Ljubiša Pavković o svom ocu i prvom učitelju: "Moj Bogdan je bio moj najdraži solista i najteži za praćenje"

- Moj otac Bogdan je bio dobar obućar i još bolji vindžija. I moj nadraži solista koga sam najteže pratio. Poživeo je, bog da mu dušu prosti, 99 godina bez zdravstvenog kartona. Zvao me da popijemo vino za Novu godinu i posle nekoliko dana se upokojio - priča legendarni Pavke za Muzičku apoteku

  • 1
Muzička apoteka Ljubiša Pavković

Foto: Promo

Ljubiša Pavković je siva eminencija narodne muzike, uzor mnogih mladih harmonikaša, istaknuti pedagog i trisesetogodišnji neprikosnoveni šef Narodnog orkestra RTS-a. Bio je učitelj i šef mnogim majstorima, a ovo je priča o njegovom najdražem učitelju.

 

- Moj otac Bogdan je bio dobar obućar i još bolji vindžija. I moj nadraži solista koga sam najteže pratio. Poživeo je, bog da mu dušu prosti, 99 godina bez zdravstvenog kartona. Zvao me da popijemo vino za Novu godinu i posle nekoliko dana se upokojio - priča legendarni Pavke za Muzičku apoteku.

- Moj otac je znao da me pita: "Kako ti možeš da sviraš a da ne pevaš?" Moj Bogdan je bio izuzetno muzikalan čovek, poreklom iz Like. Kad dođe krsna slava, voleo je da zapeva uz harmoniku. Imao je odličan sluh i osećaj za dirigovanje. Kad se gosti fino raspevaju (bilo je tu i makedonskih pesama po maminoj liniji), moj otac kaže: "Ljubo, 'ajmo mi onu našu!"

- Onda moj Bogdan krene "oj, ora je, ora je". Dok ja izvučem prvu strofu, koja u očevom izvođenju traje pet minuta, otpadnu mi ruke. Kad udarimo na drugu strofu, gosti već dobacuju da je vreme da promenimo pesmu. Ja onda izvučem onaj "opštinski registar" (koji obično dočekuje veselog kuma na svadbi), a moj Bogdan samo mahne rukom i kaže: "E, tako se pevač ne prati."

Imao je Pavke i tu sreću da se rodi u Beogradu i da odrasta u istom dvorištu, vrata do vrata sa Mijom Krnjevcem i njegovim učenicima.

- Moje zanimanje za harmoniku počelo je 1952. godine na Banovom brdu, kada sam kao petogodišnji nemirko pipkao po harmonikama Krnjevčevih učenika. Pošto sam se pretvorio u dežurno smetalo, čika Mija u jednom momentu predloži mom ocu: "Bogdane, nabavi mu harmoniku, možda nešto i bude od njega."

- Moj otac ode u Muzički magazin i uzme mi prvu harmoniku koja mu se svidela, jednu klavirku. Tako je predodređena moja sudbina na klavirci, iako sam odrastao u okruženju dugmetaraca.

- Pored tih prvih harmoničica od 24 i 32 basa, otac mi je 1959. godine kupio harmoniku "skandali" od 80 basova koja je koštala pravo malo bogatstvo za jednog obućara. Sećam se, moj otac provede ceo dan i noć u jednoj maloj radionici, pa kad ogladni znao je da mi kaže: "Sine, zaradili smo za jedan bas."

Otkad zna za sebe, Pavke zna i za harmoniku. Zna i njene moći i nemoći, zna i kakav je tretman harmonike u Srbiji, kako se sve upotrebljava i zloupotrebljava najpopularniji instrument u našem rodu. Zna Ljuba i da je harmonika veoma moćan instrument koji može i da priča i da peva i da plače.

- Oni koji ne znaju da harmonika može i da plače, žao mi je, nisu dotle dobacili. U muzici ne može da se svira samo legato, ali ne treba preterivati ni sa stakatom. Nije suština svirati neke uragane i takmičiti se ko će brže.

- Audicije na Radio Beogradu polagale su se na rubatu, gde čujete ogoljenog pevača i svirača. Danas se mnoge stvari mere brzinom, pa i tehnika. Ali, tehnika nije brzina. Tehnika je kad najsporije odsviraš pesmu, kad joj udahneš dušu, kad oblikuješ frazu da bude lepo i onima koji razgovaraju, a mogu da te slušaju i uživaju.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    18. avgust 2022 | 11:07

    Imao sam čast i zadovoljstvo da upoznam Ljubišu Pavkovića i sa njime otpevam jednu svadbu pre mnogo godina. Svadba je bila u beogradskom Domu JNA. Ženio se jedan član grupe " Poslednja igra leptira ". Malo je reći da je bilo fenomenalno za gledanje i slušanje. A posebno Ljubišino sviranje. Sve je prošlo u izvanrednom ambijentu. Zahvaljujući njemu. Živ bio Ljubiša i Bog te čuvao na mnogaja ljeta .Veliki pozdrav od Božidara pevača.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA