≫ 

Sto godina pesme "Šta će selo kad nestane mene": Ko je prvi snimio, a ko najlepše otpevao

Mišulina verzija pesme "Šta će selo kad nestane mene" pojavila se 1980. godine na singlu produkcije Diskos

  • 0
Muzička apoteka Foto: Promo

"Ruko moja duža od rukava

mnogo li si cura milovala,

nema sobe, nema ni vajata

gde ja nisam zakuc'o na vrata.

Šta će selo kade nestane mene,

ko će onda milovati žene,

šta će selo kad nestane mene,

o kome će da pričaju žene.

Svud je kiša, pod prozorom suvo

gde sam mlađan opanke izuv'o,

soba mala, a zidovi 'ladni,

kako ćemo prenoćiti jadni.

Došao sam da ti ljubim lice,

da te vidim, moja komšinice,

ne ljuti se, slatko moje lane,

isprati me kad zora osvane."

(narodna - obrada Dragan Aleksić)

- To je jedna od prvih pesama koja mi je napunila džepove kao pevaču početniku, još u mom rodnom Parmencu kod Čačka. Lako se pamti, nikog ne vređa, a zgodna je za dopunjavanje i improvizaciju. Koliko god da traje, koiko god da je produžimo i dopunimo, publici se čini da smo je skratili - pričao je Mišula Petrović (1946 - 2013) u Muzičkoj apoteci.

- Naravno, kako sam sazrevao, tako sam je i "kreativno" dorađivao sa mojim "Bećarima". To je prva pesma koju sam naučio, a ispalo je da sam je snimio na mojoj zadnjoj ploči sa majstorom Draganom Aleksićem iz Mrčajevaca.

Mišulina verzija pesme "Šta će selo kad nestane mene" pojavila se 1980. godine na singlu produkcije Diskos.

- Tek kad sam je snimio, shvatio sam da ova pesma ima samo jednu manu - mnogo je kratka. Slušajući je kako protutnji na radiju, razumeo sam zašto je publici uvek falilo još malo.

- Na nastupima sa mojim "Bećarima" kalemili smo stotine drugih tekstova. Pevali smo i neke provokativnije varijante: "Pitaju me gde ću sa nogama, na ramena k'o i svaka žena."

"Šte će selo kad nestane mene" snimali su i pre Mišule Petrovića. 1974. godine pojavile su se dve duetske verzije pesme: Dragan i Mile Ilić "Kamion" uz ansambl Dragana Aleksandrića i Rade Mitrović i Mića Jovanović uz ansambl Vitomira Vujića.

Početkom ovog veka "Šta će selo kad nestane mene" snimio je i Zvonko Bogdan sa tamburašima i sa značajno drugačijim tekstom. Ono što je u Mišulinoj verziji refren kod Zvonka je prva strofa.

U Zvonkovoj verziji je i potpuno nov refren baziran na istorijskoj osnovi pesme:

"Valjevo i Divci, odoše vojnici,

osta samo Pera što mangupe tera."

"Šta će selo kad nestane mene" peva se više od sto godina - i bez svirača i sa punim orkestrom i uz tamburaše i uz trubače. Ovaj stari šumadijski bećarac pretvorio se u pesmu za razbibrigu. Spevali je Valjevci, isluženi na Solunskom frontu, pre više od sto godina."

"Posle Prvog i Drugog svetskog rata pesma je zapljusnula valjevske kafane, naročito kod "Pere Lažova" u Divcima. A kad je počela da se peva u kolu na svadbama, pokrenula je lavinu sličnih pesama, pa i mali milion pesama o "Gari".

(Telegarf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA