≫ 

1979. godine nastali su mnogi hitovi, a ovaj je Mitru Miriću zakovao mesto u samom vrhu! (PLEJLISTA)

Ove pesme i danas su nezaobilazne na svim veseljima

  • 13
Lea Kiš, novogodišnji program, Mitar Mirić Foto: A. Nalbantjan

I dok Jugosloveni strepe za zdravlje svoga maršala, novi narodnjaci se vrte i na 45 i na 33 obrtaja. Ne zna se šta je jače: ilidža ili Hit parada, PGP ili Jugoton, Šaban ili Safet, Radio Beograd koji ubira pretplatu ili Radio Šabac koji sluša narod i njegove želje i čestitke.

Šaban Šaulic je snimio još jedno remek-delo na stihove Radeta Vučkovica i uz harmoniku i orkestar Ljubiše Pavkovića - "S namerom dodjoh u veliki grad".

Svoj prvenac je na Hit paradi snimila Vesna Zmijanac - "Tuguj, ostavljena ženo", pesmu kompozitora Ace Stepića i pesnika Grade Jovanovića. Zanimljivo je da je tih godina Mile Bas svirao gitaru u Acinom ansamblu, pre pojave "Južnog vetra".

Maestro Aca Stepić je iste godine na stihove Atanasija Savića komponovao još jednu antologijsku - "Jednom sam i ja voleo", tipičan narodnjački šlager. Sa radošću najvljujem gostovanje Ace Stepića u video izdanju Muzičke apoteke.

Srcelomac nad srcelomcima, Bora Spužić Kvaka, još jednom je oduševio svoje poklonike Vukasovom pesmom na stihove Žike Radujevića - "Kaži sinu da i ja postojim" (Hit parada 1979.)

Dugoprsti Mirko Kodić je snimio svoj prvenac sa autorskim kolom "Resavski vez". Od ove godine kreće eksplozija Mirkove virtuoznosti.

Na Ilidži se pojavljuje i Era Ojdanić. Snimio je sa Radetom Vučkovićem jednu od svojih najlepših pesama - "Rado, lepa Rado".

"Slavuj iz Mrčajevaca" se polako udaljuje od svog muzičkog oca Obrena Pjevovića. U tandemu sa Draganom Aleksandrićem i Radom Babić snima mega-hit "Luckasta si ti".

Kralj sevdaha Safet Isović snima pesmu Radojke Živković na stihove Branka Miloševića "Ne vjeruj joj jarane". Ovo je samo jedna od hiljadu potvrda da se sevdah nikako ne može vezivati samo za Bosnu i Bošnjake.

I Goca Stojićević snima jednu od najlepših šumadijskih pesama "Dobro jutro Šumadijo". Inače, pesmu je komponovao Tozovac na stihove Radomira Vasiljevića.

Pesmom "Poslednja stranica osta za kraj", Mitar Mirić je na početku karijere zakovao mesto u samom vrhu. Pesma je ostvarila apsolutnu pobedu na Ilidži u zastrašujućoj konkurenciji. To je prva pesma koju je Novica Urošević iskomponovao za Mitra. Kasnije će ovaj kumovski tandem biti jedan od najtiražnijih u istoriji narodne muzike.

(Telegraf.rs/G. Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk1

    16. jun 2019 | 07:45

    Do pojave lepe Brene imali smo prelepe pesme,a onda sunovrat totalni,vrckaj i skidaj se

  • Wien

    16. jun 2019 | 07:36

    Bosnjaci tada nisu postojali...o cemu pricate...???...

  • Dragana

    16. jun 2019 | 09:44

    Mnogo lepe pesme, ali Saban je na vrh „sa namerom dodjoh u veliki grad“. To su vecite pesme mi smo odrasli sa njima i sad cak i moja deca slusaju i uzivaju. Koje veselje prodje bez „luckasta si ti“? vecite pesme

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA