≫ 

Petar Božović: Uskačem umesto Pece Ejdusa, koji je umro. On je zamenio Cigu Jerinića, koji je umro. Ja sam sledeći

- Šta mislite, da ću ja da preživim "Hasanaginicu"? Bogami... - rekao je Božović

  • 2

Glumac Petar Božović vraća se u nacionalni teatar ulogom u predstavi "Hasanaginica" Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića, u kojoj će igrati ulogu Ahmeda kojeg je igrao pokojni Predrag Ejdus.

- Tačno je. Ne znam koliko dugo nisam igrao u Narodnom pozorištu, a da ima tome o-ho-ho vremena, ima... ko zna koliko. Dolazim da igram tekst velikog Ljube Simovića, ulogu Ahmeda, a doći ćete da čujete šta Ahmed ima da vam kaže, a ima! Uskačem u ulogu Pece Ejdusa koji je umro. I on je uskočio umesto Cige Jerinića koji je umro. Ja sam sledeći da umrem - počeo je slavni Petar Božović.

Velikan srpskog glumišta, pokojni Predrag Ejdus, Foto: ATA Images

- Ništa me ne prekidajte... Šta mislite, da ću ja da preživim "Hasanaginicu"? Bogami... Al’ ću zaigrati Simovića. A i kad biste po Frojdu, po Jungu il ne znam kome, zavirili u mene, videli biste da sam se poželeo mirisa pozornice, pozorišta, proscenijuma... - rekao je.

Kako se priča ovo je ideja reditelja, kao i jedan od prvih poteza nove upravnice Ivane Vujić.

Već skoro 18 godina “Hasanaginica” se igra na kartu više, a na premijeri 30. decembra 2001. uz Vanju Ejdus u naslovnoj ulozi igrali su Marinko Madžgalj (Hasanaga), Radmila Živković (Majka Hasanagina), Aleksandar Srećković (Beg Pintorović), Ksenija Jovanović (Majka Pintorovića), Darko Tomović (Efendija Jusuf), Branislav - Ciga Jerinić (Ahmed), Nenad Stojmenović (Asker Suljo), Igor Đorđević (Asker Huso) i Stefan Kapičić (Musa).

Stoto izvođenje bilo je 2012. godine, a glumačku ekipu su činili Nenad Stojmenović kao Hasanaga, Vanja Ejdus u naslovnoj roli, zatim Radmila Živković (Majka Hasanagina), Aleksandar Srećković (Beg Pintorović), Ksenija Jovanović (Majka Pintorovića), Darko Tomović (Efendija Jusuf), Srboljub Milin (Ahmed), Ivan Ivanov (Asker Suljo), Bojan Krivokapić (Asker Huso) i Stefan Buzurović (Musa).

Usledile su i druge glumačke promene, odnosno uskakanja među kojima je i to da je Predrag Ejdus igrao Ahmeda.

Vanja Ejdus je za tu rolu dobila Sterijinu nagradu, a kritika je o toj predstavi, između ostalog, pisala:

""Hasanaginicu" je režirao Jagoš Marković, a kad on režira budite sigurni da će, uz svesrdnu pomoć glumaca, uzburkati vaše emocije. On, jednostavno, ne može drugačije", "Hasanaginica Vanje Ejdus izuzetno je glumačko ostvarenje", "Aleksandar Srećković je (…) verovatno najlepši monolog naše novije dramske književnosti (…) izgovorio u najboljoj tradiciji jednog Branka Pleše, kad dramski monolog postaje i muzika, i poezija, i mudrost", "Hasanaginu majku sigurno i zrelo na scenu donosi Radmila Živković (…) Efendija Jusuf odlično je scensko ostvarenje Darka Tomovića", "Ovo je neosporno uspeh za Narodno pozorište, a za reditelja uopštavanje sopstvene raznorodnosti i vidljiv put ka pravom izrazu".

Predstava i glumci poneli su i druga priznanja, a autorski tim uz reditelja i glumce čine i scenograf Boris Maksimović, kostimograf Bojana Nikitović, dramaturg Ivana Dimić, dok je za scenski govor bila zadužena dr Ljiljana Mrkić Popović.

VIDEO: Svetlana Bojković o Peci Ejdusu: Znali smo se još iz tinejdžerskih dana

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA