SRPSKA SIRENA: Ova devojka može da ostane pod vodom duže od 6 minuta! (FOTO) (VIDEO)

Nišlijka Ljubica Trutić bavi se ronjenjem na dah, a trenutni rekord joj je šest minuta i 17 sekundi u vremenskom merenju, dok je najviše bez kiseonika zaronila do 42 metra dubine

  • 8

Mlada Nišlijka Ljubica Trutić (19) je naizgled sasvim obična devojka, studentkinja stomatologije. Međutim, ono što je izdvaja od ostalih devojaka njenog uzrasta je to što je ona srpska rekorderka u ronjenju na dah, a pod vodom može da ostane duže od šest minuta!

Zbog toga, a i zbog svog atraktivnog izgleda, Ljubica apsolutno zaslužuje nadimak "Srpska sirena", jer voda je za nju prirodno okruženje.

ŠESTA NA SVETU

Ona je nedavno na Svetskom prvenstvu zauzela šesto mesto s vremenom 6,17 minuta u statičkom ronjenu. Njena želja je da jednog dana postavi svetski rekord koji sada iznosi devet minuta i dve sekunde.

- Na tom Svetskom prvenstvu, koje je bilo u Beogradu, sam postavila rekorde i u dužinskom, odnosno dinamičkom ronjenu, pa tako sad s perajima ronim 192 metra, a bez peraja 127 metara - kaže Ljubica za Telegraf.

Ona objašnjava koje sve discipline postoje u ovom lepom, ali opasnom sportu.

- Ronjenje na dah se deli na bazensko i dubinsko. Bazensko se sprovodi, kao što sama reč kaže u bazenu i tu ima dve discipline, statičko ronjenje u kome takmičar pluta sa licem u vodi i meri se vreme koje može da ostane pod vodom, i dinamičko ronjenje sa i bez peraja.

- Tu se meri dužina koju može takmičar da preroni u bazenu s jednim udahom vazduha, a trenutni svetski rekord za žene je 234 metra s perajima - kaže Trutićeva.

ZARONILA DO 42 METRA DUBINE

Lepa Nišlijka se oprobala i u dubinskom ronjenju koje se sprovodi samo na morima.

- Za sada mi je rekord 42 metra sa perajima. Do te dubine sam se spustila, ali trenutno se ne bavim time, jer nema baš uslova. Ali planiram da i to uvrstim u svoj repertoar, jer sledeće godine će biti timsko Svetsko prvenstvo na Sardiniji, gde će biti dve bazenske discipline i dubinska - objašnjava Ljubica.

PADALA U NESVEST VIŠE PUTA

Ona kaže da ovaj sport može da bude veoma opasan kada se radi o dubinskom ronjenu, mada i na bazenu nije toliko bezazleno, jer može doći do komplikacija.

- Nekoliko puta sam izgubila svest tokom ronjenja u bazenu, ali to je normalno, dešava se često na takmičenjima. Želiš da napraviš što bolje vreme i onda mozak ostane bez kiseonika i onesvestiš se. Na sreću, uz nas su uvek po dvojica ronilaca koji brinu o nama - kaže srpska sirena i dodaje:

-Dubinsko ronjenje je mnogo opasnije, jer može doći do fatalnih posledica. Pre 20 dana jedan momak na Bahamima je poginuo jer su mu pukle alveole u plućima kada je stigao do 72 metra. Osnovno pravilo je da moraš da slušaš svoje telo - kaže Ljubica.

Evo kako to naša sirena radi u bazenu:

Ljubica je student stomatologije u Nišu i svoje obaveze na fakultetu usklađuje s trenizima, ali ističe da je teško baviti se ronjenjem na dah, jer je u pitanju skup sport.

- Ronjenje treniram tri puta nedeljno, ali zato u ostalim danima radim na kondiciji, idem na kros fit, u teretanu, trčim dosta... Ovde nije važno samo ronjenje, već i fizička sprema, jer što ti je puls slabiji, to imaš više vazduha - objašnjava Ljubica i ističe:

- Na žalost, nemam sponzora za ovaj sport, sve plaćam sama - i takmičenja i opremu koja je jako skupa, ali nadam se da će neko prepoznati moju želju i trud da budem najbolja na svetu i da će pomoći malo.

- Želim da postanem šampionka sveta i rekorderka, ali ima vremena za mene. Tek tri godine treniram ovaj sport i uvek sam najmlađa na takmičenjima. Devojke su uglavnom između 25 i 35 godina. Moje vreme tek dolazi - poručuje Ljubica Trutić.

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA