Betula o pesmama koje je dao kolegama: "Nikome nisam naplatio pesmu, niti se tužakam zbog autorskih prava"

Ovaj okoreli narodnjak i nekrunisani kralj šatri pisao je i komponovao pesme koje su oduševljavale i naše najveće šansonjere.

  • 0

"Kao dete odveli me

u daleki svet,

al' sam ipak zapamtio kuću,

beli bagrem i crveni cvet.

Majko, pusti mene da ja idem kući

i da živim život pevajući,

da ne gledam tuđeg sveta sjaj,

tamo gde sam rođen

da dočekam kraj.

Kraj bagrema prva ljubav

i poljubac njen,

a cvetić joj kosu okitio,

mani zlato kad sam odvojen.

Sanjam selo, društvo moje,

čekaju me svi,

i voljenu kraj bagrema belog,

suncu šapće: dragog ljubi mi!"

(Slobodan Betulić Betula)

"Majko, pustti mene da ja idem kući" je tipičan Betulin narodnjak u šumadijskom ruhu, poletna lirska dvojčica koja diže iz mrtvih naše ljude u rasejanju.

- Otkad sam počeo da komponujem, retko snimam pesme drugih autora. Na jednom od brojnih nastupa sa Betulom, čuo sam kako sa grupom pevača peva pesmu "Majko, pusti mene da ja idem kući". Sećam se, poče i publika da peva, ja se setih moje majke i počeh plakati.

- Betuli je bilo dovolljno da me pogleda i da shvati koliko mi se svidela. Pesmu mi je poklonio, a ja sam je snimio i doneo kao da je moja. Na tom albumu sam snimio i još jednu prelepu Betulinu pesmu "Hej, đul bašto" - kaže Nedeljko Bilkić.

Betulini klasični narodnjaci pobeđivali su na najprestižnijim festivalima narodne muzike: "Moralo je biti prvi put" - Vera Matović na "Mesamu", "Dika sa Rudnika" - Era Ojdanić na "Šumadijskom saboru", "Vekovima žubori Morava" - Milan Babić na "Moravskim biserima", "Majko, pusti mene da ja idem kući" - Nedeljko Bilkić na festivalu "Mlava peva julu".

Pisao je Betula muziku i za legendarni seriju Siniše Pavića "Srećni ljudi". Kad se Juga u krvi raspadala i kad je kutija šibica vredela pet milijardi bezvrednih šuški, Betula je napisao šlagere ("O, Keti, Katarina", "Ne čeznem za bogatstvom") koji nas vraćaju pravim porodičnim vrednostima.

- Nije lako uskladiti istinu života i potrebu da se dopadneš publici. Hteli - ne hteli, svi smo mi pomalo foliranti, neko više, neko manje - ističe Betula.

- Koliko god se trudiš da budeš pošten, život te išamara i shvatiš da na ovom svetu nema pravde. Bogu hvala, mnogi su prepoznali tu istinu života i u ovoj seriji i u mojim pesmama, a samo ja znam koliko tu ima i foliranja.

Ovaj okoreli narodnjak i nekrunisani kralj šatri pisao je i komponovao pesme koje su oduševljavale i naše najveće šansonjere.

- 90-ih godina prošlog veka, dok sam na RTS-u radio "Čašu vode sa izvora", zavoleo sam i naše šlageraše, naročito Žarka Dančua i Dragana Stojnića. Žarko mi je govorio da čivam grlo i tog pesnika u meni od kvarenja u kafani.

- Kad sam mu otpevušio "Ninu", uputio me je Draganu Stojniću. Na moju žalost, Stojnić je bio na odlasku. Ja mu pevušim, a on mi kroz plač reče: "E, moj Betula, što mi je ne donese dok sam bio živ."

I Betulina autobiografska pesma ”Imam dosta prijatelja koji me ne vole" bila je namenjena Oliveru Dragojeviću.

- Oliver me za sva vremena kupio pesmom "Rekli su mi najgore o tebi". Obožavao sam taj njegov pesak u glasu, plakao sam dok mi je pevao. A onda smo se pobili zbog politike, ja mu ne dadnem pesmu, pa je snimih sam uz podršku legendarnog aranžera Dragana Kneževića. Kad je čuo "Imam dosta prijatelja koji me ne vole", oduševio se i rekao mi: "Au, seljak, al' si napravio dobru pesmu." Uradio mi je aranžman i prodicirao me da je donesem baš onako šlagesrki.

- I moj prvi ubitačni sentiš "Nemoj da mi sina miluješ po kosi" bio je namenjen Kvaki, ali se pobismo oko nekih devojka pa je snimih ja. Kasnije je i Šako Polumenta snimio tu pesmu u nekom svom fazonu, i to bez pitanja. I Gojko Eftoski je sa "Južnim vetrom" presnimio "Imam dosta prijatelja", samo pod naslovom "Zar to tako treba".

Iako je najviše pesama snimio u prošlom veku, Betula i dalje neumorno piše i komponuje i za sebe i za druge. Jedan je od retkih tekstopisaca i kompozitora koji nikad nikom nije naplatio pesmu.

- Neke moje kolege se danas više motaju kod advokata i sudija nego na veseljima i u studiju. Došlo neko ludo vreme u kome sami autori zabranjuju pevačima da pevaju njihove pesme i voditeljima da ih puštaju u emisijama!? Kad pobegne milost iz čoveka, onda zavlada pohlepa.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA