"Jablani se povijaju": Pesma nad pesmama Ilidžanskog festivala

Asocijacija bosanskohercegovačkih muzičra pokrenula je festival pod radnim nazivom Festival narodnih pjesama i igara "Ilidža". Ilidžanski festivaj je do današjeg dana ostao njprestižniji i najpopularniji festival narodne muzike na prostorima bivše Jugoslavije.

  • 2

Ovo je pobednička pesma Festivala narodne muzike "Ilidža" 1964. Doduše, Ilidžanski festival je zvanično počeo 1963, ali nije bio takmičarskog karaktera. Bio je to humanitarni skup podrške postradalima u zemljotresu u Skoplju.

"Jablani se povijaju,

kao da mi tajne znaju

što mi srce željom more,

pa provodim cijele noći,

pod jablanom tugujući,

čekam zrake rujne zore.

Haj, moj jablane, srce vene,

zbog djevojke iz mahale,

Esme majkine.

Crne kose raspletene,

medne usne neljubljene,

bujne grudi, želja živa,

stasa vitka i visoka,

dva vatrena crna oka

gdje se za me tajna skriva.

Haj, to je ona, ljubav moja,

za kojom me želja mori,

srce izgori.

Za me' nema mira više,

jarani se oženiše,

svaki svoje zlato ljubi,

samo moje srce pati,

ah, da ti je Esmo znati

gdje se moja mladost gubi.

Haj, Esmo dušo, ljubav daj mi,

da sa srca tugu skinem

il' da umirem."

(Rade Jovanović)

Asocijacija bosanskohercegovačkih muzičra pokrenula je festival pod radnim nazivom Festival narodnih pjesama i igara "Ilidža". Ilidžanski festivaj je do današjeg dana ostao njprestižniji i najpopularniji festival narodne muzike na prostorima bivše Jugoslavije.

Na prvoj takmičarskoj Ilidži 1964. godine u finale su se plasirale još tri pesme. Zaim Imamović je nastupio sa svojom autorskom kompozicijom "Pokraj Jajca teče voda Pliva". Nada Mamula je pevala pesmu Radeta Jovanovića "Još ove noći". Duet Aleksandar Sarievski - Nikola Badev pevao je pesmu "Pesna za Skopje" u čast postradalih u stravičnom zemljotresu.

Vrelo Bosne zapenušalo se od nekih novih sevdalinki i od pevačkog nadmetanja Zaima, Safeta, Nade, Sarievskog. Safet Isović je samo potvrdio status nadolazeće zvezde i najatraktivnijeg tumača sevdaha.

- Prva kaseta sa koje sam počeo da slušam muziku bila je Safetova. I baš na toj kaseti bila je i pesma "Jablani se povijaju" sa kojom je Safet zacementirao standarde pevanja, i radijske i estradne. Tada sam prvi put percipirao kako moćno zvuči Safetov glas i od tada sam počeo da upijam sevdah.

- Iako mi prijaju poređenja sa Safetom, svi mi ostali možemo samo da pričamo koliko smo se približili velikom Saji - kaže Jovan Mihaljica, jedan od najboljih sevdalija iz Srbije i pevač joji je snimio "Jablani se povijaju" u RTS-ovom serijalu "60 najlepših pesama".

"Jablani se povijaju" proglašena je od strane stručnog žirija za pesmu nad pesmama, odnosno najbolju pesmu u šest decenija dugoj tradiciji Ilidžanskog festivala. Safet je nekoliko puta snimio ovu pesmu, i to sa ansamblima Radojke Živković, Dževada Šabanagića, Omera Pobrića i uz Narodni ansambl Radio-televizije Sarajevo. Legendarnu pesmu ovekovečili su i Raša Pavlović, Jovan Mihaljica, Ringo Hamidović...

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cane

    4. oktobar 2022 | 09:01

    Legenda. Odlican tekst. Treba se zalagati da i mi u Srbiji gledamo na TV prenose festivala na Ilidzi.

  • JS

    4. oktobar 2022 | 19:16

    Koliko je samo antologijskih pesama, otpevano na "Iliđa" fesrivalima. Nezaboravni "Jablani..", pesme, pevači koji su se prvi put pojavili na sceni, postali legende jugoslovenske sevdalinke i narodnih pesama. Trebalo bi to ponovo prikazivati. Potrebna nam je dobra muzika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA