≫ 

Ostali smo bez velikog čoveka: Kolege i saradnici se opraštaju od Bokija Miloševića

Mnogobrojni saradnici i prijatelji sa žaljenjem su prihvatili vest da je preminuo Boki Milošević

  • 4
Boki Milošević preminuo je u 87. godini, Foto: ATA Images

Jedan od najboljih klarinetista svih vremena kod nas, Božidar Boki Milošević, preminuo je 15. aprila u večernjim satima, u bolnici u Beogradu, u 87. godini života.

Članovi Bokijeve porodice na društvenim mrežama podelili su da voljeni Boki više nije sa njima, a sada se od Miloševića opraštaju i prijatelji i saradnici sa estrade.

- Bokijevim odlaskom ostali smo bez velikog umetnika, čoveka, koji je bio sinomim za kvalitet. Punih 15 godina bio je deo naše produkcije, deo Granda, zajedno smo radili, stvarali... Ostaće mi u najlepšem sećanju! Porodici i prijateljina moje najiskrenije saučešće - kaže Saša Popović za Telegraf.

Saša Popović, Foto: Marko Jovanović

Trubač Dejan Petrović tužan je zbog odlaska Bokija Miloševića.

- Milošević je bio gost na jednom od mojih koncerata i tada sam pomislio da vredi što se uopšte bavim muzikom kada takav majstor deli scenu sa mojim orkestrom. Njegova karijera je obeležila poslednjih 50 godina umetničkog stvaranja u oblasti narodne muzike kod nas. Bio je autor čije je delo obeležilo epohu - kaže Petrović.

Dejan Petrović, Foto: Milena Đorđević

Od Bokija se oprostila i jedna od njegovih višedecenijskih prijateljica, Merima Njegomir.

- Boki je bio moj prijatelj i jako mi je žao što sve ovako završilo. On je bio jako vredan čovek koji je svako jutro ustajao u 6:30 i vežbao klarinet pola sata. Čak i kada je bio na vrhuncu karijere nije odustajao od te rutine. Svojim radom, posvećenjošću muzici, obeležio je epohu. Unapredio je Narodni orkestar RTS-a revolucionarnim uvođenjem nekoliko istrumenata u taj sastav. Bokijeve ćerke Tijana i Ksenija su vrhunski istrumentalisti Beogradske filharmonije - kaže Merima.

Merima Njegomir, Foto : Telegraf

Milošević je bio šef Narodnog orkestra RTS-a, profesor Muzičke škole "Josip Slavenski" i član Beogradske filharmonije. Rođen je u Prokuplju 1931. godine, a muzikom je počeo da se bavi od 1950. godine, kada je zahvaljujući čuvenom violinisti Vlastimiru Pavloviću Carevcu počeo da svira u orkestru Radio Beograda. Diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Brun Bruna.

Boki je iza sebe ostavio četvoro dece, od kojih se troje uspešno bave muzikom. Sin Milan takođe je klarinetista i živi u Vankuveru, a ćerke Ksenija i Tijana su koncertmajstori Beogradske filharmonije.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA