Ko je najlepše otpevao Desankinu pesmu "Po rastanku": Dobrivoje, Merima, Nada Obrić, Maja Danilović

- Pričao mi je Buca da je Desankina pesma jedan težak ženski sentiš i da samo ja od svih muškaraca mogu da je donesem baš onako ženski - rekao je Dobrivoje

  • 1

"Reci mi sad kada već prošlo sve je,

Časi bolni i dani dragi lepi,

Kad novi bol se starom bolu smeje,

Od reči tvojih kad duša ne strepi.

Reci da l' te je moja tuga bolela

Nekad kad sam te mnogo, mnogo volela.

Reci mi sad kada me ne voliš više,

Kad ti se prošloj ruga nova sreća

I kad se dana koji nekad biše

Duša ti samo kad me vidis seća.

Reci da l' te je moja radost bolela

Jednom kad nisam više tebe volela."

(Desanka Maksimović)

- Pesma "Po rastanku" je prva koju sam snimio sa Bucom Jovanovićem, i to 1975. godine, baš kada je prekinuo saradnju sa Šabanom. Sećam se Bucine radosti kada je dobio odobrenje od Desanke da može da snimi pesmu - pričao je Dobrivoje Topalović u radio izdanju Muzičke apoteke.

- Buca je tražio neke nove pevače posle raskida saradnje sa Šabanom. Doduše, ja sam u Bucinoj "čekaonici" proveo nekoliko godina, iako sam još '69. "položio audiciju", takoreći istog dana kada i Šaban. I sad se naježim kad se setim: Buca vežba sa Šabanom, a ja čekam da i mene čuje. Kad sam čuo taj nestvarni triler, pitao sam se šta li ja ovde tražim.

Dobrivoje je tražio hit posle nekoliko sušnih godina. Važio je za pevača koji miluje pesmu i kome nije lako napraviti hit.

- Pričao mi je Buca da je Desankina pesma jedan težak ženski sentiš i da samo ja od svih muškaraca mogu da je donesem baš onako ženski. Kad je na snimanju doveo i ženski hor da me podrži, glas mi je zadrhtao. Buci se to jako svidelo, priznajem i meni je zvučalo jako lepo.

Ipak, pesma "Po rastanku" u izvođenju Dobrivoja Topalovića nije se mnogo slušala. Bila je i ostala lepa pesma koja nije hit.

- Bile su to sušne godine i za mene i za moga kuma Miroslava. Sredinom 70-ih zaređali smo sa nekoliko promašaja, pa smo se zezali:

"Kume, ti opet?"

"Ja opet."

Muzička apoteka pesma Po Rastanku Muzička apoteka, Foto: Promo

Dvadeset godina posle prve verzije, sredinom devedesetih, Dobrivoje snima "Po rastanku" u zabavnjačkom fazonu u aranžmanu grupe "Zana".

Sve ranije i kasnije verzije Desankine pesme snimale su dame. Prvu verziju pesme snimila je Maja Danilović 1973. godine na melodoju Doce Ivankovića i uz aranžman Petra Sama, odmah posle velikog hita "Zašto mi srce rani".

- Doca Ivanković mi je bukvalno u studiju pevušio i šaputao stihove. Estradni vuci su hteli da zbrzaju posao, a ja sam živela u nekom svom svetu, svetlosnim godinama daleko od estradnog. Bio je to Diskosov projekat da od mene naprave zvezdu, neku svoju verziju Silvane Armenulić. Nisam htela da budem Silvanina kopija i zato sam se brzo povukla - pričala je Maja Danilović za Muzičku apoteku.

Na Jugotonovom albumu "Čuvaj me" iz 1983. i Nada Obrić je snimila pesmu "Po rasatanku" na melodiju i aranžman Blagoja Košanina i uz orkestar Dragana Stojkovića Bosanca. Pesma je uvijena u šlagersko ruho sa nebeskim visinama u refrenu, ali bez nekog šireg odjeka kod publike.

2012. godine "Po rastanku" je snimila i Merima Njegomir u balada fazonu Milutina Popovića Zahara.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA