≫ 

"Stari vuk" nije samo pevač: Bora Drljača je komponovao stotinak svojih pesama (PLEJLISTA)

Bora je mnogo pevao i snimao, blizu 100 izdanja, око 400 pesama

  • 2

"Ona je moja jedina sreća, ona je deo života mog, kojoj sam ljubav dao od srca iskrenog. Moram da joj kažem jer ne mogu kriti, da će ona moja verenica biti. Ona mi svoju ljubav daje da gradim sa njom topli dom.Al' zato traži i ljubav i mene večno sa njom.Ne mogu više živeti bez nje, da dane provodim sam. Jer duša pati i boli otkada za nju znam." (Bora Drljača)

Ovu pesmu je Bora napisao i komponovao pre 50 godina. Stihove je uvio u dvojku i zakucao za sva vremena na narodnim veseljima.

Bora je mnogo pevao i snimao (blizu 100 izdanja, око 400 pesama). Ljuti Krajišnik i zemljak Branka Ćopića zaljubio se u poeziju još u osnovnoj školi. Čim je ušao u diskografiju počeo je sam da komponuje i piše tekstove za većinu svojih pesama. Uz svoje prve kompozitore, Miju Krnjevca i Žarka Pavlovića Valjevca, snimio je 1969. i svoje prve autorske pesme u spomen pokojne majke: "Večno patim majko" i "Dođi u snu majko".

Bora Drljača

Bora Drljača, Foto: Marko Jovanović

Tokom karijere, skoro na svakom izdanju, snimio je i poneku kantautorsku pesmu. Posle uspeha sa "Verenicom", proključao je Bora i kao kompozitor: "Noćima je sanjam", "Prijo moja kako ćemo", "Kosibašo čuvaj nogu", "Danima tražim dragu", "Srce mi od želje gori", "Zapevajmo veselo, Krajišnici mili", "Kad Bosanac pije", "Kad zapeva grupa Krajišnika", "Krajišnici Krajina vas krasi", "Krajina je moj otac i majka", "Oj Krajino noćas si daleko", "Ljuti Krajišnik", "Bosanac", "Pozdrav nosi reka Una", "Tvoj je rođendan", "U društvu sam lepih žena", "Istinu moramo reći", "Ne namiguj na me tuđa ženo", "Ajde mala izaberi", "Pesmu volim ponajviše", "Pozdravljam te", "Bez tebe srce mi je prazno", "Poslednju paru za pesmu dajem", "Danima tražim dragu", "Pesma život vraća", "Ljubimac"...

Komponovao je Bora i sentiše, i namenske, i šaljive i krajiške pesme. Skoro svaka je u duhu i ruhu izvorne narodne muzike. Snimajući sa najvećim autorima sa prostora bivše Juge, izgradio je visoke kriterijume, naročito kad je tekst u pitanju. Zna Bora da njegova publika ne obraća pažnju na stajling, gornje i donje lage, trilere i falševe. Tekst je taj koji prodaje Borine pesme.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavko Jovanović

    28. januar 2020 | 07:36

    Legenda i umetnik. A ne kao ovi sada iz rijalitija, da ne pominjem imena i dajem besplatnu reklamu. Kapa dole, Boro!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA