Sećanje na Savu Radusinovića: Malo ploča, a mnogo hitova (PLEJLISTA)

Savo je pevač najsuptilnije interpretacije. Ni pre ni posle Save, niko tako nije milovao pesmu

  • 8

"Sreli smo se u proleće rano kad je cveće livadama cvalo,

najlepše sam ruže tebi poklanjao i svu ljubav od srca ti dao.

Ti si žena koju ludo volim i kojoj se moje srce nada,

da ćeš opet sa prolećem ranim u moj život doći iznenada.

Zaboravit' nikad neću moći jedno leto provedeno s tobom,

stisak ruke, suze u očima, na rastanku kad rekosmo zbogom.

Ti ćeš večno biti u mom srcu, i ako si daleko od mene,

čujem s drugim sreću nisi našla, zato dođi i budi uz mene."

(Savo Radusinović)

Ovom pesmom se Savo ovekovečio kao kompletan majstor - pevač, kompozitor, poeta, harmonikaš. I turbo klinci prihvatiše pesmu "Ti si žena koju ludo volim". Iako je snimljena pre 40 godina, sve je slušanija. U doba dvojkaške ćirilice bila je neviđeno moderna, a danas je još modernija - pevaju je i "Grandovci".

Savo je autentičan kantautor. Rano je propevao i naučio da svira harmoniku. Iz rodne Podgorice dolazi u Beograd kod kompozitora Ace Stepića, i već na svojoj prvoj ploči iz 1978. snima večiti hit "Šesnaest ti leta beše".

- Ponudio sam Savi nekoliko pesama, odsvirao na harmonici, a on je pažljivo slušao i pevušio. Kad sam počeo "Šesnaest ti leta beše", pojavio se onaj njegov blaženi osmeh, samo me prekinuo i rekao: "Ovu hoću!" - pričao je maestro Aca Stepić u Muzičkoj apoteci.

- Savina muzikalnost je očigledna. To je pevač mekanog, melodičnog glasa, školovan muzičar i dobar svirač na klavirnoj harmonici. Bio je oduševljen uspehom prve ploče, a naročito Savina braća i rodbina u Americi. Bio je to pravi gospodin pevač.

Tako je narodna muzika dobila sentiš majstora i pevača koji miluje pesmu. Već posle prve singlice počeo je stidljivo i da komponuje samom sebi.

- Krajem 70-ih, kad je Savo počinjao, snimalo se na "tri, četiri". Našalih se sa Savom pre ulaska u studio: "Mogao si i note da raspišeš". Savo je na iznenađenje svih prisutnih muzičara seo i za nekoliko minuta raspisao note za svoju prvu autorsku pesmu "Nesrećna ženo, ljubavi moja". Saznali smo da je pohađao muzičku školu, što je potvrdio kao pravi majstor tokom čitave karijere - pričao je legendarni Tomica Miljić, koji je sa svojim ansamblom svirao na tri Savine ploče.

Muzička apoteka Savo Radusinović

Foto: Promo, Shutterstock

Diskografija Save Radusinovića (1954 - 2007) je jednostavna: tri singla, pet LP-ija, dva CD-a i nekoliko festivalskih pesama. Na tako malo ploča, desetine večitih hitova i tezgaroški skupih pesama: "Šesnaest ti leta beše", "Pomirenja više nema", "Samo ti možeš da me smiriš", "Jedno pismo, jedna suza", "Ti si žena koju ludo volim", "Mnogo sam te zavoleo", "Ko te noćas miluje po ruci", "Brzo prođe naša sreća", "Budi jaka ovog trena", "Ako želiš da me vidiš", "Zovite me gospodine", "Nemoj nikad skitnicu da ljubiš", "Sa mnom ti je sreća sva u jednom danu", "Kako si mogla", "Jerina", "Ja sam čovek s koferom u ruci"...

Savo je pevač najsuptilnije interpretacije. Ni pre ni posle Save, niko tako nije milovao pesmu. Izgarao je za svaki ton, svaki slog je bio kratak za Savinu emociju. Savo se umiljavao dok je pevao i blago otezao samoglasnike. Siguran sam da ne bi položio audiciju kod Carevca, ne bi od Save bilo radijskog pevača.

- Savo i ja smo nekako najsličniji, sećam se u početku su nas i mešali. Kad je snimio svoje prve pesme, dolazio je kod mene, stalo mu je bilo do mog mišljenja. Ja sam nešto pre Save počeo da snimam, ali je Savo pre mene postao popularan, naročito na beogradskim radio stanicama - kaže legendarni Milanče Radosavljević.

Imao je manire pravog gospodina, voleo je pesmu, znao je da je donese i prenese emociju. Plenio je gospodstvom i u najzadimljenijoj kafani. Gospodski je nosio i najtežu bolest, osmehom je krio bol i tugu.

- Savo je čovek neponovljive emocije, moj prijatelj i najdraži kolega. U Miljakovačkoj šumi je podigao kuću, a na moj predlog i vinograd. Napravio je čitav zamak na hektar placa, bio dobar domaćin. Bio je i pravi gurman, specijalista za pečenje sa ražnjna, a ja za gulaš. Znao je da me natera do dovezem gulaš iz Kaluđerice na Miljakovac, da nam posluži kao predjelo za prase i jagnje - priča Srećko Ćosić, Savin kum i kolega.

Preminuo je 2007. godine u Sakramentu.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kale

    28. januar 2022 | 08:07

    Prava umetnost, steta sto vise nema ili ne mogu da dodju do izrazaja ovakvi talenti i muzicki umetnici

  • Boža zemunac

    28. januar 2022 | 09:39

    Imao sam čast, sreću i zadovoljstvo da upoznam legendu. I ne samo da ga upoznam, već i da zajedno pevamo na TV u emisiji koju je vodio moj kum Jasminko Stepić. Sava je bio pevačina, ljudina i gospodin od čoveka. Malo je pevača koji imaju tako lepih pesama.Šteta što je rano otišao. Laka ti crna zemlja legendo i neka te anđeli čuvaju.

  • kure

    28. januar 2022 | 08:05

    Najjaci ikad !Sve pesme su sve vise zanimljivije kako vreme ide! Legenda!Kakav Toma i njegov zivot....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA