Vreme čitanja: oko 2 min.

Poslednji album Safeta i Buce: Sećanje na "Dva jarana"

Vreme čitanja: oko 2 min.

- Kada sam Buci Jovanoviću pokazao stihove pesme "Dva jarana", pozvao me telefonom i primetio da mu miriše na novu sevdalinku - priseća se Milorad

  • 0
Muzička apoteka Safet Isović

Foto: Promo

4. maja 1987. produkcija "Jugodisk" iz Beograda objavila je album sa osam pesama Safeta Isovića. Bio je to poslednji album legendarnog Saje koji je snimljen i objavljen u Srbiji.

"Opet smo, jarane, poslednji gosti

u staroj krčmi ti i ja,

nek' violina jecaj struna

bolnoj nam duši utjehu da.

Dok s nama noćas tuguju sati

i bezbroj želja u nama vri,

ima li nade da nam se vrati

sanak što davno snivasmo mi.

U dugom nizu prolaze dani,

mladosi naše bledi sjaj,

k'o kasni melem na ljutoj rani,

Cigane druže, pjesmu nam daj!

On sa svojom, ja sa svojom tugom

proćićemo kroz svitanje sivo,

al' pamtiću da sam s vjernim drugom

izgubljenu ljubav oplakiv'o."

(Buca Jovanović - Milorad Marinković)

- Kada sam Buci Jovanoviću pokazao stihove pesme "Dva jarana", pozvao me telefonom i primetio da mu miriše na novu sevdalinku. Tek što smo završili razgovor, opet me zove Buca i kaže: "Za devetnaest minuta da si kod mene."

- Pokucam, uđem unutra, a Safet Isović kod Buce, vežbaju moju pesmu. U svom oduševljenju izustih: "Buco, u ovoj šumi od života sve je teže slavuja naći." Nisam tada ni bio svestan da je veliki Safet snimio svoju oproštajnu ploču, i to sa mojom pesmom kao vodećom. Nažalost, bio je to i poslednji album Buce Jovanovića - priseća se Milorad Marinković, pisac pesme "Dva jarana".

Na Safetovom poslednjem albumu snimljenom uz ansambl Budimira Buce Jovanovića nalazi se osam pesama: "Dva jarana", "Žena sa očima plavim", "Uzdaj se u mene", "Ne pitaj me majko", "Danas jedna, sutra druga", "Cako, Cakana", "Jedna čerga", "Tuđe ruke, tuđe usne".

- Imao sam i tu tužnu privulegiju da snimim poslednje što je Buca Jovanović komponovao i poslednje što je Safet Isović snimio u Beogradu. Buca je znao da zakaže snimanje u osam uveče, a da počnemo ujutru u pola pet.

- Nosio je sa sobom olovku i gumicu, pa je, dok muzičari vežbaju, dopisivao neke nove note. Ja sam znao i da spavam u režiji dok Buca ne završi svoje probe - priča Aca Radojičić, legendarni tonski snimatelj i "insajder" najlepših trenutaka narodnjačke diskografije.

Iako nijedna pesma sa poslednjeg ostvarenja Buce i Safeta nije hit u nekom tezgaroškom smislu, ceo album je vrhunac Bucinih kompozitorskih i aranžerskih vijuga i Safetovog pevanja i tumačenja prave narodne pesme.

- Radio Beograd je priredio doček Safetu na Železničkoj stanici u Beogradu i uključio ga uživo u emisiju za naše zemljake u inostranstvu. Buca je baš slavio kad smo snimali, pa smo se počastili kao da smo znali da se više nećemo sresti.

- Bože, kad se samo setim te atmosfere, tih oblaka duvanskog dima... Kad je dim pretio da me uguši, prepustio sam miksetu asistentu. Buca je već bio teško bolestan, a unosio se u svaki ton do fanatične perfekcije. Posle samo par meseci Buca je preminuo, a posle par godina počeo je raspad Jugoslavije.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA