Kako su neki glumci podigli neke pesme i pevače: "Kaluđer", "Mile voli disko", "A tebe nema"

Pevao je Toma i u špici serije Žike Lazića "Doktorka na selu" kao i u filmu Miroslava Lekića "Bolje od bekstva"

  • 0
Muzička apoteka Kako su neki glumci podigli neke pesme i pevače Printskrin: Youtube/teodordebry/CmokicRadioo/Toma Zdravković/OrthodoxMediaGroup

Tomu Zdravkovića su neki prvi put videli na televiziji u filmu i seriji Branka Baletića "Balkan ekspres". Glumio je šlager pevača koji, tek nakon premlaćivanja i dobrih batina, sa masnicim ispod oka, peva nemačkim oficirima "Lili Marlen", "Lilijana Lili", "Maramica markizet".

Pevao je Toma i u špici serije Žike Lazića "Doktorka na selu" kao i u filmu Miroslava Lekića "Bolje od bekstva".

Romska himna "Đelem, đelem" dobila je svoju ekranizaciju u filmu Saše Petrovića "Skupljači perja" iz 1967. Bekim Fehmiu ("Beli Bora") je zbog dražesne Olivere Katarine rukama lomio čaše i krvlju farbao perje za jastuke. Nakon trijumfa "Skupljača perja" u Kanu, Oliveri Katarini se osmehnula i evropska karijera.

- Zapevala sam pred sivom eminencijom Pariza. Tapšali su mi Žilber Beko, Mišel Morgan, Klod Leluš, Salvador Dali. Najtiražniji francuski listovi su preko cele strane objavljivali moju sliku, pevala sam mesec dana u "Olimpiji" sa Žilber Bekoom - pričala je Olivera Katarina.

- Novine su stalno nešto pisale o meni, a menadžeri velikih diskografskih kuća nudili su mi ugovore. Kad me je sve to toliko iznurilo, pozvala sam mamu i rekla joj kroz plač da ću doći prvim avionom.

Vrhunac Silvanine popularnosti svakako je pojavljivanje u legendarnoj seriji "Ljubav na seoski način" iz 1970. godine sa Tominim pesmama "Šta će mi život", "Srećo moja", "Ja nemam prava nikoga da volim". Doduše, Zilha je postala Silvana i pre legendarne serije, ali teško da bi postala megazvezda bez tih nekoliko minuta u kadru sa Čkaljom. Usledio je i daleko manje zapažen nastup u filmu Fadila Hadžića "Lov na jelene" iz 1972. -

Iz tih pesama izvire ljubav, bez obzira da li su to klasični narodnjaci, romanse, gradske ili zabavnjaci. Pored toga, danas za pesmu nije dovoljan samo glas. Traži se još i persona, kultura, šarm koji deluje na ljude - govorila je Silvana u trenucima najveće popularnosti.

Ni Lepa nije mirovala, a naročito "Lepisti", njeni obožavaoci. Za samo godinu dana i Lepa ostvaruje dve uloge: u filmu Jovana Živanovića "I bog stvori kafansku pevačicu" i u kultnoj seriji "Kamiondžije" iz 1972. PGPRTB je objavio dva Lepina singla sa pesmma Pere Tanasijevića ("Udajem se sutra", "Ja neću da plačem", "Ne skidaj burmu", "Pijanica", "Od šofera većeg lole nema") iz pomenutog filma i serije.

- Silvana bi od mene mogla da nauči kako se glumi, kad već nije naučila kako da se oblači - pecnula je Lepa svoju veliku rivalku posle popularnih kadrova sa Pajom, Čkaljom, Batom, Tozovcem, Burdušem...

Filmski serijal "Tesna koža" u svakom svom nastavku lansirao je jednu zvezdu i jedan hit. Legendarni Šojić je lumpovao i đuskao uz "Mile voli disko" (Brena), "Tango Šojić" (Rokeri s Moravu), "Lijte kiše hladne vode" (Zorica Marković) i "Vruće haljine što mirišu na maline" (Sneki Babić).

A šta tek reći za filmski serijal "Lude godine" Zorana Čalića. Teško da bi "A tebe nema" (jedna zahtevna i "izlomljena" pesma sa mnogo teksta iz 1982. godine) postala takav megahit bez pojavljivanja Zorice Brunclik u kadru sa maestralnim Gidrom i njegovim prijateljem sa jarećom bradicom. -

Ta pesma je čudo božje, možda vrhunac moje i Zoričine saradnje, iako smo imali i većih hitova i pre i posle ove pesme. Malo je poznato da je Zorica napisla te prelepe stihove, a ja sam uradio melodiju sa dosta prelaza - kaže maestro Ljubo Kešelj.

- Tako stilski neobične i teške pesme za pevanje po pravilu ne postaju hit, ostaju samo lepe pesme koje se ne slušaju. Sigurno bi i "A tebe nema" doživela sličnu sudbinu da ne beše mali milion repriza tih ludorija sa "Žikom Pavlovićem".

Ipak, najveći bum i vaskrsnuće doživela je pesma "Kaluđeru moj" iz novih "Kamiondžija. Snimljena je na koktel albumu PGP iz 1982. godine u inerpretaciji Snežane Đurišić uz orkestar Dragana Aleksandrića. Ovaj šaljivi narodni tekst je preuzet iz "Crvenog bana" Vuka Karadžiča, zbirke narodne erotske poezije, a oživljen u milion puta repriziranim "Kamiondžijama".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA