Ko je kum "Rokera s Moravu": Kako su "Pevači iz Krivog potoka" postali bend i brend

Bio je to bunt protiv iskvarenog folka i posustalog roka u našem muzičkom prostoru

  • 1
Muzička apoteka Rokeri s Moravu

Foto: Promo

"Nemo da si taki tato!

Nemo da si taka mamo!

Ne grdite svog jedinca,

svog mezimca.

Nemo da ste taki roditelji!

Ne grešajte dušu!

Pa, zar niki ne mož da svati

da vi dete pati!

Ti se mamo bakćeš

s pernatu živinu,

a ne posvećuješ pažnju

svom jedinom sinu!

Naš mali Miloica,

nemiran ki čigra,

mlogo vole, mlogo vole

s prasci da se sigra!

Op cvrc, grok, grok,

šumadijski rok,

od đuskanje Miloicu

strefio je šok!"

(Boris Bizetić)

Od "Malog Miloice" počela je istorija "Rokera s Moravu". Kad se 1977. godine pojavila singlica u izdanju produkcije "Beograddisk" sa pesmama potpisanim pseudonimom "Veljko B. Užičanin", teško da je i Boris Bizetić mogao da predvidi koliko će uzburkati jugoslovensku diskografiju.

- Bio je to bunt protiv iskvarenog folka i posustalog roka u našem muzičkom prostoru. Naše parodije su bile tkane od pobune protiv ispraznih i priglupih tekstova i pokradenih muzičkih fraza, a "iskvareni jezik", ma koliko to danas izgledalo čudno, bio je i svojevrsno čuvanje naših dijalektskih govora, potiskivanih u našoj štampanoj reči - pričao je Boris Bizetić u radio izdanju Muzičke apoteke.

- Bila je to i sjajna prilika da se poigram sa našim mentalitetima, zdravim humorom i izgovorima. Pri tome sam imao svest da ne treba ništa posebno da izmišljam - u vlastitom jeziku i okolini se nalazi sve što nam treba. Možda je zato Igor Mandić i napisao da "Rokeri s Moravu" pljuju s ljubavlju. E, to je zbilja veliki kompliment.

Malo je poznato da je Boris Bizetić tri godine pre "Rokera s Moravu" objavio singlicu za produkciju Diskos sa pesmama "Milka" i "Milojko".

- Bila je to prethodnica "Rokera s Moravu" u vidu "Grupe pevača iz Krivog potoka". 1974. godine, u jeku moje saradnje sa Mišom Markovićem, snimio sam "Milku" i "Milojka". Ovi iz Diskosa objave singlicu, štampaju 30.000 i prodaju tiraž.

- Kad je cenzorska komisija oporezovala "Milku" i "Milojka" kao šund, Diskos je prestao sa objavljivanjem. Sa te singlice Minimaks je iskoristio ono "ić, ić, ić, ić, joj, joj, joj, joj" i ubacio u špicu svojih "Viceva bez veze" u emisiji "Tup-tup".

Na poleđini Borisove prve ploče sa "Grupom pevača iz krivog potoka" Minimaks je zapisao, nešto u vidu recenzije: "Čovek može da dobije platu, grip, batine, povišicu, struju, vodu u kolenu, dete, sunčanicu, srčani udar... Ali, tek sad, kad je dobio Milku i Milojka, savremeni čovek je zaista srećan i može bezbrižno da očekuje srećnije sutra i prekosutra. Ova ploča je jedinstvena: mogu da je slušaju i nepismeni."

Tri godine posle izlaska ploče sa "Pevačima iz Krivog potoka", na inicijativu legendarnog tonskog snimatelja Ace Radojičića, kvartet sa šajkačom (Boris Bizetić, Zvonko Milenković, Bane Anđelović i Branko Janković) postaje bend, a ubrzo i brend - "Rokeri s Moravu".

- Negde na Čukarici, u tadašnjem Domu društvenih organizacija, Studio B je otvorio studio za snimanje muzike. U tom studiju smo snimali "Malog Miloicu". Kad smo obavili posao, okupili smo se na preslušavanju - seća se Aca Radojičić.

- Peslušavajući sve te Borisove kreativne ludorije, zaparao mi je uši stih "Op cvrc, grok, šumadijski rok". U momentu sam predložio Borisu da se nazovu "Rokeri s Moravu". Bane je pao pod sto od smeha, čak je i Boris počeo da se smeje kao lud. Samo je izustio: "Prihvaćeno, ti si naš kum!"

Tako je legendarni tonski snimatelj postao kum "Rokera S Moravu".

I Boris Bizetić je svog kuma Acu Radojičića krstio raznim titulama. Na omotima ploča potpisivao ga je kao "ton magistar u dvoknalizacionu stereofiniju".

- Imao sam retku privulegiju da se družim sa Borisom, da budemo i porodični prijatelji. Kad god je pripremao ploču, radne snimke je davao meni na mišljenje. Boris je verovao mom osećaju.

- Bio sam oduševljen Borisovim autorskim vijugama i muzikalnošću. Boris je za te svoje parodije angažovao dirigente i simfinijske orkestre. I danas se pitam: šta bi bilo sa svim tim pesmama da su rađene sa ozbiljnim tekstovima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • blingaro

    8. oktobar 2022 | 07:58

    Neka neko proba da napiše ovako neozbiljne tekstove, ali da imaju smisla, pa će videti kolio je to zahtevno. Boris je jedan genijalac. To je dokazao radeći zabavnu muziku, mada ni u narodnoj nije zaostajao. Ima li koga da mu danas stane na crtu? On je jedna multi talentovana osoba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA