≫ 

Vlada Makedonije podigla spomenik kraljici romske muzike Esmi Redžepovoj, njen usvojeni sin se oglasio i otkrio ko je njega sprečio da to učini (FOTO)

- "Ko si ti da bilo šta praviš? Mi smo Redžepovi, ti si Atanasov i nemaš nikakvo pravo na ništa." Brutalno sam bio gurnut na stranu - rekao je Atanasov i kao dokaz da je on podmirio troškove sahrane Esme, novinarima televizije "Sitel" je dostavio sve fakture

  • 6
Esma Redžepova, Foto: Wikipedia/Arbenllapashticaaa

Dve godine nakon smrti kraljice romske pesme Esme Redžepove Teodosijevske njeno večno počivalište u Aleji velikana na gradskom groblju Butel u Skoplju konačno je dobilo dostosjanstveno obeležje.

Kako niko od Esminih naslednika i njene mnogobrojne dece nisu uspeli da se dogovore ko će preuzeti brigu o njenom grobnom mestu, Vlada je tu ulogu preuzela na sebe i podigla joj spomenik.

Jedan od Esminih usvojenih sinova Simeon Atanasov nedavno je u izjavi za skopsku tekeviziju "Sitel" rekao da je odmah nakon njene smrti želeo da joj podigne spomenik, ali je u tome bio sprečen od unuka Esmine braće i sestara.

Spomenik Esmi Redžepovoj, Printskrin: Youtube/Сител Телевизија

- "Ko si ti da bilo šta praviš? Mi smo Redžepovi, ti si Atanasov i nemaš nikakvo pravo na ništa." Brutalno sam bio gurnut na stranu - rekao je Atanasov i kao dokaz da je on podmirio troškove sahrane Esme, novinarima televizije "Sitel" je dostavio sve fakture.

O nasleđu Esme Redžepove trenutno se vodi sudski spor. Ona je iza sebe ostavila dva testamenta. U prvom testamentu je napisala da svoju kuću, koja treba da bude Dom humanosti i Muzej muzike ostavlja državi, a u drugom testamentu navela je da autorska prava na njenu muziku ostavlja Simeonu Atanasovu. Oba testamenta osporavaju unuci Esmine braće i sestara, pa je spor i dalje na sudu.

Kuća Esme Redžepove, Printskrin: Youtube/Сител Телевизија

Kuća Esme Redžepove, Printskrin: Youtube/Сител Телевизија

Dok se čeka sudska razrešnica njena kuća, koja je obrasla u travu i korov, zvrji prazna. Iz nje je iznet nameštaj, sve vredne stvari i brojna Esmina priznanja i nagrade.

Esma Redžepova rođena je 8. avgusta 1943. godine u Skoplju, a preminula je 11. decembra 2016. godine.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boba

    9. decembar 2018 | 18:15

    Pocivaj u miru kraljice!nek se stide svi koje si odhranila!nista bolje nece doziviti.svaka cast makedonijo!

  • S. M.

    9. decembar 2018 | 18:34

    Licno sam imaopriliku da upznam Esmu i njenog Stevu. Svaka čast ovim humanim ljudima. Bog je video sta su činili za mnogo siročadi ili napustene dece.Laka im zemlja.

  • Daca

    9. decembar 2018 | 21:36

    Rodbina se lakta ko i uvek gurajući se medju decom, pa makar i usvojenom. Podrška za sina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA