesama kao Milutin Popović Zahar. Da sam neka vlast u Šapcu, podigao bih Zaharu spomenik i dao mu ulicu za života.

- Šabac je svedok svih najgroznijih i najveselijih stvari u istoriji Srba. Najteži zločini u istoriji ratovanja izvršeni su u šabačkom kraju na početku Prvog svetskog rata. Izgleda da je ovaj vredan narod u pesmi našao kompenzaciju i utehu za sve strahote.

- Šabac je i muzičko i istorijsko čudo, "srpski Nešvil" i "srpski Verden". Šabac se muzički razlikuje od ostatka Srbije. Priča o Srbiji ne počinje niti se završava u Beogradu. Beograd je slivnica svih uticaja i puteva, ali prava Srbija je van Beograda.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    22. januar 2022 | 11:08

    Dovoljno je reći Zahar i sve je rečeno. Veliki majstor i umetnik svog zanata. Toliko lepih pesama će malo ko uspeti da skroji. Nažalost samo sam jednom sarađivao sa Zaharom. Jedne godine sam na MESAMU pevao drugi glas Goci Lazarević. Uz mene pevali su drugi glas i Čeda Marković, Brzi i Bora Runić. Zaharova pesma se zvala " Momci vole pesmu, devojke igranje ". Lepo je bilo i lepo smo prošli. Od njegovih pevača najbolji sam kolega i brat sa neprevaziđenim Radišom Markovićem. Ljudina i pevačina. Zaharu još želim puno, puno lepih pesama da napiše za generacije koje dolaze. Živ bio Zahare i Bog te čuvao.

  • Душа

    25. januar 2022 | 09:28

    Ха,ха,ха....а свих коментара нема....Прпа Мићо!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA