≫ 

67. rođendan Dragana Pantića Smederevca: "Ceca i ja smo debitovali na Ilidži, Ceca sa 15, a ja sa 33 godine"

- Pitaju me neki zašto ne uzeh neko kreativnije umetničko ime. Kreativnije bi bilo, recimo, Dragan Pantić Napoleon, ali to nisam ja. Ja sam Smederevac

  • 0
Muzička apoteka Dragan Pantović Smederevac

Foto: Promo

"U kuću kraj reke još ponekad svratim,

tužan dođem, tužniji se vratim,

ne mili se meni preko praga ući,

ne čuju se tvoji koraci po kući.

Odnela si pola mog života,

što ostade ja sam bolu dao,

teško nama bez nas dvoje,

zar ti mene nije žao.

U ovoj me kući sve na tebe seća,

ne ostaje ništa kad izgori sreća,

ne sedi se meni niti mi se ide,

neću da mi suze u očima vide.

Dva stabla pred kućom

znak jeseni nose,

lišće ima boju tvoje kose,

ključeve od kuće baciću u reku,

nikad više neću voleti u veku."

(Miša Mijatović - Ruždija Krupa)

Pesmom i albumom "Teško nama bez nas dvoje" iz 1988. godine započela je diskografska karijera Dragana Pantića Smederevca.

- To je moj prvenac, moj prvi hit, pesma sa Ilidžanskog festivala 1988. Nastupio sam kao debitant i nova nada PGP-a i osvojio drugu nagradu publike. Prvu nagradu publike osvojila je petnaestogodišnja devojčica Svetlana Veličković sa pesmom "Cvetak zanovetak" - priča Dragan Pantić Smederevac.

- Dobro se sećam: posle nastupa na Ilidži prilazi kolega Šerif Konjević, sav u belom odelu, pruža mi ruku i kaže: "Buraz, ti ćeš biti pevač, to se odmah vidi."

Dugo je pripreman ovaj Smederevčev diskografski prvenac, punih dvadeset godina. Prošao je Smederevac i školske priredbe i takmičenje pevača amatera i kafane.

- Pevač se rađa, baš kao i likovni umetnik. Šaban i Cune nemaju dana muzičke škole, a pevali su sve što čuju. Kad sam ja počinjao, i moje sestre su pevale izuzetno dobro u duetu. Prvi javni nastup imao sam u mom rodnom Drugovcu na školskoj priredbi u drugom razredu osnovne škole. Pevao sam pesme "Ima jedna cura u sokaku mome" i "Volim majko siroticu".

- Tada je svako selo imalo svoj dom kulture koji je opravdavao svoj naziv: negovao kulturu svojih meštana, priređivao muzičko-folklorne priredbe, otvarao dramske, recitatorske, literarne sekcije. Kasnije sam nastupao i pobeđivao na opštinskim i regionalnim takmičenjima, a 80-ih sam kao Prvi glas Smedereva predstavljao svoj grad u Domu sindikata.

- Bile su to godine kad se tačno znalo ko može da peva na radiju, a ko može da se pojavi na TV. A tek tadašnji festivali - pesma koja pobedi preko noći je postajala hit u kafani. A u kafani zna se - svako veče morao si da zavrtiš bar po dva-tri stara hita, poneku starogradsku, romansu, sevdalinku. Tako se formirao i uvećavao moj repertoar. I kad nisam imao nijednu snimljenu pesmu, znao sam nekoliko hiljada pesama.

I tako, punih 20 godina, Smederevac je važio za dečka koji lepo peva i koji zna mnogo pesama. A onda je usledio poziv čelnika PGP-a.

- Na jednoj svirci u Umčarima čuo me je Mića Dorđević, siva eminencija PGP-a, bubnjar i dugogodišnji muzički urednik. Posle svirke prilazi mi Mića i pita: "Sine, imaš li ti nešto snimljeno? Ko je sve snimao, žalosno bi bilo da ne ostaviš neki trag." Priznajem, bio sam zatečen pitanjem, a bio sam i zadovoljan tadašnjim zaradama od pevanja. Svakog vikenda svadbe, plus pune kafane. Tada nije bilo kafane da nema muziku, a danas nema kafane da ima muziku.

- Usledio je konkretan poziv Miće Đorđevića: "Danas je subota, nemoj da dođeš u ponedeljak, tad je gužva. Dođi u utorak u 12, Makedonska 21."*' Kad sam došao kod Miće u kancelariju, zatekao sam kompozitorsku elitu u punom sastavu: Doca, Vukas, Miša, Peda, direktor Stanko Terzić. U jednom momentu ustaje Mića i kaže: "Mišo, ti, Peda i Doca, hoću za deset dana da uradite album ovom pevaču i da ga šaljemo na Ilidžu kao novu nadu PGP-a."

Sve ostalo je istorija jedne burne i plodne karijere: dvadesetak snimljenih albuma sa stotnama novokomponovanih pesma u duhu i ruhu tradicionalne šumadijske dvojke, desetine presnimljenih starih pesama kojima je udahnuo novi život, desetine snimljenih pesama za arhivu Radio Beograda, status istaknutog estradnog umetnika, onarođeno umetničko ime - Smederevac!

- Pitaju me neki zašto ne uzeh neko kreativnije umetničko ime. Kreativnije bi bilo, recimo, Dragan Pantić Napoleon, ali to nisam ja. Ja sam Smederevac.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA