Bila je "ženski Cune" i "prvi kafanski glas Jugoslavije": I to je Merima Njegomir

- Bije me glas da pevam sve živo. Ima u tome iistine, ima i debelog razloga. Kad sam počinjala, podrazumevalo se i da pevač u kafani sa tri astala zna da peva starogradske, romanse, šlagere, ciganske, makedonske, šumadijske, sevdah - pričala je legendarna Merima

  • 2

20. novembra 2021. godine preminula je Merima Njegomir. Ovo je sećanje na njen poslednji nastup u Muzičkoj apoteci.

 

"A što ti je mila kćeri

jelek raskopčan,

s kime si se zavarala,

ubio te dan.

Ne karaj me, majko mila,

san je tome kriv,

mladost bujna lako vara

i osećaj živ.

Zaspala sam tiho, mirno,

buran beše san,

na grud'ma mi pršte jelek

slabo izatkan.

Il' me ljubi il' ostavi,

da ja mirno spim,

poludeću, iskopneću,

ne igraj se s tim."

(narodna)

- Bije me glas da pevam sve živo. Ima u tome iistine, ima i debelog razloga. Kad sam počinjala, podrazumevalo se i da pevač u kafani sa tri astala zna da peva starogradske, romanse, šlagere, ciganske, makedonske, šumadijske, sevdah - pričala je legendarna Merima.

- I ja sam bila kafanski pevač, tako sam i počela.

Kad se malo pročulo za mene, neki su primetili - evo je ženski Cune! Imala sam tu sreću da mi na prvom solističkim koncertu u Domu sindikata upravo Cune bude gost. Kad se danas kaže kafana, to ima uglavnom negativnu konotaciju: pevaljka u krilo, srča do kolena, dim na kriške.

- Pevati u kafani pre pola veka, podrazumevalo je pevača sa velikim slovom "P". Ja sam, primera radi, pevala u "Romanitaru" sa Stanišom Stošićem, Živanom Milićem i Ivanom Pandurović, Zvonko Bogdan je dominirao u "Unionu", Mile Bogdanović u "Palasu", Dara Ružić i Beti Đorđević u "Jugoslaviji", Aca Trandafilović negde na Čuburi, a tek "Skadarlija"...

Malo je poznato da je Merima Njegomir i pre snimanja prve ploče bila ovenčana jednom laskavom titulom. 1977. godine u Nišu je održano takmičenje za "Prvi kafanski glas Jugoslavije".

- Kad mi je direktor "Vojvodina koncerta" predložio da se takmičim, oberučke sam prihvatila. I tada su bile u trendu brze i efektne pesme, a ja sam pevala "A što ti je mila kćeri".

- Ta pobeda je iznenadila i mene i neke starije kolege, a oduševila moje ukućane. Još čuvam veliku kristalnu vazu na kojoj je ugravirano moje ime: "Prvi kafanski glas Jugoslavije - Merima Kurtiš".

Svojim sopranom i visinama neuhvatljivim za mnoge kolege nadogradila je delo Danice Obrenić, Anđelije Milić, Radmile Dimić, Ksenije Cicvarić i ostalih legendarnih radio pevača. Merima je izuzetak od pravila da vrhunski radio pevač ne može da bude komercijalan u diskografiji. Komercijalnost se kod narodnjaka ne meri samo brojem prodatih ploča i lajkova na Jutjubu, nego i trajanjem i onarođenošću pesme.

- I posle svega mogu da kažem da sam ostavila traga i u interpretaciji i u očuvanju naše tradicionalne narodne pesme. Organizovala sam koncerte narodne muzike sa simfonijskim orkestrom i horom, želeći da dodatno oplemenim naše folk blago.

- Mislim da sam uspela da pokažem da nasa narodna muzika može da ide ruku pod ruku sa velikim solo numerama svetskih muzičkih klasika. "Magla padnala v dolina", "Gde si dušo, gde si rano", "Stojanke bela Vranjanke", "Ako će se ženis", "Kraj tanana šadrvana" i mnogi drugi besiri našeg folka mogu da se izvode na svim svetskim scenama. Te pesme imaju emociju, koju, ubeđena sam, nemaju daleko izvikanije pesme iz belog sveta.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    21. novembar 2022 | 11:21

    Bravo za Gorana i redakciju.Još jedna divna priča o izvanrednoj pevačici .Sa Merimom sam radio koncerte i svadbe. Na jednoj svadbi u hotelu Taš u Beogradu Merima me je zamolila da za kratko odsustvuje sa svadbe. Kada sam joj rekao da može i pitao gde ide, ona mi je rekla da ide da podoji bebu. Orkestar i ja smo se slatko i od srca nasmejali. Ja sam nastavio da pevam a Merima je došla posle sat vremena sva srećna i puna zahvalnosti prema nama svima. Odradili smo svadbu i ostao je jedan lep humani doživljaj. Merima legendo o tvojim glasovnim kvalitetima i lepim pesmama ne treba trošiti reći. Laka ti crna zemlja i neka te anđeli čuvaju.

  • Др

    21. novembar 2022 | 08:31

    Неће бити кафански глас! Она , Гоца Стојичевић и Асим Бркан су крајем седамдесетих победили на такмичењу у организацији Радио телевизије Београд, пред еминентним , стручним музичким жиријем, тако да је то неупоредиво са данашњим " звездама" којима је у жирију ЈК, која нема везе с певањем

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA