≫ 

Istorija pesme "Sejdefu majka buđaše": Od Ksenije Cicvarić do Nede Ukraden

Ova pesma je mnogo više od ljubavne pesme o uzdisajima jedne Sejdefe. Ova pesma je i svedočanstvo multukulturalnosti Podgorice.

  • 1

"Sejdefu majka buđaše,

Sejdefu majka buđaše,

ustani, kćeri moja, Sejdefo,

ustani, kćeri moja, Sejdefo.

Zar misliš majko da ja spim,

Zar misliš majko da ja spim,

ja ti se mlada s dušom dijelim,

ja ti se mlada s dušom dijelim.

Zovi mi majko komšije,

zovi mi majko komšije,

i prvo moje gledanje,

i prvo noje gledanje.

Što smo se majko gledali,

što smo se majko gledali,

u šajku, lađu na more,

u šajku, lađu na more."

(narodna)

- Ovo je stara pesma, još iz nekadašnje Podgorice. Ta pesma je obeležila moju mladost. Majke su sa ovom pesmom uspavljivale svoju decu u kolevkama. Legenda kaže da je mlada Sejdefa postojala i da ova pesma opisuje njenu ljubav prema jednom Crnogorcu koga je srela negde na Jadranu - legendarna Ksenija Cicvarić.

- Legenda kaže da je Sejdefa bila mlada muslimanka koja se selila iz Grčke u Albaniju i da je ta mala šajka dovela Sejdefu i do naših obala. Umrla je, ali joj je zadnja misao bila na tog mladića koji je bio njena prva i poslednja želja.

Ova pesma je mnogo više od ljubavne pesme o uzdisajima jedne Sejdefe. Ova pesma je i svedočanstvo multukulturalnosti Podgorice.

- Muslimani su divno pevali o Podgorici. Bile su to širokogrude familije sa kojima smo kumovali i bratovali, delili zlo o dobro ovog sveta: oni slavili naše slave, mi njihov Bajram.

- Živeli smo bez mržnje i zavisti sa mnogo bratske i komšijske ljubavi. Podgorički muslimani su bili rođeni za sevdah i pesmu, od njih sam i naučila najviše pesama.

Ksenija je svojom nadahnutom i raskošnom interpretacijom svakako nadogradila ovu briljantnu pesmu i produžila joj vek. Ksenijino uživljavanje u pesmu je facinantno i neponovljivo.

- Snimila sam stotine izvornih pesama za fonoteku Radio Beograda, snimila sam i "Sejdefu", ali kako godine prolaze sve se više kajem što sam je snimila. Kad god čujem kako to Ksenija miluje, upitam se šta ja ovde imam da dodam - pričala je Merima Njegomir u Muzičkoj apoteci.

Ksenija Cicvarić je nekoliko puta snimala "Sejdefu". U Radio Beogradu postoje dva snimka, sa Carevcem iz 1962. i sa Miodragom Jašarevićem iz 1974. godine. Postoji i Ksenijin snimak za arhivu Radio-televizije Sarajevo i snimak iz 1981. godine uz orkestar Dragana Aleksandrića na LP-iju zagrebačkog Jugotona.

- "Sejdefa" je za neke etnomuzikologe sevdalinka, stara izvorna pesma. U stvari, "Sejdefa je, kao i sve moje pesme, pre svega gradska pesma. To je pesma za dušu i merak, za svaku priliku i atmosferu - govorila je ikona crnogorske pesme.

I Silvana Armenulić je 1967. godine uz ansambl Ace Stepića snimila veoma slušanu verziju "Sejdefe". U RTS-ovom serijalu "60 najlepših pesama" i Neda Ukraden se oprobala na "Sejdefi".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA