≫ 

"On je zadužio ovaj narod": Radoš Bajić pretužan zbog smrti velikana Miše Janketića

Miša Janketić preminuo je u sredu 15. maja u Beogradu, 9 dana pred svoj 81. rođendan

  • 2

Reditelj i glumac Radoš Bajić ne može da sakrije bol zbog odlaska velikana srpskog glumišta Mihaila Miše Janketića.

- Čak i kad je prirodni vodotok života - odlazak tako velikih ljudi koji su zadužili svoj narod , je uvek bolan. Miša Janketić je bio uistinu veliki i jedinstven. Kao umetnik i kao čovek bio je uzor mnigima - pa i meni. Poslednji put smo sarađivali kada je odigrao brljantnu ulogu starog profesora u Šifri Despot. Izražavam duboko saučešće njegovoj porodici - rekao je Bajić koji je sa Mišom poslednji put sarađivao na seriji "Šifra Despot" prošle godine, piše Blic.

Podsetimo, Miša Janketić preminuo je u sredu 15. maja u Beogradu, 9 dana pred svoj 81. rođendan.

Rođen je 24. maja 1938. godine u Novom Sadu. Gimnaziju je završio u Beogradu. Upisao je studije književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ali je posle tri godine, 1958. postao student glume na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju.

Mihailo Misa Janketic Mihailo Misa Janketic, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U raskošno bogatoj karijeri odigrao je preko stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom Jugoslovenskom dramskom.

Ogroman trag ostavio je i na filmu, televiziji i radiju. Dobitnik je svih najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja, Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade, Nagrade „Pavle Vujisić“ za životno delo.

Prvu ulogu na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta odigrao je u predstavi Ričard III 1961. Član ansambla JDP-a bio je od 1962. do 1998. godine. U tom periodu ostvario je preko šezdeset uloga. Poslednju premijeru Miša Janketić je imao na sedamdesetogodišnjicu Jugoslovenskog dramskog pozorišta u predstavi Kralj Betajnove igrajući Krneca (2018).

VIDEO: In memoriam Miša Janketić:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA