≫ 

Muzička apoteka: Lepota u službi prodaje! (VIDEO)

Poznati radio voditelj Goran Milošević pozabavio je ovom zaniljivom temom

  • 0

Ono što najbolje prodaje ploču (odnosno "cd") i novine u rijaliti Srbiji (zemlji voajera) je - žena i ništa na ženi. Zapravo, u sveopštoj digitalizaciji sve se više gubi trag nosača zvuka.

U redovima i pesmama koje slede, pozabavićemo se omotima malih i velikih gramofonskih ploča i uticajem lepote pevača na tiraž.

Antički mudraci suštinu lepote vide u simetriji i harmoniji. Bora Spužić Kvaka, svakako, nije oličenje apolonske lepote. Mnoge današnje "fensice" uplašile bi se njegove pojave. "Bata Kvale", onako hrom i večito upaljenih očiju, šetao je brojne lepotice i bio jedan od najtiražnijih i najpopularnijuh narodnjaka svog doba.

O relativnosti stajlinga i lepote govori mudrolija Kvakinog tasta, koji je, kad ga je prvi put video uživo, rekao: "Ljudi, nisam znao da tako ružan čovek može ovako lepo da izgleda."

Jos jedan pevač deluje zastrašujuće - Ranko Stojanić Soro. Sa ovakvim omotom, u 21. veku, teško da bi se naprodavao ploča. Srećom po gorepomenutog, snimao je u doba kad se muzika slušala i kad je glavni medij za promociju narodnjaka bio radio.

Pesma "Krčma stara, krčmarica mlada" pobedila je interpretatora. Hašim Kučuk Hoki je jedan od prvih čupavaca u narodnoj muzici. Prodao je milione ploča, ne zbog preteranih glasovnih mogućnosti, već zbog imidža pustolovnog ženskaroša koji svoje streljajuće oči krije ispod zatamljenih stakala.

Olivera Katarina se nije uklapala ni u klasične zabavnjake ni u klasične narodnjake, a voleli su je ljubitelji i jedne i druge vrste muzike. Pevala je sve živo, od hebrejsko-španskih do tamburaško-trubačkih pesama. Glumcima se uvek verovalo, zar ne.

Mnogi  narodnjaci pridodavali su svom imenu i prezimenu - nadimak, i to najčešće onaj zavičajni. Mladen Petrović Kosmajac je bio veoma tiražan pevač, naročito kada na omotu ploče "pojuri" devojku koja neodoljivo podseća na Cecu Bojković.

Milanče Radosavljević je stidljivo ušao u diskografsko-estradne vode. Pogledajte taj stidljivi osmeh "nevinašceta" na Milančetovoj prvoj ploči. Koliko god bio skroman i povučen, Milanče je uvek prodavao sve svoje tiraže. Milančetovih ploča nije bilo na rasprodaji. Pravo malo  bogatstvo vredele su njegove ploče inflatornih 90-ih godina prošlog veka.

Ploča sa pesmom "Sandokan", u muzičkoj režiji Radoja Mitrovića  Barajevca, bila je jedna od najprodavanijih svih vremena u produkciji "Diskos".

Legendarni tekstopisac i estradni mag Miodrag Z. Ilić, došao je na ideju da "skine" sliku glumca sa naslovnice "TV Novosti", iz istoimene legendarne serije, da nabrzinu sklepa ljubavnu priču domoroca i ćerke kolonizatora... Kad se ploča pojavila red je bio od Slavije do Beograđanke.

Roki je svoju ličnu kartu "Ranila me jedna žena" snimio baš na ovoj ploči. A šta vidimo na omotu? Ja vidim Rokija kako je dopratio  "starojka" do poljskog  nužnika, čeka ga da završi nuždu, pa da se vrati da mu peva.

A kakvi su bili omoti na prvim pločama zagrebačkog Jugotona? Kao što vidite, bez slike pevača! Gola ploča u malo kartona. Jer, pevač je tu da peva, a nije glumac da se slika, razmisljali su producenti 50-ih godina prošlog  veka.

I najzad, veličanstvena Silvana! Lepotica tuznog pogleda postala je ekstremno popularna zbog pesama koje je pevala u kultnoj seriji "Ljubav na seoski način".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA